Nyt täytyy nostaa esiin aihe, josta yhteiskunnassamme ei oikein puhuta ääneen. Silloin tällöin joku väsyneen oloinen mies saattaa ohimennen vihjaista jotain tilanteestaan sivulauseella tai rivien välissä. Ikään kuin kokeillakseen tarttuuko toinen lajitoveri syöttiin. Onko kaverilla kenties sama kipeähkö, mutta jonkinasteisen käytännön pakon sanelema tilanne päällä elämässään.
En tiedä onko syy aiheesta vaikenemiseen perisuomalaisessa puhumattomuuden kulttuurissa vai siinä, että pelkäämme näyttävämme jotenkin heikoilta muiden urosten silmissä. Nykyaikana suomalainen yhteiskunta on jo melkoisen avoin ja suvaitsevainen, joten kaiken järjen mukaan myös kyseisestä tilanteesta luulisi voivan puhua ääneen ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Yhteiskunnassamme ei enää juurikaan syrjitä olitpa sitten nainen tai mies. Tai puhelinmyyjä tai jotenkin muuten omituinen. Joten hyvät veljet, on aika nousta esiin ja tunnustaa kuuluvansa Patjamiesten joukkoon.
Patjamies on yleensä perheellinen ja lähes poikkeuksetta perheen lapsista ainakin yksi on alle viisivuotias ja mitä todennäköisemmin huono nukkumaan. Patjamies toteuttaa isyyttään nukkumalla yöt jossain muualla kuin sängyssä. Yleensä makuualustana käytetään jotain kulahtanutta vieraspatjaa. Itselläni on käytössä kokoontaittuva kissan raatelema patja, josta tarttuu vaahtomuovin kappaleita joka paikkaan. Tiedän muutamia hifistelijöitä, jotka nukkuvat sohvalla ja myönnettäköön, että olen itsekin pari kertaa lähtenyt mukaan moiseen ylellisyydentavoitteluun. Olen myös kuullut eräästä tosipatjamiehestä, jolle riittää retkipatja.
Miehistä noin 40% on niin kutsuttuja kestopatjamiehiä. 45% puolestaan lukeutuu satunnaispatjamiesten lahkoon ja lopuista 15%:ta ei oikein osaa sanoa, mitä he ovat miehiään. Luvut perustuvat omassa lähipiirissä vallitsevaan tilanteeseen. Muutama ”kestis” on avoimesti tunnustanut ja loput ovat joko puhuneet itsensä pussiin tai jättäneet aamulla lakanan ja peiton huolimattomasti olohuoneen nurkkaan ja jääneet siten kiinni. Yhden ilmiantoi kyseisen miespolon vaimo.
Kestopatjamiehiksi määritellään miehet, joiden tilanne on jatkunut samanalaisena yöstä toiseen jo vähintään useita viikkoja. He ovat nimenomaan niitä miehiä, joiden jälkikasvu on huonounista sorttia. Satunnaisten vaimon luona parisängyssä tehtyjen vierailujen ei vielä voi katsoa tekevän kestopatjamiehestä satunnaispatjamiestä, jollaiseksi lasketaan ne miehet, joiden patjamiehuus on päällä vain poikkeusoloissa, kuten oksennustaudin tai korvatulehduskierteen aikana.
Patjamiehuus ei ole sairaus eikä ominaisuus, jota tarvitsisi millään muotoa hävetä tai piilotella. On hyvin todennäköistä, että lähes jokainen työkaverisi on ollut tai tulee olemaan patjamies ainakin jossain vaiheessa elämäänsä ellei ole sitä juuri tällä hetkellä. Suosittelen lämpimästi, että keräät rohkeutta ja tunnustat avoimesti tilanteesi vaikka naapurin Kakelle. Mikäli myös Kake on patjamies, voit omalla esimerkilläsi rohkaista häntäkin kertomaan tilanteestaan. Yksinäisiä ja katkonaisia patjalla vietettyjä öitä voi helpottaa, kun tietää ettei ole ongelmansa kanssa yksin.
Ole rohkeasti oma itsesi. Kun tänä iltana kannat taas patjan tuttuun makuusoppeesi, kanna se ylpeästi. Suorista ryhtisi ja sano ääneen: ”Olen patjamies.”