Oliko Jeesus hyvä- vai huonouninen vauva?

Jeesus-lapsi köllöttelee seimessä heinillä härkien ja Maria ja Joosef töröttävät muikeina onnesta paimenten ihmetellessä ihmeellistä pienokaista. Siltähän se joulun ihme kaikissa joulukorteissa ja seimiasetelmissa keskimäärin näyttää.

Navetta muuttui talliksi, kun sinne askarreltiin oikeat henkilöt. Neiti2veen mielestä seimen äärellä oli myös pieni virtahepo.

Navetta muuttui talliksi, kun sinne askarreltiin oikeat henkilöt. Neiti2veen mielestä seimen äärellä oli myös pieni virtahepo.

 

Vaan millainen vauva mahtoi olla Jeesus? Nukkuiko Hän tyytyväisenä läpi öiden vai herättikö Marian vähintään kerran tunnissa ensimmäisen elinvuotensa ajan? Oliko Marialla se kuvataiteesta tuttu seesteinen habitus vai sittenkin kolikkiöiden kasvattamat silmäpussit?

Mitä mahtoivat Maria ja Joosef tuumia, kun pian synnytyksen jälkeen talliin pamahtaa joukko paimenia partoineen ja lampaineen? Olivatko vanhemmat hämillään, kun myöhemmin paikalle pärähti vielä kolme kamelihäiskää ihan överi-kalliiden lahjojen kera?

Miten pian Jeesus-vauva antoi ensimmäisen hymynsä? Hekottiko Hän hervottomasti, kun Joosef kutitti varpaista tai pärisytteli napaa? Oppivatko Maria ja Joosef koskaan väistämään yllättävänä suihkuna tulevaa pissiä? Entä tiesivätkö he tuolloin aikana ennen googlea huolestua, jos kakka oli vihreää?

Miten ylpeänä ja silmät loistaen Hän katsoi vanhempiaan oivallettuaan kuinka ryömitään, kuinka kontataan ja kuinka noustaan tukea vasten? Vääntyikö suu itkuun, kun ei osannutkaan vielä laskeutua itse takaisin istumaan?

Se päälle kolmekymppisenä radikaalina teloituskuolemallaan maailman mullistanut partamies totta tosiaan joskus oli myös vauva kaikkine vauvojen elämään kuuluvine juttuineen. Kaikista lapsuuden leikeistä, jatkuvasta oppimisesta ja murrosiän kuohuista puhumaatakaan. Kaikessa jumaluudessaan ihan aito ja oikea ihminen alusta loppuun saakka.

Näitä mietin ja ihmettelen ensimmäisen joulun ihmettä oman elämäni ihmeiden pudotellessa palloja joulukuusen alaoksilta.

Ja olen kiitollinen. Paljosta.

Rauhallista ja siunattua joulua myös sinulle.20151220_172918

Kommentit

 • M-K

  Itse äidiksi tultua tajusin ainakin sen kohdan, että ”Maria(kin) kätki kaikki nämä sanat ja tutkiskeli niitä sydämessänsä.” Niitä sitten märehditään, että mitä on sanottu ja kuka ja millä ilmeellä tästä lapsesta.

  • Matti Tampio

   Lapset kyllä saavat miettimään monia asioita toisin kuin ennen – niin tätäkin joulun ihmettä. Hyvää joulua sinulle! :)

 • Täti

  Voi Matti, avasit silmiäni jälleen kerran. Kiitos sinulle. – Sitä on alkanut oppimaan hieman, että mitä elämä jja elävä usko on.

  • Matti Tampio

   Kysellään ja ihmetellään ja ollaan rauhassa, vaikkei kaikkeen oma järki aina riitäkään. Valoisaa joulua! :)

Kommentointi on suljettu.