Ilona pitää pysymän

Nyt koitti viimein aika kun huomaan keränneeni kotiimme kyllin riittävän ’orkideakokoelman’ :)  Ei ole ihan yksikertaista saati meikäläiselle tyypillistä tulla tähän päätelmään tämän lajin kohdalla, eikä varsinkaan kun kuulun vahvasti alan harrastajien ’hörhöihin’. Jokunen vuosi on mennyt uusia orkidearisteymiä haalien ja kokeillen, vaan nytpä alkaa jokinlainen tasapaino kodissamme löytyä tähän lajiin nähden.

Huomaan, että ihan kaikkia ihania orkideoja mitä vastaan sattuu ei olekaan enää ’pakko saada’.  Orkideaharrastukseni alkuvaiheessa tapasin kaupoista melkeinpä pelkästään perhoskämmeköitä (phalaenopsis). Oikein jos onnisti saattoi jokunen puikkokämmekkäkin (dendrobium) tielle sattua. Suorastaan hullaannuin, kun tietämykseni näiden kukkien ihanaan kirjoon sai  lisiä.  Usea orkideatilaus on sittemmin tullut tehdyksi kansainvälisiltä orkideapuutarhoilta. Kuvassa eräs tilaukseni hollantilaiselta orkideapuutarhalta. Tässä tilauksessa osa todella pieniä (miniatyyrejä) orkideoita, joita erityisesti olen kerännyt.

ss ryhmäkuva

Monenlaisia orkidearisteymiä olen tullut kokeilleeksikin vuosien mittaan.  Jokunen alkuaikojen orkideahankinnoista on vielä jopa elollakin. Hoksasinpa kuitenkin viimein kyseenalaistaa ainakin orkideojen lisähaalimisen tarpeellisuuden jatkossa, sillä tahtoisin pitää harrastukseni edelleenkin mielekkäänä. Jos kukkia on läjäpäin siellä täällä – hiipuu pikku hiljaa yksittäiseen kukkaan mielenkiinto.

Itselleni jokainen uusi vihreä kasvu kukissa (uusi juuri, lehti tai kukkavana) on ’se juttu’. Joskushan jonkun orkidean ensimmäistä kukintaa on saattanut joutua odottelemaan vuosiakin, ja kun kukinta viimein koittaa on se huippua :) Toistaiseksi orkideaharrastus on kohdallani vielä ollut mielekäs kokea ja orkideoitten kanssa puuhastelu tuo mieliin uusia ideoita jne. Enää ei ole kumminkaan tarvis ’tehohoitaa’ jo kompostikuntoista orkideaa vimmatusti elolle – kuten alussa monesti tuli tehdyksi.

Harrastuksen mieleekkänä pysyttäminen – oli se sitten mitä lajia tahansa – on varmaan tärkein pointti, jos harrastuksen tarkoitus on tuottaa nautintoa ja terveyttä :) Näin tuumin tämänkin harrastukseni tiimoilta…