Monikulttuurisuus maailmalla

Immosen kirjoitus nosti kohun, josta uutisoitiin useana päivänä peräkkäin. Mieltä osoittettiin ja Immonen sai kuulla kunniansa. Reaktio kuitenkin tuntui mielestäni liioitellulta, vähän naiviltakin. Välinpitämätön suhtautuminen kirjoitukseen olisi varmasti ollut tehokkaampi tapa mitätöidä teksti. Nyt se nostettiin kyseenalaiselle jalustalle ja samalla kirjoitus sai lukijoita ja julkisuutta. Ehkä se oli tarkoituskin. Joka sitten toteutui. Voisiko Immonen avata hieman kyseessä olevaa tekstiään, joka minusta oli hieman lyyrinenkin? Minua kiinnostaisi hänen oma tulkintansa.

Monikulttuurisuus voi kuitenkin tuoda mukanaan paljon ongelmia, varsinkin jos epäkohtiin ei puututa ajoissa. Sitten on jo myöhäistä, kun ”huonot on housuissa”. Päättäjillä on vastuu siitä, että asiat menevät oikein. Pelkkä ”kuva maastamme ulospäin” tai ”rasistiksi leimautumisen pelko” eivät saa estää toimia, joilla taataan maan sisäinen turvallisuus nyt ja tulevaisuudessa. ”Monikulttuurisuus on rikkaus” ei pelkästään riitä, eikä pohdinnat, eikä sanat. On pidettävä periaatteista kiinni ja muistettava, että vaikka ollaan globaalissa maailmassa rajoja silti tarvitaan ja rajoituksia.

Monikulttuurisuus elävoittää ja tuo väriä katukuvaan. Onhan meillä jo nyt joukossamme maahanmuuttaneita ja pakolaisia monista eri maista. Kyse onkin siitä, pitääkö maa oman linjansa kun puhutaan maan laeista, säännöistä, perinteistä, oikeuksista ja velvollisuuksista maahanmuuttoa koskevissa asioissa. ”Maassa maan tavalla” on fraasi mutta hyvä sellainen. Ja se tulisi olla punaisena lankana.

Otetaan esim. paljon puhuttu Suvivirsi. En kyseenalaistaisi suomalaisena sen oikeutta olla kevätjuhlien laulunumerona. Kyse on vain laulusta. Ettei vaan nyt anneta huonoa kuvaa meistä suomalaisista, tai jospa meitä syytetään rasismista, tai vaikka kiusaamisesta, kun laulamme kevätjuhlassa suvivirttä. Jospa nyt kuitenkin oltaisiin ihan rauhassa ja ymmärrettäisiin mikä on tärkeää ja mikä ei.  Ei meidän tule lähteä sille linjalle että laulu, jota on perinteisesti laulettu kevätjuhlassa,  jätetään pois ohjelmistosta jonkun toisen uskonnon vuoksi. Tai minkään muunkaan vuoksi. Tämä  häiritsee suomalaistsen oikeuden tajua. Meillä on oikeus omassa maassamme toteuttaa perinteitämme. Ja ne jotka tulevat muualata, heidän kuuluu sopeutua meidän tapoihimme. Niin luulen vieraissa kulttuureissa asuvien suomalaistenkin tekevän.

Maamme ”kerma” elää niin ulkopuolla tavallisten ihmisten arkea, että he eivät näe tosiasioita. Fakta voi olla esim. että monikulttuurisuus ja sen laajenenminen kaikessa hienoudessaan kääntyy itseään vastaan. Voiko kehitys saada piirteitä, joissa alkuperäisväestöä aletaankin sortaa ja heihin kohdistetaan rasistisia ja väkivaltaisia toimia? Näin on jo osittain tapahtunut esim. Ruotsissa. Poliitikot tuskin joutuvat arjessaan tällaista kokemaan, he kun elävät kokonaan eri maailmassa. Omassa Euroopan Unionissaan, missä he ”järjestelevät” asioita. Joskus jopa niin idealistisesti että totuus ja realismi unohtuu.

Ihmisiä otettaan maahan, mutta kotouttamista ei viedä loppuun. Kotouttamisen ja sopeuttamisen kuuluisi alkaa siitä, että maahanmuuttajalle annetaan työ, jolla hän voi ansaita elantonsa. Näinhän ei tapahdu, työtä ei löydy kaikille muillekaan tarvitseville, ei edes oman maan kansalaisille. Vaikeastityöllistyviä on niin omanmaan kansalaisissa kuin maahanmuuttajissa.  Tähän asiaan pitäisi löytää ratkaisu tavalla tai toisella. Ja se on kansan valitseman eduskunnan ja hallituksen tehtävä. Ja Euroopan Unionin.  Nyt vaan kehittämään uutta työsopimusjärjestelmää, vaikkapa paikallisen sopimisen periaatteella. Ja toisena periaatteena oikeus työhön ja toimeentuloon. Osapuolina työllistettävä ja valtio, kunta ja EU yhdessä. Ei mitään väliportaita kuluttamaan olemassa olevia varoja.

Ruotsissa gettoutuminen on aiheuttanut sen, ettei kantaväestö uskalla liikkua tietyillä alueilla. Tälläisen kehityksen voi vain estää täydellisellä sopeuttamisella yhteiskuntaan. Se tarkoittaa sitä, että maahan muuttaneelle annetaan työ, jossa kantaväestö voi arjen toimien keskellä opettaa meidän omaa kulttuuriamme,tapoja, normeja sekä kieltä. Ja tietysti myös toisin päin. Onhan mielenkiintoista tietää toisen maan tavoista ja perinteistä. Ystävystyä, ottaa mukaan.
Kuulin  Ruotsista vierailulla Suomessa olleen henkilön kertoneen tapauksesta, jossa maahanmuuttaja  eleellä kertoi, mitä ajattelee kantaväestöstä. Samoin kuin tupakka sammutetaan jalalla, kuvainnolliseti myös ihminen nitistetään jalan alle. Näin ehkä käy, jos oman maan tapoja aletaan hävittämään, muualta tulleiden painostuksen vuoksi, sopeuttamista ei hoideta asianmukaisesti tai siksi että päättäjät pelkäävät leimaantuvansa rasisteiksi.
Vuosien takaa on jäänyt mieleeni eräs yksittäistapaus, jossa maahanmuutanut henkilö sanoi, ettei vääräuskoisille tarvitse puhua totta. Tällaistakin ajattelua siis löytyy. Löytyy myös hyväksikäyttöä ja kantaväestön aliarvostusta, ehkä sitä voi kutsua rasismiksikin.

Mediassa oli muutama vuosi tapaus, jossa pakolaisina maahan muuttaneet eivät halunneet asumaan muualle kuin Helsinkiin. Luulisi olevan helpotus kun rajat avataan ja otetaan vastaan, sekä autetaan alkuu uudessa maassa, ettei paikalla ole niin väliä missä asuu, kunan on turvassa. Oudolta tuntui että heti aletaan vaatimaan ja suututaan jos kaikkiin vaatimuksiin ei suostuta. Rasismia syytöksenä voidaan myös käyttää keinona saada vaatimukset läpi. Olette rasisteja jos ette suostu vaatimuksiimme.

Olen itse asunut kuusi vuotta arabimaassa ja voin sanoa, että siellä ollaan maassa maan tavalla. Ja niin myös oltiin. Tuntui aivan luonnolliselta, että oli sopeuduttava maan tapoihin, eikä  siellä muu tullut kysymykseenkään. Kantaväestöä tuli kunnioittaa ja maan lakeja noudattaa. Jo pelkästä huonosta käytöksestä voi kyseisessä maassa seurata vankeusrangaistus. Lehdestä sain joskus lukea miten rangaistiin lentokentällä toisiaan halannutta pariskuntaa. Hei eivät tainneet joutua ihan kaltereiden taakse, mutta sakot olivat todella suuret.

Perheenpäällä tuli olla työ katsottuna valmiiksi ennen maahantuloa ja jos työ loppui oli kolme kuukautta aikaa etsiä uusi. Jos uutta työpaikkaa ei löytynyt maasta tuli lähteä. Myöskään kansalaisuutta ei muualta tuleelle myönnetty vaikka olisi asunut koko ikänsä maassa ja tehnyt työtä.

Opin myös jotain näiden tulisieluisten maailmasta. Arabimaailma on miesten maa. Tempperamentti ja tarve olla oikeassa on kunniakysymys. Kasvojaan ei saa menettää. Määräilyä ei suvaita. Oli tiedettävä miten käyttäytyä. Ja tiedettävä milloin oli annettava periksi. Maa oli todella kansainvälinen ja opinkin näkemään ja tuntemaan monenlaisia ihmisiä, joten luonnolliselta tuntuu nytkin täällä Suomessa nähdä erilaisuutta.

Erään pariskunnan poikaa ei saanut kieltää mistään. Kasvatuksen tarkoitus oli että pojasta tulee mies joka tietää mitä tekee ja mitä tahtoo. Johtaja-ainesta. Hän tekikin mitä tahtoi, jo lapsena. Repi äitiään hiuksista ja käyttäytyi vierailulla todella huonosti. Tyhjensi talon isännän lääkepillerit lattialle ja kaikki vaan nauroivat. Kun ei saanut kieltää. Minä en nauranut, minusta se oli outoa. Mitähän tämä pikku Osaman nyt touhuaa. Taitaa olla teini-iässä.

Meillä suomessa maahan tulevat saavat hyvää kohtelua. Ja niin pitää ollakkin. Mutta meillä on oikeus pitää omat tapamme ja perinteemme. Päättäjien on huolehdittava siitä, että oma kansamme, jota he edustavat, saa tulevaisuudessakin elää rauhassa omassa maassaan. Ja tarkoitan tällä myös niitä muualta tulleita, olevia ja tulevia Suomen kansalaisa. Maassa maan tavalla, tulisi olla se peruslähtökohta jolle maahanmuuton periaatteita ja lakeja rakennetaan. Se ei silti estä jokaista elämästä omaa erilaista yksilöllistä arkeaan.

Paula Mehto

 

Kommentit

  • Matti Muukkonen

    Erittäin hyvä, analyyttinen kirjoitus.
    Tämä immoskohu oli kai pitkälti oppositioon pudonneiden puolueiden ja kannattajien masinoimaa ”vihapuhetta” perussuomalaisia kohtaan.
    Järjen ääni tahtoo nykyisin hukkua vouhottajien meuhkaamisen alle!

  • VÄKIVALTAINEN IDEOLOGIA

    Islamin tavoitteena on koko maailman saattaminen islamin lain alaisuuteen. Muhammed salli kaikki keinot islamin edistämiseksi. Koraani opettaa, että jos kyseessä on islamin edistäminen, muslimin on sallittua pettää uskottomia ja valehdella. Islamissa on käsite taqiyya, uskonnollinen petos. Se tarkoittaa, että pettäminen ja valehteleminen sallitaan islamin vuoksi. Taiqiyyan avulla muslimi voi osoittaa huomaavaisuutta uskottomien tunteita kohtaan, sillä hän voi puhua heille lempeästi ja hymyillen. Kun muslimi kommunikoi toisuskoisen kanssa, on mahdollista, että hän noudattaa taiqiyyaa eikä puhu totta. Koraanissa (Suura 3:28 ja 16:106) annetaan muslimille mahdollisuus valehdella, kun se palvelee jihadia ja suojelee muslimien etuja. Koska koraani kieltää rauhan vääräuskoisten kanssa, toisuskoisten solmimat rauhansopimukset tosimuslimien kanssa ovat silmänlumetta. Valehtelu vääräuskoisille on osa islamia. Tällaista kulttuuria leviää länsimaihin monikulttuuriunelman tuomana. Hyvää tietoa: Juha Ahvio, Eurooppa ja Suomi islamisoituvat, Martti Ahvenainen, islam Raamatun valossa. Mitä islam on: https://www.youtube.com/watch?v=pmZEi9gOYmw Lukekaa myös Alan Salehzadeh´in kirjoituksia netistä.

Kommentointi on suljettu.