POLIITIKOIDEN LUPAUKSILLE KATETTA ”BLOGILLA”

Ennen vaaleja puolueet ja poliitikot lupailevat kaikenlaista. Äänestäjille kerrotaan juuri sitä mitä he haluavat kuullakin. Esimerkkejä löytyy edellisen eduskuntavaalin, sekä aikaisempien vaalien vaalilupauksista, joita eduskuntaan pyrkivät kilvan esittelevat.

Eipä ihme jos kansalaisten luottamus – jota niin kovasti poliitikot korostavat puheissaan ja tärkeänä pitävät – on mennyt politiikkaan ja politikoihin. Hallituksessa olevat kääntävät takkiaan ja rikkovat lupauksiaan äänestäjille. Oppositio vetää showta, jossa haukutaan hallitusta ja vedotaan pienituloisten epäoikeudenmukaiseen kohteluun, sekä esitetään omia parempia vaihtoehtoja.

Voi olla, että parempia vaihtoehtoja olisikin, mutta se jää vain arvailujen varaan mitä oppositio, jos olisi hallituksessa, oikeasti tekisi, niin puoluekeskeistä politiikan teko on. Pääasia, että puolue saa kannatusta, vaalilupauksista viis.

Meitä siis huijataan. Ja kansalaiset menevät halpaan, joka kerran. Mitä siis tehdä, jotta toteutuisi ”sitä saa mitä tilaa” noin positiivisessa mielessä. Kansan tulee voida äänestää hallitusohjelmasta eikä ensisijaisesti puolueita tai puolueiden ehdokkaita. Tämä varmasti herättäisi ne nukkuvatkin äänestäjät, jotka eivät tavallisesti käy vaaliuurnilla. Miksi käydäkään kun ei voi vaikuttaa päätöksiin, eikä voi tietää mitä loppujen lopuksi se oma äänen saanut ehdokas eduskunnassa puuhastelee.

Ehkä tämä ”bloggi-järjestelmä” olisi jo käytäntöä, mutta eihän kansalle voi antaa niin suurta valtaa. Vallanhimoiset ja uraa tekevät politikot joutuisivat noudattamaan kansan enemmistön tahtoa. Takkia ei voisi enää kääntää eikä katteetomia vaalilupauksia antaa. Äänestäjä saisi mustaa valkoisella.

Onko siis demokratia ja kansanvalta enää vain sananhelinää. Ei tarvitsisi olla jos niin päätetään.

Paula Mehto