Puutarhaorkideat (kämmekät) minisuossa

Joka kevät ja jo hyvissä ajoin alan jännittää sitä, ovatko orkideat selvinneet puutarhamme minisuossa mennen talven kylmät.
Lumien sulettua en sitten meinaa uskaltaa suota katsomaankaan. No nyt jo uskon, että orkideani nousevat tavallista hitaammin  suossamme. Tuossa hitaahkossa kasvutavassa on kyllä hyvätkin puolensa, koska näin niistä kasvaa vahvoja versoja.
Juhannusaattona satoi rajusti rakeita ja myrskysi, vaan orkideat kestivät rajuilman hienosti.
Minisuomme orkideoitten kukinta sattuu myös aina myöhempään ajankohtaan kuin yleisesti, mutta aina ne kumminkin kukkivat ja kasvustot vaan lisääntyvät vuosi vuodelta.  Oheiset kuvat ovat juhannusaatolta, rankan raekuuron ja myrskyn jälkeen otettuja.
Paljon on vielä kukkia nupuilla.

cof

dig

dig

Olemme suojanneet suon reunat muovitetulla metalliverkolla kissoilta ja jäniksiltä. Suossa on arvokkaita orkideoita enkä halua menettää niitä tuholaisten vuoksi. Lisäksi suon päällä on tiiviisti kiinnitetty verkko suojaamassa suon lakkoja linnuilta. Tähän mennessä lakat ovat menneet räksien suihin, vaan ei mene enää. Suojarakenteet ovat laitettu siten, ettei niistä ole vahinkoa luonnoneläimille.