Kaurapuuro on uusi avokadopasta

Trendiruuat tulevat ja menevät ja jotkin niistä vakiinnuttavat paikkansa perusruokavaliossa, kuten takavuosien hitti avokadopasta. Tujakan pastan rinnalle meidän perheen mahantäyttösuosikiksi on vähitellen kiilannut kaurapuuro. Kaurapuuro löytää tiensä lautaselle kesät talvet, arkena ja pyhänä, aina aamulla ja aina illalla, eikä sitä syrjäytä mikään muu kuin satunnainen hairahdus riisipuuron seuraan silloin tällöin.

Kuulostaa mauttomalta ja tylsältä ja sitä se totisesti pahimmillaan on ollut. Mikä pahinta, tämä perusruoka keitetään meillä ilman suolaa, jonka turmiollisilta vaikutuksilta haluamme lapsukaisiamme suojella.

Jossain vaiheessa minusta alkoi tuntua, että kaurapuuro tulee kohta korvista ulos ja oli pakko alkaa kehitellä selviytymiskeinoja. Aika pitkään olin pärjännyt isolla nokareella voita tai kasalla mustikoita, mutta pidemmän päälle nekin alkoivat käydä yksitoikkoisiksi. Löydettyäni liudan vaihtoehtoisia kyytipoikia puuroa maustamaan olen alkanut jälleen liputtaa kaurapuuron puolesta.

Pirttis tekaisee silloin  tällöin jälkkäriksi uuniomppuja. Voissa ja kanelissa lilluneet ja pehmentyneet omenat tekevät kaurapuurolle hyvää. Kaveriksi sopii vaikkapa kasa pähkinöitä kuten tässä.

 

Yksi tämän hetken ykkössuosikkejani on kirpakalla sitruunan maulla piristetty puuro. Mandariinilohkot ja ainakin puolikkaan sitruunan mehu tekevät puurosta jotain ihan muuta, kuin puurolta voisi odottaa. Tässä annoksessa on mukana myös siemeniä, joita tulee tungettua lähes puuroon kuin puuroon.

 

Pirttiksen mielestä kuivattu minttu ja tumma suklaa puurossa on ällöttävää. Meikäläinen on toista mieltä ja naamioi silloin tällöin kaurapuuroannoksensa AfterEightiksi.

 

Toinen Pirttiksen inhokeista on Äijäpuuro. Siinä yhdistyvät terveellisen raikkaat ja proteiinipitoiset elementit ja pirteä värimaailma. Paistetun kananmunan ja makkaroiden lisäksi puuroon voi halutessaan livauttaa myös tujauksen raejuustoa.

 

Lakkasuolla rämpiminen on yksi kesän parhaista jutuista. Alkukesä kartoitellaan lupaavia suon pyöräkkeitä ja heinäkuussa ravataan itikoita tappamassa jännittäen samalla ollaanko ensimmäisenä paikalla ihmettelemässä kypsää satoa. Lakat sopivat luonnollisesti myös kaurapuuroon, mutta viipaloipa niiden kaveriksi mozzarellaa. Kokonaisuus on pehmeän viettelevä ja vie kielen mennessään.

 

Tämä puuro on melko klassinen vaihtoehto ilman turhia krumeluureja. Puuroon on viskattu mustikoita, Pirttiksen tekemää mysliä ja päärynän palasia.

 

Aamupuurojen ykkönen antaa virtaa päivään. Lisukkeina toimivat siemenet ja tahini sekä ripaus siitepölyä, jonka avulla kuvittelen pitäväni flunssat loitolla ja mielen virkeänä. Todennäköisesti siitepölyn myönteinen vaikutus on korvien välissä, mutta samapa tuo jos toimii ja maistuu hyvältä.

 

Parhaat kaurapuurohetket syntyvät ennakkoluulottomista kokeiluista. Uusin tulokas kiilaa kirkkaasti kaurapuurojen aatelistoon sitruuna-mandariini-puuron rinnalle. Avokado tuo mukavasti pehmeyttä ja paahdetut kookoslastut hellittelevät makunystyröitä läpi koko puurohetken. Mukaan raastettu tujaus tuoretta inkivääriä antaa potkua, joka lämmittää jokaisen lusikallisen jälkeen. Jos päätät kokeilla yhtä näistä puuroista, kokeile tätä!

 

Kaurapuuroa keitetään meillä päivittäin. Sen verran laiskoiksi olemme tulleet, että puuroa keitetään illalla niin paljon, että aamun tohinassa voi lämmittää loput siitä, mitä illalla tähteeksi jäi. Toisinaan kaurapuuroa keitetään isommalla kattilalla, jolloin tähteitä jää vielä aamullakin. Niinä päivinä Pirttis hemmottelee rakkaitaan ja pyöräyttää tähteiden tähteistä maistuvaa kaurapuuroleipää – kaurapuuron kaverina nautittavaksi tietenkin!

Pirttiksen kaurapuuroleipä: Kaurapuuron jämät. Vähän jotain maitotuotetta ja suurinpiirtein saman verran mitä tahansa jauhoja. Jos muistaa, niin loraus öljyä. Joskus myös kananmuna. Ainekset sekaisin ja pellille. Parisataa astetta niin kauan, että on sopivasti ruskettunut.

 

Maukkaita aamu- ja iltapalahetkiä itsekullekin. Muistakaa syödä puuroa. Kaurapuuroa.

Onko sinulla oma kaurapuurosuosikki? Laita reseptisi jakoon kommenttina tai vaikka Facebook-seinälläni.

Voit seurata blogiani Twitterissä (@mattitam) tai Facebookissa tykkäämällä sivusta Pipejä ja puhalluksia.

 

Kommentit

  • Täti

    Tuo kaurapuuroleipä Pirttikseltä. Kiitos vinkistä. Ei hiivaa!

  • Matti Tampio

    Ja se on vieläpä heleppo kun mikä! Jopa minä saattaisin osata se leipoa! :)

Kommentointi on suljettu.