Tikankontti – puutarhassa

Rakensimme viime kesänä puutarhaamme minisuon pääasiassa puutarhaorkideoja varten. Istutin suohon kuitenkin myös pikkuperennoja ja erilaisia sammalia, joita löysin omalta tontiltamme. Tikankonteista haaveilin oikein erikoisesti suohon istutettavaksi ja koska ne ovat rauhoitettuja, oli ainut keino saada niitä ostamalla. Tilasin tikankontteja Saksasta ja täältä kotimaasta, Turusta. Saksalaiset tikankontit eivät talvehtineet suossa, mutta kotimaasta tilatut menestyivät yli odotusteni.

Lumien sulettua aloin tiirailla suota ja kohtia joihin olin tikankontit edellisenä kesänä istutellut. Pikku hiljaa esiin alkoikin työntyä vaaleanvihreitä ’karvaisia’ versoja. Kylmä alkukesä viivytti kukkien kasvamista, mutta muutama viikko sitten alkoi jo näyttää hyvältä. Tikankontti (Cypripedium Reginae) kasvatti 9 versoa ja ainakin muutamaan niistä odotan kukkivan. Parasta aikaa yksi on upealla suurella kukalla. Koska se kasvoi hitaasti ja hartaasti kylmien kelien vuoksi, tuli sitä erityisen vankka. Viimeviikkoisen rankkasateenkin se kesti ryhdikkäästi. Moni mielestäni vankempi kukka lakosi maahan, vaan ei tämä tikankontti. Minisuossa on myös jokunen ’Maariankämmekkä’, joista vain yksi kukki tänä kesänä

Tupamme ikkunasta on lähinäkymä minisuolle, joka on kaunis katsella heti alkukeväästä sammaliensa vuoksi, kuin myös pitkin kesää suossa olevien monien pikkukukkien kukkiessa eritahtiin.  Alkukesästä suossa kukki ’Kylmätarhan kukka’ ja nyt kukalla on aivan ihana valkokukkainen ’Alppitähti’ (Edelweiss).

Orkideaharrastus vie, uusia ideoita viriää mieleen jatkuvasti ja aina löytyy uusi orkidea joka ’on pakko saada’. Nyt myös puutarhaan.