Sisähoitojakso alkoi

Jo vain muuttivat kotosalle kaikki ulkohoidossa kesän olleet orkideat ja kuin myös muutkin sisäkukat. Säät ovat alkaneet olla epävarmoja tullen mennen – päivisin ja öisin väliin lämpimät ja väliin tosi kylmät.  Kukat siirtyivät siis sisälle ja hetikös jokunen niistä alkoi innostua kukkimaan.  Esimerkiksi kuvan Coelogyne ovalis (syn fuliginosa) orkidea alkoi availla ulkona kesän ajan kehittelemiään kukkanuppujaan hetimmiten lämpimään päästyään.

Tämän orkidean kukka olikin sitten odottelun väärti – kaunis ja erikoinen kaikkiaan. Orkideassa on kaikkiaan kolme kukkavanaa ja niiden kukkanuput alkavat aukeilla vähitellen ja eritahtiin. Kukinta-ajasta onkin näin ollen tulossa kiitettävän pitkä.

Goelogyne risteymän orkideat ovat useimmat aika lailla vaateliaita kasvatettavia ja ainakin jos haluaa niiden joskus kukkivan. Kesällä niille löytyy helpostikin paikka ulkoa auringonpaahteelta suojasta ja kastella sekä lannoittaa niitä voi runsaasti kesän ajan. Useimmat tämän risteymän orkideoista saavat olla myös ulkohoidossa pitkälle syksyyn (n. +6 astetta alin lämpötila). Pimeän kasvukauden ajaksi niistä esim. Coelogyne cristata (Lumikuningatar) vaatii normaalia huoneilmaa viileämmän kasvupaikan ja päivä sekä yö säälämpötiloille reilun +5 asteen eron sekä lisäksi paljon valoa.

Hankin joku viikko sitten itsekin tämän Coelogyne cristatan kokeeksi ja ainakin vielä tämän kerran.  Koetan järjestää sen kasvuolot kotosalla tällä kertaa mahdollisimman ’oikeiksi’, toiveenani nähdä sen kukkivankin jonain päivänä. Toistaiseksi cristata on vielä ulkohoidossa ja kuulostelen/vahdin öiden säälämpötiloja. Viime syksynä unohdin tällaisen orkidean kylmäkuistille pakkasyöhön, josta syystä se menetti kaikki lehtensä, mutta sinnittelee vielä elolla kehitellen uusia bulbeja.

Tässä kuitenkin kuva parhaillaan kotosalla kukkivasta Coelogyne ovalis (sun fuliginosa):sta.