Möröt

”Tämä peitto suojelee minua möröiltä”, sanoi Neiti2vee silmät loistaen tänä aamuna. Möröt. Jostain ne turjakkeet ovat tulleet pian kolmevuotiaan maailmaan. Menneellä viikolla Jätkis yllätti kahtena peräkkäisenä yönä nukkumalla yhtä kyytiä melkein puoli kuuteen. Harmillisesti juuri noina kahtena yösydämenä möröt tulivat taloon.

Mörköjä tuntuu olevan joka puolella myös meidän aikuisten maailmassa. Hallitus on mörkö. Oppositio on mörkö. Pakolaiset ovat mörköjä ja kantasuomalaiset ne vasta mörköjä ovatkin. Nato on mörkö ja Venäjä on mörkö. Suomenruotsalaiset, kasvissyöjät, sivarit, homot, heterot, ateistit ja uskovaiset: mörköjä.

Omalla kohdallani olen huomannut sellaisen ilmiön, että mitä enemmän eksyn seurailemaan uutisvirtaa ”äly”puhelimellani, sitä enemmän mörköjä kurkistelee sängyn alta ja komeroista. Uutisia kirjoitetaan sensaatiohakuisesti ja negatiiviset tunteet saavat sijaa enemmän kuin rakkaus ja myötätunto. Pelko, viha ja kateus myyvät ja se kertoo ehkä enemmän meistä, jotka niitä otsikoita klikkailemme auki – minustakin.

Kielteisten asioiden peittoon kietoutumisen synti tuntuu meitä suomalaisia vaivaavan. On helpompaa jurputtaa epäkohdista ja matkata leuka rinnassa kohti uusia pettymyksiä kuin kiinnittää katseensa hyvään ja etsiä yhdessä rakentavia ratkaisuja – jopa silläkin uhalla, että ratkaisut menevät metsään.

Neiti2vee kietoutui sammakkokuvioiseen peittoonsa ja kohtasi möröt turvallisesti peiton suojissa. ”Peitto sanoo niille, että menkää möröt takaisin nukkumaan.” Ehkäpä itse kokeilen tänä iltana kuorruttaa ajatukseni kiitollisuuden aiheilla. Kiitollisuuden peiton alta on helpompi katsella mörköjä silmästä silmään.

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Meillä mörköasia ko. iässä ratkaistiin sillä tavoin että möröille tehtiin peti ja sitä esittävä nukkehahmo laitettiin petiin nukkumaan yöksi.

    • Matti Tampio

      Mahtavaa luovaa ongelmanratkaisua! :) Tuon otan kyllä keinovalikoimaan, jos mörkö-ongelma lähtee paisumaan. Toistaiseksi Neidin itsensä keksimä peittosuojaus tuntuu riittävän..

Kommentointi on suljettu.