Phalaenopsis equestris, pienikokoinen perhoskämmekkä

Tämä pienikokoinen orkidea ’Phalaenopsis (perhoskämmekkä) equestris’ on kukkinut minulla todella pitkään. Ostin sen v. 2014 Currlin orkideapuutarhasta Saksasta. Näin runsaasti kukittiin jo lyhyeen kukkavanaan 6/2015 :)

WP_20150617_011[1]

Kukkavana on saattanut olla väliin hetken kukaton, mutta jo kohta siihen on alkanut kehittyä uusia nuppuja. Nyt kukitaan tähän malliin! Kukkavana on kasvanut pituutta tämän vähintään kahdeksan kuukautta kestäneen kukintajakson aikana.

WP_20160313_020[1]

Orkideassa oli kaksi erillistä kasvustoa sen minulle tullessa. Silloinen isompi kasvusto on ollut sitkeä kukkija vaan nytpä jo toinenkin, vieläkin vähän pienikokoisempi kasvusto, on alkanut väsätä kukkavanaa. Ja aivan juuri sain yllätyksekseni huomata tämän jo pitkään kukkineen kasvuston kyhäävän vielä uutta kukkavanaa.

WP_20160313_021[1]

Tämän pienikokoisen ja sitkeän kukkijan kaltaisia perhoskämmeköitä alan sitten harrastaa jatkossa enemmänkin :) Toistaiseksi minulla on näitä vasta viisi, ikkunalaudalla niistä elelee kolme ja huonekosteutta kosteammissa oloissa orkidealasikossa kaksi.

Tämän orkidean kasvupaikka on salin itä-ikkunalla. Kasvualustana sillä on kookoskuitu ja vähän ruukun pinnalla kaarnapaloja. Kastelen orkidean pimeimpänä kasvukautena vain silloin kun totean sen kasvualustan täysin kuivaksi. Sitten upotuskastelen sen kädenlämpöisellä vedellä parin tunnin ajan jonka jälkeen kaadan veden pois. Joskus kastelen orkidean kasvualustan vesihanasta lämmintä (melkeinpä kuumaa) vettä varovasti suoraan kasvualustalle liruttaen.  Lannoitan tätä orkideaa miedosti lannoitetulla vedellä valoisana kasvukautena (maaliskuu-lokakuu) jokaisella kastelukerralla.  Pimeimpänä vuodenaikana (marraskuu-helmikuu) todella harvoin,  eli en ainakaan säännöllisin välein enkä vaikka orkidea kukkisikin.

Phalaenopsis equestris on siis aivan ihana, kauniskukkainen, pienikokoinen ja ilmeisen helppohoitoinen orkidea – suosittelen :)