LAPSILISÄ TARVITSEVILLE

Paula Mehto 2011

Paula Mehto 2011

Yhteiskuntasopimuksen yhtenä toimenpiteenä, jos sopimusta ei synny, on lapsilisien leikkaus. Näin on ainakin annettu ymmärtää. No joo. Sehän olisikin pitänyt tehdä jo ajat sitten. Ja tietyllä tavalla. Eli porrastamalla lapsilisä tulojen mukaan. Suurituloiset eivät lapsilisiä tarvitse, heillä kun sitä on jo omasta takaa.

Totta kai, jos hyvätuloisen lapsiperheen taloudellinen tilannne oleellisesti huonontuisi, kuuluisi lapsilisä heillekin ja päinvastoin pienituloisilla; tulojen oleellinen kasvu merkitsisi lapsilisäoikeuden menettämistä tai euromäärän laskua. Harvemmin näin käy. Kaikkia töitä kun ei arvosteta samalla lailla. Työssäkäyväkin voi olla köyhä.

Ihmettelen myös sitä, miten puolueet, jotka puheissaan ovat pienituloisten ja köyhien asialla eivät lämpene ajatuksesta lapsilisien leikkaamisesta hyvätuloisilta. He vetoavat universaaliin oikeuteen, jossa tämä tuki kuuluu kaikille.

Lapsilisän historiasta sen verran, että se tuli lainsäädäntöön vuonna 1948, toisen maailmansodan jälkeen. Sitä maksettiin kaikille ja köyhimmille lapsiperheille maksettiin myös perhelisää. Kyse oli toimeentuloturvasta. Aika oli toinen, sodan jälkeinen aika oli niukkaa kaikille. Nyt suurimmalla osalla suomalaisista on taloudelliset asiat edelleenkin hyvin. Lapsilisän tulee siis  olla toimeentuloturvan muoto, joka koskettaa pienituloisia lapsiperheitä.

Paula Mehto

 

 

 

Kommentit

 • Veepee

  Niinpä. Asiahan on tasan näin. Päättävässä asemassa olevat kuuluvat itse siihen parempituloisten joukkoon, joille lapsilisä on mukavaa ilmaista lisää vaikka talletettavaksi tai sijoitettavaksi voittoa tuottamaan. Niin ei saisi olla.

  Vähin mitä voitaisiin tehdä olisi lapsilisän poistaminen huomioon otettavana tulona toimeentulotukilaskelmassa. Silloin se toimisikin LISÄNÄ köyhän lapsiperheen elämässä. Tietysti muutoksen rahoittamiseksi jouduttaisiin vaikeaan rajanvetoon mietittäessä kenelle lapsilisää ylipäätään voidaan maksaa kaikkein köyhimpien lisäksi.

  • Paula Mehto

   On todellakin väärin että toimeentulotuen laskennassa lapsilisä luetaan tuloksi. Oikeudenmukaisuus on siitä kaukana. Rajanvedon voisi mielestäni aloittaa selvästi hyvätuloisista. Pienituloisuuden ja keskituloisuuden välimaastossa olisi vamasti alue jota tulee tarkasti arvioida ja tietenkin painotus lapsiperheen hyväksi.

 • sota-ajan lapsi

  Mielestäni tietyn tulorajan ylittäviltä lapsilisät pois.

  En voi ymmärtää tätä eriarvoisuutta.

  nimimerkki sota-ajan lapsi

Kommentointi on suljettu.