AIKAMME SUURIN PYRAMIDIHUIJAUS?

Tulee väistämättä mieleen, kun seuraa kaikkea sitä härdelliä EU:ssa, mistä siinä oikeasti on kyse. Iso, raskas, kallis, hidas organisaatio, jota jäsenmaat rahoittavat. Byrokratiaa. Häviääkö raha järjestelmään? Huijataanko meitä tavallisia kansalaisia? Ketä varten ja miksi tämä järjestelmä on luotu? Tehdäänkö elämästä tarkoituksella niin monimutkaista, ettei tieto, ymmärrys eikä aikakaan riitä seuraamaan kaikkia niitä päätöksiä ja säännöksiä, joita Euroopan Unionista suolletaan? Voisiko samat asiat hoitaa muutenkin, niin kuin ennen. Ennen Eu:ta. Yhteistyötä, verkostoitumista jne.

Eu-parlamaetti, kommisio, ministerineuvosto, erooppaneuvosto, komiteat, virastot. Jäsenmaita on 28 ja meppeja eli EU-parlamentin jäseniä 751, komissaareja ja avustajia. Neuvotellaan, mietitään ja taas neuvotellaan, matkustetaan edestakaisin, small talk tulee hallita, jos aikoo pärjätä, ja taas mentiin. Kreikan tiimoilta on asiaa pyöritelty vaikka kuinka kauan ja taas mietitään, annetetaa lausuntoja, ehtoja. Odotellaan. Asioiden käsittelyä siirretään ja taas lennetään. Pukumiehet ja naiset keskustelevat keskenään, välillä kulmat on kurtussa vakavina ja sitten taas välillä hymy karehtii huulilla, jopa nauruun remahdetaan. Tämän kaiken kuitenkin joku maksaa.

Priorisointi, kestävä kehitys, kansainvälistyminen…. Tätäkö se on. Tavallinen kansa katsoo televisiosta ja kuuntelee radiosta, miten EU:ssa meidänkin mepit osallistuvat ja varmistavat, että asiat menevät oikein kansamme hyväksi. Näinkö?

Euro parlamentaarikkojen palkoissa ei ole valittamista. 8020,5 euroa/kk, ja verojen jälkeen  6250,37 euroa/kk. Palkan lisäksi maksetaan erilaisia verottomia korvauksia. Jopa puolet tuloista kuuluu niihin. Palkan lisäksi korvataan matkakulut, on vuosittainen matkakulukorvaus ja matkat kotimaassa, päiväraha, yleinen kulukorvaus, avustajien palkkaamiseen maksetaan myös korvausta enintään 21.379 euroa/kk. Avustajia voi palkata yhden tai useamman. Avustaja voi saada työttömyyskorvausta 60% palkasta 12 kk ajan. Parlamentin jäsenellä on myös oikeus vanhuuseläkkeeseen 63 vuotta täytettyään. Myös siirtymävaiheessa, kun työ EU-parlamentissa loppuu, voi täyttä palkkaa saada vähintään puolen vuoden ajan. Meppi voi ansaita vuodessa n. 200.000 euroa, josta jopa puolet verotonta ansiota. Komissaarit varmasti tienaavat vielä paremmin.

Saavutetaanko poliittisen uran huippu Eu-organisaation edustajistossa? Jos onkin enemmänkin kyse poliitikon tarpeen tyydyttämisestä, eli kehittymisestä ja eteenpäin pääsystä, vaurastumisesta. Kun  kansanedustajana olo tai hallituspaikka ei enää tyydytä. Jotain vielä senkin jälkeen on pakko olla.

Jos kuvitellaan että pyramidin pohjalla on kansa, joka rahoittaa pyramidin huippua eli Eu-organisaatiota, voisi ehkä kyseenalaistaa toiminnan, josta ei näyttäisi olevan hyötyä tavallisille tallaajille. 28 jäsenmaata edustaa n. 500 miljoonaa eu-kansalaista. Tulosvastuu kuulostaisi hyvälle kriteerille, kun maksetaan näinkin suuria summia asioidemme hoitamisesta. Että jotain konkreettista pitäisi saada aikaiseksikin. Miten olisi työttömyyden poistaminen Eu-maista?

Annetaan ihmisten kuvitella, että ilman tätä järjestelmää ei voi olla, vaan jos siitä luovutaan seuraa katastrofi. Näin uskoa tai mieluumminkin pakkoliittoa EU:hun pidetään yllä.  Vaihtoehtoa ei ole. Vai olisiko? ”EU ei ole liittovaltio, koska sen jäsenvaltiot ovat riippumattomia ja itsenäisiä”, on kirjoitettu. Mielestäni näin ei voi asiaa ilmaista, jos EU:sta eroaminen aiheuttaisi vakavia ongelmia. Kyllä itsenäisella ja riippumattomalla valtiolla tulisi olla myös mahdollisuus jäädä pois järjestelmästä ilman suurempia vaikeuksia. Tai tehdä päätöksiä, jotka on räätälöity juuri oman maan tarpeita varten. Muutenhan on kyse ”ansasta”. Olemmeko siis jääneet loukkuun? Loukkuun, josta vain harvat ja valitut nappaavat sen mehukkaan juustopalan.

 

 

 

 

Kommentit

 • Matti Muukkonen

  Kyllähän se oli tiedossa, että lopputulos kansalaisten kannalta on sama olipa hallintopaikkana Byssel ta Moskova.

 • Ari Niemeläinen

  Kun kotimaiden kaikki suojatyöpaikat entisille sössineille poliitikoille ovat täyttyneet, pitäähän olla järjestelmä joka ottaa nämä ressukat huomaansa kohtuu palkalla. Voihan olo tulla tukalaksikin liian lähellä omia äänestäjiä. Sinne jonnekin häviävät entiset pääministerit kuin matalammillakin palleilla istuneet poliittiset broilerit. Näillä meikäläisen ”ansioilla” ei taida olla asiaa EU:n palkkalistoille. Minäkin tollo vielä äänestin EU:n liittymisen puolesta, mutta enpä ollut ainoa, valitettavasti.

 • Matti Muukkonen

  Suomen euroon ilman kansanäänestystä liittäneiden nokkamiehet Niinistö ja Lipponen ovat olleet hyvin hiljaa eurokriisin pahetessa.
  ”Nahkurinorsilla tavataan”!!!!

 • Matti

  Itse olen kokenut EU:iin ja Euroon liittymisen hyödyllisenä Kansa äänesti Suomen kuuluvan länteen EU-äänestyksessä. Hyödyt ovat olleet suuret. Kaupan rajoitukset ovat poistuneet. Inflaatio on olematon, korot matalat. Valuutanvaihdot ovat jääneet pois. Puhelujen hinnat ovat romahtaneet. Euro on ongelmissa, johtuen ei Eurosta, vaan maailmanlaajuisesta lamasta, joka olisi tullut ilman Euroakin. Tästä mennään eteenpäin positiivisissa tunnelmissa, ei piruja maalaten.

Kommentointi on suljettu.