Konstit on monet

Nämä menneen alkukesän viileät ilmat ovat teettäneet runsaasti ajatustyötä sen suhteen, kuinka kotioloista ulkohoitoon tuomitut orkideat pärjäisivät ulkosalla. Monenlaiset konstit on kehitelty ja käytettykin, jotta usean orkidean tarvitsema ulkohoitojakso tulisi täytetyksi. Vain ulkohoidossa ja edes osalle vuodesta, saan järjestetyksi orkideoille niistä usean lajin vaatiman säävaihtelun (esim. päivälämpö / yöviileys sekä joidenkin lajien tarvisema ehdoton syksyn viileä kausi). Selkeästi olen saanutkin havaita orkideojen kasvun voimistuvan ja niiden lehtivihreän korostuvan, kukkien saadessa olla ulkosalla.

Lämmintä ilmastoa vaativille orkideoille olemme pystyttäneet parvekkeellemme muovisen kasvikaapin. Kaappi on tällä hetkellä ’pullollaan orkideoja’ (n. 60 kpl). Koska yöt ovat olleet tänä kesänä useimmiten tosi kylmiä, on kaappiin sijoitettu termostaatilla varustettu pakkasvahti. Kun kasvikaapin oven pitää visusti kiinni, lämpötila pysyy kaapissa kohtuullissa lukemissa (+18 – +24). Sen verran pitkäkestoisia kylmiä kelejä on kumminkin tänä kesänä ollut, että hyvin harvoin olen voinut pitää kaapin ovia ollenkaan auki päivisin. Tuuletus kaapissa on toiminut luonnonvoimin ja onnistuneesti kaapin ’helmaraoista’, joista tuuli pyörtää mukavasti kaapin sisälle ja sieltä ulos. Kaappi on kiinnitetty ylänurkistaan seinään ja toistaiseksi se on pysynyt siinä hyvin paikoillaan ja vaikka kovatkin tuulet ovat sitä välillä ravistelleet.

Viileää ilmastoa tarvitsevat orkideani ovat parveketilassa joka ei ole lasitettu, mutta on muutoin aika lailla suojaisa paikka. Ruukkujen sijoittelussa pitää ottaa huomioon tietysti kesämme sateiset ja tuuliset säät. Ruukut pitäisi pyrkiä sijoittamaan siten, etteivät ne lentele tuulisella säällä ja tuulen mukana pitkin pihamaata.

Kaikkia orkideoja ei kuitenkaan tarvitse viedä ulos kesäksi. Minullakin on kotosalla sisähoidossa vielä runsaasti orkideoja, sillä osa niistä viihtyy joka tapauksessa paremmin sisällä kuin ulkona ja osa niistä vaatii todella kosteat olot – yötä päivää.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikilla orkideoillani on oltavat kohdallaan. Ulkona puutarhassakin ja sen minisuossa ’Tikankontit’ kasvavat hienosti ja yksi niistä availee jo suurta kukkaansa, mutta se onkin sitten jo toisen tarinan paikka :)