Tasa-arvoisempien miestenvessojen puolesta – Vessakapina

Kun vekaroille iskee hätä ravintolassa tai muulla julkisella paikalla, juoksutan heitä tietenkin kiireen vilkkaa vessaan. Liian usein vastassa on karu totuus: miestenvessasta puuttuu potta.

Yritä siinä sitten roikottaa lapsukaista liian ison pöntön päällä ja samalla varoa, ettei jokin osa hänestä hipaise pöntön reunan ja ympäristön roiskeita. Ahtaassa vessakopissa taituroinnin lomassa mieleen hiipii se katkera tosiasia, että seinän takana naisten puolella on ihan varmasti vähintään hoitopöytä, nojatuoli, liukumäki ja karuselli. Tai edes ainakin se potta.

Muutama päivä sitten syyllistyin kansalaistottelemattomuuteen saatuani tarpeeksi toistuvista pettymyksistä potattomissa miestenvessoissa. Rikokseni tapahtui Kuopion museossa, jossa pottailusta innostuneelle Jätkikselle tuli akuutti hätä. Miesten vessassa ei pottaa ollut, joten hetken mielijohteesta pujahdin pojan kanssa naistenvessaan. Se oli puolet tilavampi, siellä oli hoitopöytä ja siellä oli potta! Hoidimme pottailun alta pois kaikessa rauhassa ja nyt tulee paljastusten paljastus: tyhjensin rakkoni naistenvessan pönttöön. Eikä siinä vielä kaikki. Kapinamieleni yltyi niin rajuksi, että jätin ihan tarkoituksella kannen renkaineen ylös.

VessakapinaHyvät naiset, jotka saavuitte rikospaikalle jälkeeni. Sabotaasini ei millään muotoa ollut kohdistettu teitä vastaan. Halusin tällä brutaalilla teollani nousta taisteluun isien oikeuksien puolesta. Me isät emme saa antaa periksi sille ennakko-oletukselle, että lapsosten potalla käyttäminen on äitien yksinoikeus. Meidän on taisteltava jälkikasvullemme oikeus käydä potalla myös miestenvessan puolella. Meidän on noustava yhtenä rintamana vessakapinaan, jotta miestenvessojen ylläpitäjien silmät aukenisivat ja he tekisivät parin euron investointeja vessojen varustetason parantamiseksi.

Arvon veljet. Tässä on nyt kyseessä niin suuren luokan tasa-arvokysymys, että emme voi jäädä kyhjöttämään puutteellisten vessakoppiemme nurkkiin. Kehotan kaikkia miestenvessoissa asioivia pitämään silmänsä auki ja liittymään vessakapinaan.

Vessakapinaan voit osallistua kahdella tavalla:

 1. Jos käyttämästäsi vessasta löytyy potta, ota potasta kuva ja jaa se somessa käyttäen tunnistetta #vessakapina. Kerro myös missä paikassa pääsit käyttämään noin edistyksellistä ja hyvinvarusteltua miestenvessaa. Nostamalla esiin potalla varusteltuja miestenvessoja, luomme puutteellisten vessojen omistajille painetta pottainvestointiin.
 2. Jos käyttämästäsi vessasta ei löydy pottaa, ota kakara kainaloon ja siirry naistenvessaan. Siellä potta varmasti on, joten saatte asiat hoidetuksi. Olipa sinulla itselläsi hätä tai ei, nosta wc-pöntön kansi renkaineen yläasentoon ja jätä se niin. Jättämällä jälkemme naistenvessoihin herättelemme äiti-ihmiset huomaamaan hätämme ja pian hekin alkavat vaatia pottia miestenvessoihin. Jaa vielä somessa tunnisteella #vessakapina tieto tämän potattoman miestenvessan sijainnista.

Muutetaan yhdessä maailma paremmaksi ja tasa-arvoisemmaksi paikaksi. Tästä se alkaa – #vessakapina.

 

Kommentit

 • eerojh

  Juvan ABC:lle ilmestyi tänä kesänä potta miesten puolelle, no nyt vasta mutta kuitenkin se on, joten kiitoksen arvoista palvelua, niin kuin muutenkin siellä.

  • Matti Tampio

   Hyvä Juvan ABC! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

   • Hannu Musakka

    Eihän tuohon isoja intvestointeja tarvita kuin että varataan se potta molepiin vessoihin. Ylipäätään, miksi vessoissa pitää olla miesten ja naisten kuvat?! Molempia käytetään samoihin asioihin. Eikö riitä, että on kaksi hieman tilavampaa vessaa? Miehet ovat yhtä tasa-arvoisia huolehtimaan jälkikasvunsa huollosta siinä kuin äiditkin ja kun eivät äidit aina ole paikalla ja jos vaikka ovatkin lähteneet eri reittejä kulkemaan ja isä on yksinhuoltajana. Näin mie tekisin ja Matti on tehnyt aivan oikein. Kukahan tuon päätöksen takana on, että pitää olla merkittynä erilliset kopperot. Joskus huvitti, kun naisten vessaan oli pitkä ja tuskainen jono ja mie vain lauleksien menin miesten ”lauluhuoneeseen” ilman jonotusta. Katsoivat kateellisina, kunnes eräs naisihminen rohkaisi mielensä ja teki ”matit”, eikä siitä mitään komplekseja seurannut. Ei ollut tirkistelijöitä, eikä muitakaan. Järki käteen WC-merkitsijät!

 • Merja Heiskanen

  Hyvä Matti Tampio, Kiitos kun käyt museossa ja tuot meille jälkikasvusikin. Ja kiitos vinkistä potta-asiassa. Se hankitaan kiireen vilkkaa myös miesten vessaan. Tarkoitus ei ollut sortaa miehiä – ihan vaan ajattelemattomuuttamme tämä pääsi tapahtumaan. Kannatamme tasa-arvoa myös tässä asiassa. Muuten kesämatkalla Ruotsissa huomasin ”sekavessojen ” suosion. Hon och han asioivat ihan sujuvasti samoissa vessoissa. Ehkä pian meilläkin. Tervetuloa museoon!

  • Matti Tampio

   Mahtavaa, että tartutte asiaan ja kehitätte miestenvessanne palvelukonseptia. Pahoittelut että juuri museo valikoitui esimerkkitapaukseksi tekstiini.

   Teillä on aina yhtä huippua käydä. Jätkis on niin kova Mammuttifani, että museo-sanaa ei voi meillä tätä nykyä ääneen mainita tai hän alkaa välittömästi vaatia pääsyä mammutin luo :)

 • Täti

  Hienoa edistyksellisyyttä!

Kommentointi on suljettu.