Perhoskämmekkä (minikokoinen Phalaenopsis parishii)

edf

Tämä ihana pieni Perhoskämmekkä kukkii lasikossani. Tämä on ollut minulla jo usean vuoden ja kukkii ainakin kerran vuoteen. Phalaenopsis parishii tarvitsee lasikon kasvupaikakseen, mutta ei varsinaista kasvualustaa lainkaan. Minun orkideani on kasvanut lasikkoni taustaan kiinni pitkillä juurillaan.

edf

Sumuttelen lasikon orkideoita juurille ja lehdille silloin tällöin. Lasikkoni kosteus on ollut riittävä sen orkideoille.

Kommentit

 • Anna

  Hei, mistä ostat mini-orkideoita? Olen suunnittelemassa suljettua terraariota ja sinne olisi kiva saada jokin pieni orkidea tai sitten voisin tehdä lasikkoon, esim lyhtyyn tmv :) olisiko sinulla vinkkiä mikäl ajike pärjäisi suljetussa tilassa?

  • Aulikki Pitkänen

   Hei, ostan miniatyyriorkideani yleensä eurooppalaisilta puutarhoilta (esim. Saksasta, Hollannista, Belgiasta). Minulla on suuri lasikko orkideoille sekä pari pienempää.
   Blogistani, haulla ’Aulikin orkideat’, löydät paljon tietoa pienistä orkideoista. On vaikea lähteä sanomaan mikä laji sopisi juuri sinun terraasi, mutta blogissani on todella paljon erilaisia miniatyyriorkideoita ja kerron siinä myös miten niiden kanssa menettelen ja kuinka niiden kanssa pärjään. Jospa niistä joku on sinulle mieleen ja haluat sellaist kokeilla kasvattaa terrassasi.
   Lisäksi siinä blogissani on orkidealasikoista tietoa ja jopa ohje sellaisen rakentamiseen. Kasviterran (minä puhun aina lasikoista) toimivuuden ehtona ovat aina kuitenkin hyvä tuuletus, riittävä ilmankosteus sekä riittävä valaistus.
   Eurooppalaisia orkideamyyjiä löydät netistä vaikka esim. haulla ’miniatyyriorkideat’.
   Onnea uudelle harrastuksellesi, tämä on laji joka saattaa viedä mennessään…

 • Anna

  Kiitos paljon vastauksesta :) ainakin yhden englantilaisen orkidea-nettikaupan löysin. Täytyy hakea lisää. Ja käyn ehdottomasti tutustumassa blogiisi!

 • RB

  Hei Aulikki. Ostin Plantagenilta miniorkidean, joka on istutettu käsittääkseni kivivillaan. Kuinka pian se pitäisi istuttaa normaaliin orkideakasvualustaan?

  • Aulikki Pitkänen

   Hei Ritva. Olet ilmeisesti ostanut minikokoisen Perhoskämmekän (= Phalaenopsis). Mielestäni kivivilla on hyvä kasvualusta tälle orkidealle, sillä kivilla ei maadu kuten orkideoille markkinoitu esim. karikekasvupohja ajan ollen tekee. Kivilla on myös ’hellä’ juurille. Orkideasi voi olla tuossa kasvualustassa niin kauan kun se voi hyvin. Vasta kun kasvin kasvu pysähtyy tms, voit hyvinkin vaihtaa sille uuden kasvualustan.

   Orkidean Kastelusta: Kasvualusta ei saisi olla jatkuvasti läpimärkä, sillä silloin orkidean juuret tuhoutuvat. Hyvä konsti orkidean kastelun tarpeen selvittämiseen on, kun ruukku tuntuu kannatellessa kevyeltä.

   Olen myös huomannut, että nimen omaan perhoskämmekkä pärjää hienosti siten kun sen suojaruukun pohjalla on aina vähän vettä.
   Itselläni perhoskämmekät ovat nykyään ruukuissa paljain juurin eli ilman minkäänlaista kasvualustaa, mutta ruukun pohjalla on vettä noin 1 cm korkeudella.
   Joskus täytän ruukun vähäksi aikaa vedellä (vedenpinta ulottuu alle orkidean kasvupisteen) lopuksi kaadan liikaveden pois. Ruukun pohjalle jää taas se noin 1 cm vettä. Tämä vaan vinkkinä ja toivottavasti saat pitkään nauttia miniorkideastasi.

Kommentointi on suljettu.