Pirkan Pyöräily

Tällä kertaa sunnuntailenkkimme matkan pituus lähes tuplaantui totutusta ja edessä oli monelle ensimmäinen yli 200 kilometrin lenkki, myös allekirjoittaneelle. Pientä jännitystä oli havaittavissa pitkin viikkoa, kun viestit jälleen sinkoilivat tiimin WA-ryhmässä. Täytyy kyllä myöntää, että itseäkin hieman jännitti, kun ajomuodostelman näin: jaksanko noin pitkän pätkän vetoryhmässä. Noin kolmasosa matkasta pitäisi polkea tuulta halkoen ryhmän kärjessä eikä alamäkiäkään pääse laskettelemaan polvi suorana.

Yksi reitin kohokohtia oli sujahtaminen Tampereen keskustan alittavaan Rantatunneliin.

Meidän joukkue oli mukana lähes täydellä vahvuudella ja saimme nauttia upeista maisemista kahdessa ryhmässä ajaen ja jälleen kerran täydellisessä säässä. Meidän lisäksi paikalla olivat myös kaikki kuusi muuta Suomen TRGM-joukkuetta. Kaikkiaan 210 keltapaitaista oli sunnuntaiaamuna valmiina koitokseen. Lisäksi pitkällä matkalla mukana oli reilu kymmenpäinen ryhmä “rynkebyveteraaneja” eli edellisvuosien pyöräilijötä ja lyhyemmällä 134 kilometrin matkallakin oli veteraaniosastoa polkemassa. Alkumatkan keltapaitaisten letka on mahtava näky!

Sää suosi pyöräilijää Pirkanmaan maalaismaisemissa.

Onhan tuollaisessa matkassa veivaamista, ja 170 kilometrin kohdalla polkeminen alkoi jo vähän tuntua. Vaikka olen kevään aikana päässyt Bianchin kanssa hyvin sinuiksi, alkoi sen satulalla ja takamuksellani olla pieniä erimielisyyksiä näin pitkästä rupeamasta. Onneksi tilanne ei ollut vakava, riita poikki ja Bepanthenia väliin. Lievät tuntemukset tuollaisella matkalla kuuluvat asiaan ja niiden ennakointi ja ajoissa puuttuminen takaavat matkan jatkumisen. Pahempi tuntemus oli kielessä, jonka onnistuin urakan päälle tarjotulla lihakeitolla polttamaan. Valtaosin matka sujui ongelmitta. Vain muutama rengasrikko ja pari pientä teknistä ongelmaa laittoivat mekaanikkotiimin jäseniin hieman ylimääräistä liikettä.

Puolenmatkan krouvissa lusikoitiin lihakeittoa, minkä jälkeen taas meno maistui.

Pienestä jännityksestä huolimatta tuntui fiilis olevan tiimillä taas katossa aamusta alkaen. Ryhmähenki sen kun vain paranee kerta kerralta! Vaikka vitsit hiukan harvenivat loppumatkasta, kun kilometrit alkoivat tuntua ja ryhmä keskittyi tarkasti ajamiseen, ei hyvä mieli kadonnut kertaakaan. Kaveria tsempattiin koko matka ja onnistumisista sai ansaitut kehut. Myös matkalla tavatut muiden kaupunkien tiimit kannustivat ohimennessään toisiaan. Maalissa koko tiimi oli yhtä hymyä ja tuttu huutomme “Pienten puolesta, meininki hyvä! Team Rynkeby Jyväskylä!” raikui komeammin kuin kertaakaan aikaisemmin.

Team Rynkeby – God Morgon Jyväskylä 2018 iloisessa yhteiskuvassa Hakametsän jäähallilla.

Tapahtuma oli upeasti järjestetty, lähtö/maali-alueelta alkaen. Tuntui kuin olisi lähdössä suurempaankin kilpailuun, vaikka kilpailemassa ei tässä tapahtumassa ollakaan. Alkumatkasta oli tarjolla hieno elämys: Tampereen kuuluisan rantatunnelin yksi ajokaista oli suljettu muulta liikenteeltä pyöräilijöitä varten. Lähes jokaisessa risteyksessä oli liikenteenohjaajia turvaamassa meille sujuvan ajon. Reitin loppupäässä liikennevalot oli poistettu käytöstä ja taas saimme ajaa yleensä niin haastavan kaupunkiosuuden hiukan huolettomammin. Huoltopisteitä oli matkan varrella vähintäänkin riittävästi. Jokaisella pisteellä sai juomapullonsa täyteen vettä, urheilujuomaa tai mehua, lisäksi tarjolla oli pientä purtavaa. 80 kilometrin kohdalla oli tarjolla keittolounas. Aivan uskomaton suoritus järjestäjiltä, huikea määrä talkootyötä. Iso kiitos Pirkan Pyöräilyn järjestäjille, meillä oli hieno päivä!

Pirkan Pyöräily on Suomen suurin pyöräilytapahtuma joka järjestetään vuosittain sunnuntaina kaksi viikkoa ennen juhannusta. Päämatkat, 217 km Pitkä Pirkka ja 134 km Klassikko kiertävät Näsijärven ympäri Suomen kauneimmaksi kutsutulla reitillä. Pirkan Pyhä 40 km ja Lilliputti 4 km tarjoavat elämyksiä ja haasteita vähemmän polkeneille, vauvasta vaariin. Tapahtuman järjestää Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (HLU).

Pirkan Pyöräily on järjestetty vuodesta 1978 alkaen. Osanottajaennätys koettiin vuonna 1982, jolloin mukana oli lähes 4000 polkijaa. Nykyisin osanottajamäärä on vakiintunut yli kolmeentuhanteen. Vuonna 2016 koettiin 2000-luvun ennätys, kun maalin saavutti peräti 3678 pyöräilijää.

Lauri Anttila 15.6.2018