Orkideat taas sisähoitoon

cof

Syksy tulla jolkuttaa ja niinpä orkideatkin piti viimein siirtää ulkoa sisähoitoon. Pari päiväähän tuossa vierähti kun paikkoja niille kotoa pohdiskelin. Jotkut orkideoista täytyi laittaa sisällä entisille paikoilleen, sillä ne olivat siinä aiemmin hyvin viihtyneet ja kukkineetkin. Moni orkideoista taas joutui toisaalle kuin missä aiemmin oli ollut.

Kaikkiaan noin kahdeksankymmentä orkideaa oli kesän ulkona parvekkeella. Orkideat olivat joko muovisessa kasvikaapissa tai ihan parvekkeen avoimissa olosuhteissa. Siirtelin orkideoita pitkin kesää kukintojensa jälkeen sisältä ulkohoitoon. Kaksi orkideoista, Lumikuningatar (Coelogyne cristata) sekä Cymbidium, jäivät vieläkin parvekkeelle.

cofKuvan kaksi orkideaa (kuva yllä) vaativat todella kylmän käsittelyn ennen sisälle siirtämistä. Kun orkideat tuodaan viimein sisälle ja edelleen viileisiin olosuhteisiin, täytyy niiden varsinainen kasvualustan kastelu lähes lopettaa aina siihen asti kunnes kukinnan aika koittaa. Lumikuningatar saa pimeimmän vuodenajan vain silloin tällöin sumutusta lehdille ja bulbeilleen sekä talvella kasvualustan pinnalle silloin tällöin lunta. Cymbidium  taas saa koko pimeimmän vuodenajan ihan minimaalisen määrän kastelua kasvualustalleen. Kumpikin tulevat saamaan tällä ajanjaksolla hoidossani riittävästi keinovaloa, mutta eivät ollenkaan lannoitusta.

Laitan tähän kuvat nyt vallalla olevista orkideoitteni kasvupaikoista kotosalla. Ensin kuva salin itäikkunalle (kuva alla) sijoitetuista Paphiopedilum (= Venuksenkenkä) lajin orkideoista. Tälle paikalle sai jäädä vain yksi muun lajin edustaja (minikokoinen Phalaenopsis eli Perhoskämmekkä), sillä se kasvattaa juuri kukkavanaa jonka kasvuaikeita en tahdo häiritä.

sdr

Toinen kuva on työhuoneesta (kuva alla), jossa orkideoille on myös omat paikkansa. Mieheni vuorasi vielä aiemmin jo orkideoilleni tekemänsä hyllykön heijastinpinnalla, jolloin hyllykön kasvivaloista saadaan kaikki hyöty käytetyksi itse orkideoille. Tässä hyllykössä ovat isokokoiset Vandat, muutama normaalin huoneilmalämmön sietävä Coelogyne sekä pienikokoiset Cattleyat (= Kattleijat). Tästä kuvan huoneesta on tulossa hyvää vauhtia suorastaan ’orkidea’työhuone, sillä samassa huoneessa ovat myös kaksi orkidealasikkoa sekä tuleva miniatyyriorkideoitten mikroviljelyjen (= kudosviljely) kasvatuskaappi.

cof

Kolmas kaappi (kuva alla) on itse kyhäämäni ja myös heijastinpintainen. Kaapissa on vetoketjullinen/muovinen ovi. Tähän kaappiin sijoitin monen lajin orkideoita. Kaapissa ovat myös erittäin haasteelliset Dracula ja Stanhopea orkideat. Seuraan erityisesti lämpötiloja (= erot yöllä ja päivällä) ja kosteusprosentteja tässä kaapissa, mutta jo alkuun tilanne näytti noilta osin niin hyvältä että uskalsin sijoittaa ao. orkideat juuri tähän kaappiin. Kaappiin tulee myös vielä lisää orkideoita.

cof

Orkideat ovat taas ’pelastetut’ sisähoitoon. Pitkä sekä pimeä vuodenaikamme on aina haasteellinen ajanjakso näille herkille kukille. Orkideoista enemmistö tarvitsee kasvaakseen ja kukoistaakseen riittävän valon lisäksi myös selkeän yön ja päivän lämpötilavaihtelun sekä tietysti normaalia huoneilmaa kosteamman ilmaston. Näissä olosuhteissa mennään nyt meillä. Nähtäväksi jää, käykö kato tulevalla pimeällä ajanjaksolla orkideoissani vai ei  :)