Orkideat puutarhassa

cof

Tänä keväänä sain kokea harmillisen yllätyksen puutarhassamme orkideoille (kämmeköille) kyhätyssä minisuossa. Viime syksynä suohon oli pesiytynyt kauttaaltaan keukosammal, peittäen kaiken alleen. Harmistus oli suuri kun huomasin tämän vasta keväällä. Siitä alkoikin sitten mittava siivousrevohka, sillä jouduin keräämään sammalen pois suon pinnasta. Aloitin siivoamisen suon ulkoreunoista ja sain nostettua sammalen noin kolmen cm:n paksuisena laattana suosta. Siinä samassa nousivat pois suon pinnalta kaikki muutkin jo suohon kotuituneet ihanat sammale, ja tuokos harmitti suuresti.

cof

Vähän säikähdin kun keuhkosammalta pois kerätessä orkideoitten vaakaan kasvaneet juuret tulivat esille. Peitin suon kauttaaltaan uudella ja kuohkelalla multa/perliitti-seoksella. Seuraavat viikot jännäsin sitä, kuinka monen orkidean olenkaan menettänyt tuon aiemmin suossa olleen paksun ja tiiviin keuhkosammalkerroksen ja pintakerroksen vaihdon vuoksi. Pikku hiljaa orkideat kumminkin nousivat suosta esiin ja niiden kukintakin onnistui hyvin. Jotkut orkidealajit olivat runsaantuneet ja toiset taas hieman hiipuneet.

Ensin suossa kukkivat Cypripediumit flavum (Tikankontit, jalostetut)…

cof

…sekä hieman myöhemmin Ulla Silkens, joka on lisännyt yhden uuden kukkivan verson joka vuosi.

cof

Seuraavaksi kukkivat Dactylorhizat (Maariankämmekät, maculata)….

cof

…ja viimeiseksi Cypripedium Reginaet (Tikankontti, jalostettu)

dav

Orkideoille tehdyn minisuon tilanne on siis lopulta ihan mainio. Keuhkosammalen tilannetta aion suossa jatkossa erityisesti tarkkailla ja tuohota hetimmiten sen mahdolliset esiintymät suosta ja puutarhastamme yleensäkin. Muita sammalia löytyy puutarhamme metsäosista ja niitä ajan kanssa lisään suohon. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Jätä kommentti

*