Vanda Red Temptation

bmd

Vanda orkideat ovat hienoja ja upeakukkaisia, mutta niiden kasvatus on vähän mutkikasta. Toiset kasvattavat niitä paljain juurin ja suihkuttelevat juuria melkeinpä päivittäin. Toiset taas istuttavat orkideat monenkirjaviin kasvualustoihin. Itse olen kokeillut molempia tapoja eli en osaa varmaksi päättää mikä tapa on kaikkein paras. Oheisessa kuvassa on sekä paljasjuurisena kasvava Vanda Red Temptation sekä kolme pienikokoista vandaa, joiden kasvualusta on hydrosoraa sekä seramista. Molemmat tavat sopivat siis orkideoille.

Seuraavassa kuvassa on itse Vanda Red Temptation orkidea, joka kasvoi tovin pelkässä seramiksessa.  Se sai äskettäin osakseen rajun lehtien ja jonkin verran vanhojen juurten karsinnan,  sillä se alkoi kasvattaa pitkin lehdistöään vankkoja pitkiä juuria ja oli näin ollen aika ruma ilmestys. Pehmensin jäljelle jättämäni juuret lämpimällä vedellä ja taivuttelin ne sitten varovasti suurikokoiseen lasimaljaan. Tämän orkidean juuria suhkuttelen jatkossa muutaman päivän välein ja ryhmän muut kasvualustaiset vandat saavat sitten edelleenkin harvemman kastelun osakseen.

On nämä kyllä nättejä näinkin kun juuret ovat näkyvissä. Vandoja minulla on myös lasikossa ja ne kasvavat siellä tietysti paljasjuurisina. Lasikon ilmankosteus sopiikin vandan juurille mainiosti. Kuvan pieni vanda on kiinnittynyt lasikon taustaan lujasti juurillaan.

bty