Naisten ahdistelu seurausta turhautumisesta?

Sisäministeriön kansliäpäälikkö Päivi Nerg selitti uutisissa turvapaikanhakijoihin liittyviä levottomuuksia ja häiriköintiä turhautumisella. Jotenkin lievästi alkoi keittämään, kun tätä asiantuntija selvitystä kuunteli. Yhä edelleenkin saa ihmetellä miten sinisilmäisesti ja tosiasioita väistelevästi asioihin suhtaudutaan. Miksi näin? Onhan kyseessä koulutetut henkilöt, jotka hoitavat asioitamme. Tai ehkä heiltä puuttuu juuri se mitä eniten tarvittaisiin. Maalaisjärki.

Turhautuminen ja odottaminen ei selitä Kölnin tapahtumia. Uudenvuoden aattona naisiin kohdistuneessa joukkohäiriköinnissä ahdisteltiin, ryöstettiin ja jopa raiskattiin. Todistajien mukaan häiriköijät olivat maahanmuutajataustaisia. Ilmeisesti jotain samansuuntaista oli suunnitteilla myös Helsingissä uudenvuoden aattona. Tiedon kulkeutuminen poliisille ja poliisin partiointi alueella todennäköisesti saattoi estää Kölnin kaltaisen naisiin kohdistuneen joukkoahdistelun.

Turhautumis sanan tilalle voisi paremminkin laitaa sanan viha tai kosto. Kunnioituksen puute. ”Vääräuskoisten” ansaitsema kohtelu. Viha, ehkä sen vuoksi, että heidän päämääränsä eli maahan jääminen ei näytä onnistuvan. Tai selvitys, jonka he ovat viranomaisille antaneet ei ole ollut uskottava. Heitä tulee uskoa ja vaatimuksiin on suostuttava. Kunnioituksen puute – vääräuskoisia voi kohdella epäkunnioittavasti ja alentavasti. Naisia, jotka eivät peitä hiuksiaa huivilla saa kohdella loukkaavasti. Olipa syy mikä tahansa, mikä oikeus vieraaseen maahan tulleilla on käyttäytä näin?

Tämä maahantulleiden aines, joka on häiriköinnyt ja syyllistynyt jopa rikoksiin, on tottunut omassa maassaan siihen, että rangaistukset ovat kovia. Arabimaassa asuneena tiedän, että naisia häiriköivien kuvat julkaistaan paikallisissa lehdissä ja vankilatuomio on väistämätön. Täällä ”päätä silitetään” ja ymmärretään. Aletaan puhumaan kansalaisten omista asenteista ja kotouttamisesta, kun pitäisi keskustella maasta poistamisesta. Nämä kaverit jotka tulevat maista joissa rangaistukset ovat aivan eri luokkaa, nauravat varmaan partaansa meidän rankaisumalleillemme. Hyvä osoitus siitä on, kun sai lukea lehdestä miten virkavallan saapuminen vaikutti vastaanottokeskuksessa, jonne poliisit saapuivat rahoittelemaan tappelua. Virkavallan saapuminen ei vaikuttanut mitenkään. Poliisi joutui itse poistumaan paikalta.

Tulijat, turvapaikanhakijat kertovat omalla käytöksellään ansaitsevatko he turvapaikan. Rikoksiin ja häirintään syyllistyneet eivät kuulu tähän joukkoon. Siitä ei tulisi keskustella vaan linja vetää tiukaksi. Saksa alkaa jo uskomaan, että jotain on tehtävä. Ainakin Saksan liittokansleri Angela Merkkelin viimeisimmästä puheesta päätellen. Toivottavasti täälläkin aletaan ymmärtämään, että oikeita turvapaikanhalijoita tulee auttaa ja kotouttamiseen satsata, mutta rikoksiin ja häirintään osallistuvat maahantulijat tulee lähettää sinne mistä he ovat tulleetkin.

Tosiasia on, että osa turvapaikanhakijoista on rikollista ainesta. Jos sitä halutaan selittää kulttuurieroilla, niin ei mene läpi. Olipa ihminen mistä maankolkasta tahansa, niin tietyt asiat on itseensäselvyyksiä, kuten esim se miten käyttäydytään missäkin tilanteessa.

”Suomalaisetkin tekevät rikoksia, raiskaavat ja häirilöivät”, kirjoitetaan monessakin kannanotossa. Totta, niin tekevät, joten voitaisiinko yksinkertaisesti todeta, että meillä on maassamme omasta takaa aivan tarpeeksi väkivaltaa ja rikoksia. Kiintiö on jo täynä.

Katupartioinnin mahdollinen lisääntyminen voi aiheutua esim. siitä että kansalaiset kokevat virkavallan toimenpiteet riittämättömiksi. Asioihin puututaan liian myöhään, vasta siiten kun jotain on päässyt jo tapahtumaan.

Vihapuheet ja rasismi nousevat otsikoihin ja niihin suhtaudutaan kielteisesti. Niitä ei sallita. Tiukka linja myös vihateoille, joihin osa maahantulijoista on syyllistynyt.

Paula Mehto

 

Kommentit

 • lehtola

  Turhautuminen/testosteroni. Sepalusvetskari/napit tiukalla. ”Ase” toimintakunnossa ja himoittua, helposti tarjollaolevaa rauhoitettua ”riistaa” ympärillä. Siinä joidenkin ”metsästäjien” hermo pettää. Jotkut, jopa naiset , vähättelevät rikosta ja yrittävät esittää syyllisiksi jopa poliisin asiallista, ennaltaehkäisevää toimintaa.
  Tälle hyväuskoiselle humanismille tulee väistämättä ”pää vetävänkäteen.

  • Paula Mehto

   Kyllä, asian vähättely voimistaa maahanmuuttokiritiikiä. Ihmisistä tuntuu, ettei ongelmaa oteta tosissaan, eikä kansalaisia kuunnella. Ihmetellyt olen varsinkin joidenkin naisten asennetta. Viimeksi Pressiklubissa keskustelussa mukana olleen Kaarina Hazardin. Voisi ajatella, että naiset olisivat naisten puolella tämän tyyppisissä asioissa. Joka tapuaksessa, niin kuin kirjoitin, mielestäni rikoskiintiö Suomessa on jo täynä. Maahan ei tule ottaa lisää ulkopuolista ainesta.

 • Aulikki Pitkänen

  Juuri näin, olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi asiasta! Hirvittää ihan mihin tämä nykytilanne johtaakaan…

  • Paula Mehto

   Kiitos, vastineesta. Olen varma, että moni muukin suomalainen jakaa tämän mielipiteen. Kyse ei ole rasismista vaan oikeudenmukaisuudesta ja oman maan kansalaisten turvallisuudesta.

 • Aulikki Pitkänen

  Siis Paula – samoin ajattelen tilanteesta minäkin!

 • plokkariukki

  Missä on se pieni ero, mikä pitää suomalaisen poika- tai miesnuorisoporukan näpit erossa tyttäristämme tuolla pimeillä kujilla ja kaduilla verrattuna näihin ”ystäviimme” maahanmuuttajiin ja pakolaisiin, joita kyseisestä häirinnästä ja rikollisesta toiminnasta syytetään? Jutut omissakin poikaporukoissa miehistä puhumattakaan ovat nykyään enemmänkin kuin härskejä, heidän katsellessaa ohikulkevia tyttösiä. Kuka haluaisi tunkea neitosen pulloon härnättäväksi ja kuka pistää jotakin minnekin? Kuuntelepa tarkkaan näitten huppupäisten ja joskus muka aikamiestenkin juttuja, olenko oikeassa?

  • Paula Mehto

   Niin, ensin on ajatus, sitten puhe ja lopuksi teko. Ajatuksia ei kriminalisoida eikä vihapuheitakaan jos niitä ei julkisteta esim. sosiaalisessa mediassa. Tai huudella kaduilla ja julkisilla paikoilla. Jokainen voi omassa pienessä porukassaa laukoa suustaan mitä tahtoo. Häirintä, ahdistelu ja raiskaukset ovat kriminalisoituja tekoja.

 • Jussi Kuosmanen

  Olipa fiksua pohdintaa. Allekirjoitan joka sanan. Kiitos.

  • Paula Mehto

   Kiitos kun luit kirjoitukseni ja kommentoit. Hyvää talven jatkoa sinulle.

Jätä kommentti

*