Tinkiä ostoksesta tahtomattaan

Orkideaharrastuksen laajetessa mieli halajaa tietysti aina vain erikoisempia orkideoja, kun mitä marketeistamme voi tavoittaa. Itse olen innostunut suuressa määrin miniatyyriorkideoista ja juuri minikokonsa vuoksi. Miniatyyrit ovat kasvuolosuhteiltaan usein todella vaativia, mutta hoidon osuessa kohdalleen ja mahdollisesti joskus kukkiessaan ne palkitsevat hoitajansa loistokkaasti.

Miniatyyriorkidea voi olla todella pieni, josta kuvaesimerkki lasikossani parhaillaan kukkivasta ’Shoenorchis fragrans’ orkideasta. Kun sain havaita joku aika sitten pientäkin pienemmän kukkavanan alun tässä pienessä orkideassani riemuitsin niin, että ’talo raikui’ ja kiikutin kasvia jokaisen perheenjäsenemme tykö ihasteltavaksi. No, yleensä muiden reaktio näissä ’irrotteluissani’ on kohteliaan ymmärtäväinen, eivätkä he parhaalla tahdollakaan yllä kanssani samoihin tunnetiloihin asiassa.

Orkideojen hakeminen netistä ulkomaisilta puutarhoilta ja ostosmatkat maailmalle ovat mielenkiintoisia ja mukavia tapahtumia. Hauskin miniatyyriostokseni on muutama vuosi sitten Budapestin kansainvälisestä orkideatapahtumasta, joka oli sekä näyttely- että myyntitapahtuma. Kiertelimme näyttelyhallia ja teimme siellä orkideahankintoja  kolmena päivänä. Olin aikonut hankkia uusia orkieoja sillä kertaa vain kolmesta viiteen, mutta mukaani läksi kaiken kaikkiaan 15 orkideaa.

Kierrellessäni hallissa kansainvälisiä myyntikojuja, satuin piipahtamaan myös perulaisten orkideakauppiaiden myyntipaikalla. Myyntikojussa oli muutama asiakas ja kaksi perulaista miesmyyjää. Perulaisilla tapasin ensikertaa ’Lepanthes’ lajin orkidean. Kaunislehtinen, kukaton ja hento miniatyyriorkidea ’Lepanthes meniscophora’ erottui runsaiden ja erikoisten orkideojen joukosta edukseen siinä määrin, että se oli ’pakko saada’. Orkideoja oli enää yksi jäljellä, joten nappasin orkidean käteeni ja riensin kysymään myyjiltä kukalle hintaa. Toinen myyjistä kertoi hinnan ja siinä samassa ’hormonit tekivät minulle kepposensa’. Kuuma aalto iski lävitseni ja hiki helmeili otsalleni tehden oloni tosi tukalaksi jolloin reaktionomaisesti pyyhkäisin ’suurieleisesti’ hikeä otsaltani.

Molemmat myyjät ’hätääntyivät’ ja kävivät huitomaan käsillään ilmaa huudahdella yhteen ääneen ’do not worry ma’am,’ ja kukan hintaa laskettiin tuntuvasti! Kaupat syntyivät välittömästi ja (nauraen) maksoin kukan halvemmaksi muodostuneella hinnalla. Kukka pakattiin, kiittelin myyjät ja lähtissäni jälkeeni myyntikojuun jäivät hämmästyneet, mutta hymyilevät kauppiaat ja asiakkaat. Iloitsin suuresti ihanasta uudesta orkideapienokaisestani ja riesin kertomaan miehelleni ja paikalla olleille orkideaharrastajaystävilleni hauskasta ostotapahtumasta.