Mihin kaalinlehtiä tarvitaan ja muuta isyyden opettamaa

Olen saanut opetella isänä olemista jo yli neljä vuotta. Pirttiksen vatsanseudusta päätellen pääsen lähiviikkona kertaamaan vaipanvaihtotaitojani. Perhekoon kasvamisen kynnyksellä päätin pysähtyä miettimään, mitä kaikkea olen oppinut isyyden myötä.

Viime kuukausina olen saanut kerrata etenkin raskauteen ja synnytykseen liittyvää oppimäärää. Tiedän, että Pirttiksen pohkeiden hierominen illalla vähentää suonenvetoja ja että minun pitäisi muistaa oma-aloitteisesti tarjoutua tämä palvelus päivittäin tekemään. Edelliseen liittyen olen oppinut, että minulla on lyhyt muisti. Tiedän myös, että synnytyskipuja saattaa onnistua lievittämään kylmällä tai kuumalla tai ei kummallakaan ja pystyasennossa oleminen auttaa vauvaa laskeutumaan synnytyskanavaan.

Yksi isällistä viisauttani kartuttanut elementti ovat olleet kasvatusoppaat. Tiedän muun muassa, että Jari Sinkkonen on fiksu tyyppi ja tunteet pitäisi osata ottaa vastaan. Siinä missä tahto-ikäiset, myös minä harjoittelen nykyään välillä varsin aktiivisesti tunteiden hallintaa kymmeneen laskien ja tasajalkaa hyppien. Viimeisimpänä lukemastani opuksesta opin myös sen, että uudenkaledonianvarikset ovat niin älykkäitä, että osaavat valmistaa palmunoksista työkaluja hyönteisten pyydystystä helpottamaan. Huikeaa!

Tulevaa vauvavuotta ajatellessani olen havainnut kehittyneeni kuvitelmissani realistisempaan suuntaan. Neiti4veetä aikanaan odotellessamme kuvitelmat olivat varsin ruusunpunaisia ja hattarakuorrutteisia. Jätkiksen kohdalla kuvittelin, että osaamme toimia joissakin asioissa toisin ja poju oppii hyväksi nukkujaksi. Nyt tavoitteena on selvitä jotenkin silmät ristissä ja kohtalaisesti järjissään virran mukana. Onneksi takana on jo kaksi kokemusta siitä, että kyllä se nukkuminen joskus taas palaa osaksi elämää.

En ole koskaan ollut pätkääkään kiinnostunut mistään, missä on renkaat, moottori ja hevosvoimia. Ihmeellistä kyllä, isyyden myötä olen oppinut myös yhtä ja toista autoista. Kuten sen, että pappaharmaaseen farmaricorollaamme ei vaan mahdu turvakaukaloa, turvavyöistuinta ja turvaistuinta. Ja sen, että tähän asiaan olisi pitänyt paneutua paljon ennen viimetippaa.

Ai niin. Tätäkään en viisi vuotta sitten tiennyt: kaalinlehdet auttavat maidon nousemista rintoihin.