Lumikuningatar, orkideoitten aatelia

bdr

Orkidea Lumikunigatar (Coelogyne cristata) on todella nimensä veroinen. Orkideassa on aivan upeat suuret ja puhtaanvalkoiset kukat. Pari kertaa olen ostanut tämän orkidean kukkimattomana, enkä ole niitä onnistunut kukittamaan. Tällä kertaa ostin orkidean kukkivana ja nähtäväksi jää kukkiiko se hoidossani enää tulevaisuudessa. Oli pakko ottaa tästä orkideoitten kuningattaresta vähän taiteellinen kokonaiskuva, on tämä sen verran upea ilmestys.

bmd

Lumikuningatar on vähän konstikas kasvateltava. Se tarvitsee pitkän ja mieluummin hieman viileän lepokauden kukkiakseen taas tammi – helmikuun tietämillä. Kesän orkidea viettää ulkona ja sille annetaan runsaasti kasteluja miedolla lannoitevedellä. Myöhäissyksyllä kylmien säiden tultua (kuitenkin ennen halloja) orkidea otetaan sisälle ja kasvupaikka sisällä saisi olla viileä. Sisälle tuotua orkidean kastelu ja lannoitus lopetetaan. Orkidealle annetaan kylmänä kautena (lokakuu – tammikuu)  vain pienesti sumutusta silloin tällöin lehdille ja bulbeille.  Orkidealle voi laittaa talven aikana joskus myös lunta bulbien tyvelle ruukkuun.

bty

Lumikunigattaren kukkien kasvutapa on rento ja samaan kukkavanaan kehittyy parhaimmillaan runsaasti kukkia. Orkidean kasvualustaa ei pitäisi vaihtaa vasta kuin tarvittaessa, sillä kasvualustan vaihto häiritsee orkidean kukintaintoa. Toiveissani on nähdä tämä nyt ostamani upea orkidea joskus tulevaisuudessakin vielä  kukkivana, ostohetken kukkarunsauteen en kumminkaan ehkä yllä.

Lisäksi, näin upealle orkidealle oli pakko ostaa myös pramea ’kristallinen’ sumutuspullo. Pulloa ei laiteta välillä piiloon (taitaa ollakin enemmän sisustuselementti), vaan se saa olla näkyvillä salin orkideoitten lomassa.

 

Kommentit

 • Alli Honkasaari-Sironen

  Minkälainen kasvualusta on hyvä/paras Lumikuningattarelle?

  • Aulikki Pitkänen

   Lumikuningattaren kasvualustaa ei tulisi vaihtaa moneen vuoteen, eli sen pitäisi antaa olla ostohetken kasvualustassa pitkään. Kasvualusta on yleensä keskikokoista kaarnaa. Jos kasvi alkaa voida huonosti tai kasvussa ei tapahdu mitään muutosta pitkiin aikoihin, kasvualustan voi vaihtaa. Lumikungiattaren kukinta viivästyy kasvualustan vaihdon jälkeen joksikin aikaa.
   Poikkeus: Jos kasvualustassa on ötököitä ja niistä ei pääse eroon niin kasvualusta on syytä vaihtaa pikimmiten etteivät ötökät pääse leviämään muihin huonekasveihin. Tässä kohden käytettäviin myrkkyihin en ota kantaa, mutta neuvoja ötökkähävitykseen saa ao. tuotteiden myyjiltä sekä niitä voi hakea netistä.
   Oma lumikuningattareni on ollut puhdas ja terve kasvi ja se on orkideoistani ainut, jossa on ostohetken kasvualusta vielä nytkin. Yleensä orkideani saavat seramis/perliitti kasvualustan heti minulle tultuaan.

Kommentointi on suljettu.