Mihin keräämämme varat menevät?

Niin kuin on tullut kerrottua, tiimimme keräämät varat menevät lyhentämättöminä hyvään tarkoitukseen. Jokainen meistä tekee tätä omalla ajalla ja omilla rahoilla, koska meillä on halu auttaa ja tietenkin haluamme pyöräillä kesällä Jyväskylästä Pariisiin 11 vuorokaudessa! Tai osa joukkueesta aloittaa matkan jo Kuopiosta jolloin urakka kestää 12 vuorokautta.

No mihin nämä keräämämme varat siis oikein menevät ja mitä niillä tehdään? Kohteinamme on vuosittain Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö ja Sylva ry. Tarkoituksenani on nyt hieman avata näiden kohteidemme toimintaa ja tarkoitusta. Lisäksi lopussa linkit Aamu Säätiön ja Sylva ry:n sivuille, joista pääsee tutustumaan lisää näihin kohteisiin.

Team Rynkeby – God Morgon Jyväskylän joukkueen jäseniä kauden 2017 lahjoitusgaalassa.

Suomessa syöpään sairastuu vuosittain 150 alle 16-vuotiasta lasta. Kehittyneiden hoitojen ansiosta neljä viidestä lapsesta selviää. Sairaudesta tai hoidoista johtuen kuitenkin kahdelle kolmasosalle syövästä selviytyneistä jää jokin vakava terveyshaitta. Tällä hetkellä n. 3000 lasta saa syöpähoitoja tai on seurannassa. Jotta jatkossakin Suomi pysyy kehityksessä mukana, tarvitaan huipputason tutkimusta ja osaamista. Tämä taas edellyttää riittävästi resursseja ja tukea. Lasten syöpätautien hoitojen kehittämisessä tehdään kansainvälistä yhteistyötä muiden maiden kanssa, eikä suomalaisilla sairaaloilla ole tällä hetkellä riittävästi varoja kattamaan näitä kustannuksia. Juuri tähän tarpeeseen vuonna 2012 perustettiin Aamu Säätiö. Se on tällä hetkellä ainoa suomalainen taho, joka rahoittaa lasten syöpähoitojen kehittämiseen liittyvää monivuotista tutkimustyötä. Aamun keräämillä varoilla mahdollistetaan lapsille uudenaikaisin ja paras mahdollinen hoito sekä ehkäistään sairauden aiheuttamia myöhäishaittoja, jotta lapset voivat elää terveen aikuisuuden.

Lapsen tai nuoren sairastuessa syöpään, muuttuu hänen ja koko hänen perheensä arki. Perhe tarvitsee vaikeassa elämäntilanteessa tietoa sairaudesta, kuntoutuksesta ja tukimuodoista – tähän Sylva ry antaa apua. Sylva ry on vuonna 1982 perustettu syöpää sairastavien lasten, nuorten aikuisten ja heidän läheistensä valtakunnallinen yhdistys. Sylva järjestää ilmaisia vertaistukitapahtumia ja -lomia sekä kuntoutusta. Tietoa Sylva tarjoaa perheille mm. oppaiden ja jäsenlehtien muodossa sekä sosiaalisen median ja verkkosivujen kautta. Vertaistukitapaamisia järjestetään sairastuneille sekä heidän läheisilleen. Tarjolla on iseille, äideille ja sisaruksille myös omia tapaamisia. Sylva järjestää myös parisuhdeviikonloppuja, koska usein vanhempien suhde jää lapsen sairastuessa taka-alalle. Vaikeimmassa tapauksessa, jossa perhe on menettänyt lapsensa, on silloinkin Sylva ry tukemassa ja auttamassa omalta osaltaan. Sylva tarjoaa palveluitaan myös nuorille aikuisille eli 18-35-vuotiaille. Nuorilla aikuisilla sairastuminen vaikuttaa opiskeluun, työelämään ja parisuhteisiin, ja voi myös aiheuttaa toimeentulovaikeuksia – näissä tilanteissa Sylva on auttamassa ja tukemassa. Tärkeänä työnä on siis perheiden auttaminen ja tukeminen kaikin mahdollisin tavoin ja sitä tarjotaan eri muodoissa, jotta jokaiselle löytyisi sopiva kanava ja keino hakea apua omaan tilanteeseensa. Perheiden ohella myös lasten syöpäosastojen työntekijöille on Sylvan kautta tarjolla apuja työhön ja sen kehittämiseen. Sylva ry järjestää valtakunnallisia koulutuspäiviä paitsi hoitajille, lääkäreille ja erityistyöntekijöille myös järjestöpäiviä alueellisten vanhempainkerhojen ja -yhdistysten vapaaehtoisille. Lisäksi Sylva tekee tärkeää edunvalvontatyötä. Sairastunut ja tämän perhe saa kuulla Sylvasta yleensä kuntoutushoitajalta sinä aikana, kun sairastunut on hoidossa osastolla. Sylvan palveluiden piiriin sairastuneet ja tämän läheiset tulevat yleensä siinä vaiheessa, kun akuutti hoitovaihe on ohi.

Sylva ry on tärkeä  KYS:n lasten veri- ja syöpätautien osaston yhteistyökumppani, kertoo osaston lastentarhanopettaja Heli Wouters. Osasto toimii yhteyslinkkinä perheiden ja Sylvan välillä, kun esim. etsitään perheitä sopeutumisvalmennuskursseille tai muihin Sylvan tapahtumiin. Sylva järjestää tapahtumia yhteistyössä paikallisten syöpäyhdistysten kanssa. Esimerkkinä HopLop-päivä infektioriskissä oleville lapsille ja KalPan pelin yhteydessä #erätauko-tapahtuma Kuopion jäähallilla Kansainväliseen lastensyövän päivään liittyen. Sylva sekä Kuopus ry järjestävät nämä yhteistyössä (Kuopus eli Kuopion syöpään sairastuneiden lasten kerho/Pohjois-Savon syöpäyhdistys). Sylva ry:n toiminta näkyy osaston arjessa myös Sylvan kuvataidetoiminnassa. Osastolla käy kerran viikossa kuvataideohjaaja pitämässä lapsi- ja nuorisopotilaille kuvataidetoimintaa, jonka tarkoitus on rohkaista lapsia ja nuoria itseilmaisuun, tuottaa onnistumisen elämyksiä ja tuoda iloa. Helmikuussa osastolla starttaa kuvataidetoiminnan kokeilu ”Vertaistukea ja luovaa toimintaa” myös vanhemmille. Osastolla käy myös Sylvan vertaistukihenkilöitä tapaamassa perheitä. Heidän kanssaan voi keskustella tai he voivat viettää aikaa potilaan seurassa vaikka pelaamalla tai leikkimällä.

TRGM Jyväskylän joukkueen jäseniä viemässä jouluterveisiä Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten veri- ja syöpätautien osastolle. Lahjat lahjoittivat Ainu, Keljon Prisma Jyväskylä ja Jyväskylän kristillinen opisto.

Näihin tärkeisiin kohteisiin siis menevät kaikki keräämäämme varat 100%:sti. Vaikka isona osana tässä onkin tavoitteellinen treenaaminen jotta jaksamme polkea Pariisiin, on projektilla paljon suurempi merkitys ja syy. Teemme hyvää syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten puolesta sekä itsemme puolesta.

http://aamusaatio.fi/

http://www.sylva.fi/

Laura Kupari 6.2.2018