NATON ei pidä pistää nokkaansa joka paikkaan – eikä sen tule sallia tehdä niin

Amerika 229.4.2016 Iltalehti julkaisi CCN uutisen, ”Taas selkkaus itämerellä – venäläiskone häiritsi Yhdysvaltojen konetta”. Tietenkin koko uutisointi osoittaa sormellaan Venäjää. Vaikea ymmärtää, mistä tämä yksipuolinen mielipiteiden muokkaus mediassa johtuu.  Toista puolta vain käsitellään ja toinen puoli unohdetaan täysin. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin annetaan ymmärtää. Median kuuluisi käsitellä asioita eri näkökulmista katsottuna. Venäläiskone häiritsi mutta kyllähän Yhdysvaltojen sotaharjoitus Venäjän rajan lähellä häiritsee myöskin. Kyllä muutkin osaavat uhitella kuin Venäjä. Mutta onko mitään järkeä?

Näinkö rauhaa rakennetaan ja jännitteitä suurvaltojen väliltä poistetaan? Kaksi suurvaltaa, joista toinen tulee pitämään sotaharjoituksia maalla, merellä ja ilmassa, aivan Venäjän lähituntumassa. Jännitteitä tulisi poistaa ei lisätä, varsinkin kun niitä jo ennestään on. Suomen päättäjät ovat valinneet jännitteitä lisäävän politiikan. Entä jos alkaa rytisemään? Kenen syy? Onko Suomen puolustuspolitiikasta päättävät katsoneet liikaa amerikkalaisia sotaleffoja? Pikkupojat pitävät luonnostaan autoista ja muista jännittävistä härveleistä. Puolustusministeri Jussi Niinistö ottaakin nyt nelivuotiskaudestaan kaiken ilon rti ja toteuttaa unelmiensa sotaharjoituksen, jossa mukana ihan oikeaa sotakalustoa ja ihan Amerikasta asti, maalla merellä ja ilmassa. Ehkä tuloksekkaampi ulko- ja puolustuspolitiikka on paljon arkisempaa. Se on diplomatiaa ja keskustelua. Varmasti taitolaji, johon tarvitaan pitkäjännitteisyyttä ja kompromisseja. Siellä missä itä ja länsi kohtaa sitä joudutaan tekemään.

Puolet on valittu. EU on rähmällään länteen ja Baltianmaita on liittynyt Natoon. Onko jännitteet vähentyneet? Tuskin on. Ehkäpä vain lisääntyneet. Jännitteiden on tapana purkautua tavalla tai toisella. Toivottavasti tältä vältytään. USA liikuttaa taitavasti shakkinappuloitaan. Onko EU vai pelikenttä, jossa USA etenee shakista mattiin?  Miksi se on käynyt sotia niin monissa maassa? Onko sillä oma lehmä ojassa? Onko kyse öljystä? Väestömäärän nähden se käyttää maailman öljyvarannoista melkoisen siivun. Rahasta? Vallasta? Asekaupasta? Maailman herruudesta? Kenelle kellot soi? Pitäisi soida päättäjien päässä, kun toiselta mantereelta liittoutetaan maita solkenaan sotilasliittoon. Hupsista. Tässähän alkaa olemaan kohta aineksia kolmanteen maailmansotaan. Amerikka – Eurooppa vastaan maapallon suurin maanosa Aasia. Kuvitelmaa, mutta niin kuin on nähty, kaikkea tapahtuu. Päättäjät hokevat velan siirtymisestä lapsille ja lastenlapsille, mutta mitä olisikaan, jos lapsemme joutuisivat kokemaan sodan kauhut. Edellisestä sodasta ei ole vielä sataa vuotta.

Luulisin, että Amerikka reagoisi myös, jos Venäjä pitäisi sotaharjoituksia vaikkapa Kuubassa. Onhan siellä Karibian merta ja Atlantia. No ainakin USA rankaisisi Kubaa pakotteilla, kauppasaarrolla ja katkaisi uudestaan orastavat välit Kuubaan. Varmasti myös koneet lentelisivät venäläiskoneiden ympärillä. Media laulaisi; Venäjä uhittelee Amerikkaa! Enää ei olisi kyse vain tavallisesta sotaharjoituksesta. USA:lle sallitaan kaikki. Sen toimia ei kyseenalaisteta. Korea ja Vietnam, sekä Hiroshiman ydinpommi. Afganistan, Irak, Persianlahdensota jne. Mikä maa on eniten surmannut siviilejä ja käynyt sotia? Käynyt sotia, joskaan ei omalla maaperällään. Sodat ovat olleet pitkiä, vuosia kestäneitä.

USA:ssa kuin muuallakin valta vaihtuu. Kuka on Amerikan seuraava presidentti, kuka Venäjän. Suomen tulisi pitää kiinni omasta puolueettomasta linjastaan, niin kauan kuin se on mahdollista. Suomella on siihen vielä mahdollisuus ja toivottavasti linja pysyy. Poliitikoiden puheista päätellen mitään muutosta sellaiseen ei ole, joka viittaisi Venäjän ja Suomen suhteiden huononemiseen. Miksi siis tehdä päätöksiä, joilla voi olla negatiivisia seurauksia. Viisaat ja diplomaattiset päätökset ei ole yhtäkuin Suomettuminen. Suomettumiskortti vedetään esille täysin tarpeettomasti.

Jenkkien sotaharjoitus Suomessa on turvallisuus/puolustuspoliittinen moka. Suomen nykyinen puolustusministeri ei vakuuta osaamisellaan. Aitous puuttuu, tulee mieleen ennemminkin rooliaan vetävä näyttelijä. Sama tunne tulee monesta muustakin nykypoliitikosta. Valta vaihtuu Suomessakin, toivottavasti. Toivoa sopii, ettei tämä nykyinen hallitus ministereineen lyhyen nelivuotiskautensa aikana ( jos ei hajoa ennen sitä) pistä pakkaa kokonaan sekaisin.

Paula Mehto

Kommentit

 • Kersantti Ärjylä

  Suomi on Naton kumppani, niin lähellä kuin voi olla ilman, että meillä on turvatakuita.
  Harjoittelu Naton kanssa palvelee Suomen etuja paljon enemmän kuin USA:n. Asiasta vallitsee Suomen ulko- ja puolustuspolitiikkaa johtavien Presidentin, ulkoministerin, eduskunnan valiokuntien ja utvan kesken täysi yksimielisyys. Vain Venäjän kannalta asioita katsovat ovat eri mieltä.
  Kun venäläiset lentokoneet häiriköivät Naton koneita ja laivoja, niin ei suinkaan uutisointi ole yksipuolista, koska juuri niinhän tapahtui. Venäjän väristen silmälasien läpi katsomalla tietysti asiat näyttävät toiselta.

  • Paula Mehto

   Kiitos kommentista. Näin me ihmiset ollaan eri mieltä. Itse yritän aina miettiä asioita puolueettomasti ja itsenäisesti. En myöskään niele kaikkea median tiedottamaa pureskelematta.

   • Arto Davidsson

    Kysyit: ”Mikä maa on eniten surmannut siviilejä ja käynyt sotia? ” Se sijaitsee tuossa itärajan takana! Tarkoituksellako unohdat mm. kommunistisen maailmanvallankumouksen yli 100milj. uhria ja länsimaisen maailmanjärjestyksen horjuttamiseksi globaalissa mittakaavassa NL.n perillisten (mm. pohj.korea ja nyk. arabimaat) harjoittama jatkuvan terrorin naapureitaan kohtaan?

 • Mustamies

  Paula tuo blogissaan sellaisia ”totuuksia” esille, joista ei maamme johtavat politiikot miellään puhuisi.
  Heistä monet ovat jo manipuloitu tekemään kaikkensa Ameriikan ja Naton hyväksi.
  Suomen kansalle ei tällaisesta höyryämisestä ole mitään hyötyä, päin-vastoin pilataan vain hyviä suhteita Itä-naapuriin päin.
  Venäjä pysyy ”lähi-naapurina” touhusipa maamme politiikot ja Nato mitä tahansa.

 • Juhani Tanski

  ”Asiantuntija”-raportin mukaan on 3 vaihtoehtoa:
  1. Suomi liittyy Natoon
  2. Ruotsi liittyy Natoon
  3. Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon.
  ”Asiantuntijoiden” mukaan ei ole vaihtoehtoa, että Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon.
  Raportin tehneet ”asiantuntijat” ovat Ranskasta, Ruotsista ja Suomesta.
  Onko totta, että Nato-asiantuntijoita on vain Nato-maissa ja Naton sodankumppanuusmaissa?
  Eikö hallitus löytänyt yhtään Nato-asiantuntijaa esim. Venäjältä?
  * * *
  http://demokraatti.fi/erkki-tuomioja-nato-selvityksen-tilaaja-oli-kokoomus/

 • Juhani Tanski

  Telkassa kerrotaan, että Venäjä provosoi Itämerellä, kun se käy kyyläämässä minkälaisia aluksia liikkuu sen Kaliningradin rannikon ja tukikohtien lähistöllä.
  Olisin vakuuttunut Venäjän halusta aiheuttaa provokaatioita, jos se lähettäisi ohjus- /lentotukialuksiaan sekä hävittäjiään New Yorkin, Los Angelesin tai Bostonin jne. lähistölle kansainväliselle vesialueelle.

 • Mielummin USA kuin Venäjä

  Mitä mieltä olet Paula ihanan Venäjän toimista Ukrainassa?

  • Paula Mehto

   Jos ihanuudesta puhutaan, niin mielestäni Ukraina on aivan yhtä ”ihana” kuin Venäjä. Tietysti puhutaan valtaapitävistä, ei kansalaisista. Siitähän väitellään onko kysessä Ukrainan sisällissota. Kaksi puolta separatistit ja länsimieliset. Länsimieliset ovat väläytelleet Nato-korttia ja näin ollen voi myös ymmärtää Venäjän näkökulmaa asiaan. Ukrainan puolella on myös Neuvostoaikaista aseteknologiaa. Krimillä Venäjän laivastotukikohta. On varmasti paljon asioita joista emme tiedä ja jotka saisivat asiat näyttämään uudenlaisessa valossa. Itse en ihannoi sen paremmin Venäjää kuin USAta, vaan ennemminkin kyse on siitä miten Suomi voisi pysyä erossa sodista ja jatkaa puolueettomuuspolitiikkaansa. Jos kuviteltu sota syttyisi olisi kuitenkin parempi jos Suomi ei omalla hölmöilylää olisi ollut vaikuttamassa asiaan. Jännitteillä on tapana purkautua ja sitähän ei kukaan toivo. Jännitteitä ei tulisi lisätä.

 • Putnick Kuubassa

  Muistahan, että onhan Venäjälla ollut Kuubassa vakoilu tukikohta, joka suljettiin 2001.. Putnick on kyl meinnanut avata sen uudestaankin, mutta kun mustan kullan raakahinta on niin alhaalla, niin ei taida rahat riitää tällä hetkellä… Onhan siellä niitä Venäläisiä aluksia näkynytkin.
  http://abcnews.go.com/International/russian-spy-ships-arrival-cuba-raises-eyebrows/story?id=28377558
  http://www.nytimes.com/2014/07/17/world/americas/russia-to-reopen-spying-post-in-cuba.html?_r=0

 • Laatokka

  Tanski puhuu kuten oikea kommunisti – hirmuvallan edustajana! Häpeäisitte.

  • Paula Mehto

   Älä hyvä ihminen hermostu, kuka sitten lienetkin. Kommunismista ainakaan me Suomessa sotien jälkeen syntyneet ei tiedetä yhtään mitään. Kyse on, miten parhaiten taata rauha, niin että ihmisten ei tarvitsisi enää kokea sodan kauhuja. Maailman tapahtumiin emme paljoakaan voi vaikuttaa,mutta oma maa ja sen turvallisuus on päättäjiemme käsissä. Puolueettomana pysyminen ja diplomatia on mielestäni ainut keino, jolla voimme edes jotenkin estää/vähentää jännitteden isääntymistä itärajalla.

   • Laatokka

    Niin kyllähän se on nähty, mihin puoleettomuus ja diplomatia riittävät. Ne eivät riitä, ellei ole voimaa takana. Sekin olisi hyvä muistaa eikä luottaa naapurin ns. hyväntahtoisuuteen pelkästään.

Kommentointi on suljettu.