Markethankinta

Pari vuotta sitten hankkimani orkidea Dendrobium (puikkokämmekkä) ’Starclass’ nobile on kehitellyt huiman määrän kukkanuppuja. Orkidea on viettänyt kesän parvekkeen muovisessa kasvikaapissa. Viileän alkukesän ajan kaapissa oli pakkasvahti huolehtimassa orkideoiden pärjäämisestä kaapissa, mutta jo pidemmän aikaan ne ovat pärjänneet siellä ihan omillaan. Tällä hetkellä kapissa on suorastaan ’trooppinen’ ilmasto ja orkideat viihtyvät siellä todella hyvin.

Denrobium-risteymän (esim. nobile ja phalaenopsis -tyypit) orkideoita löytyy nykyisellään marketeista ja kukkakaupoista jo runsain määrin erilaisia, upeissa värikirjoissa ja monimuotoisin kauniin kukin. Minulle tämän orkidearisteymän kukat ovat käyneet suorastaan lempikukiksi, sillä ne ovat yllättävän helppohoitoisia ja olen saanut nämä varmimmin kukkimaakin.

Dendrobium orkidea tyytyy talven pimeimmän ajan vähään kasteluun (n. kahden viikon välein), viihtyy viileässä (+12 – 23 ) ja sen paras kasvupaikka on valoisa/puolivarjo (itä- tai länsi-ikkuna/ei suora auringonpaahde). Orkidea viihtyy kesän ulkona ja ulkosalla koettu yö- ja päivälämpötilan vaihtelu aikaansaa kukinnan.

Kuvan nuppuvaiheinen (valkokukkainen) dendrobium on ollut talven viileässä kamarissa sen itäikkunalla. Olen kastellut orkideaa harvakseltaan ja lisävaloa se on saanut kasvivalaisimista (LED-lamput) klo 8 – 18 välisen ajan. Kesän aikana olen kastellut sitä kuten muitakin kaapin orkideoita (n. kerran viikossa, miedosti lannoitetta). Orkidean paikka kasvikaapissa on kaapin varjoisammalla kohden, johon tuo lisävaloa kaksi LED-valaisinta.   Aion siirtää kaapin kaikki orkideat sisähoitoon kun yölämpötila alkaa ’pitkäjaksoisesti’ viiletä, eikä yö- ja päivälämpötilojen välinen ero ole enää tarpeeksi merkitsevä (n. +5 asteen ero).