Presidentin puhe, puolueeton ja viisas kannanotto

Presidentti puhui ja se jakoi mielipiteitä. Osa kiittää ja osa kritisoi. Kävin vierailemassa Facebookin rasismin vastaisella sivustolla ja sieltä ei Suomen päämies kiitosta saanut. Laitoin sinne sekaan omia näkemyksiäni asiasta.

Tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa kritisoivat vetävät usein myös hihastaan kortin, jossa tuodaan esille Suomen saamaa turvaa toisen maailmansodan aikana ja miten Ruotsiin muutettiin 1970-luvulla. Näillä argumenteillä ei ole mitään perustetta. Tilanne on toinen nyt tähän maailman aikaan. Ensinnäkin Karjalasta evakkoon lähteneet olivat maamme omia kansalaisia, Ruotsiin lähetettiin sodan aikaan lapsia, ei miehiä, ei naisia, vaan lähinnä kaupungeissa asuvia lapsia, koska kaupungeissa elämä oli vaarallista ja oli puutetta ruuasta ym. Yleisen asevelvollisuuden maana, miehemme jäävät sotimaan ja puolustamaan maatamme, perheitä, naisia ja lapsia sodan syttyessä. Niin puolustivat maata miehet sodissa, joita Suomi on käynyt ja naiset auttoivat kotona ja lottina. Ruotsiin muutettiin 70-luvulla mutta sinne muutettiin työn perässä koska tarjontaa oli. Jokainen löysi itselleen työpaikan.

Yksi kappale presidentin puheesta; ”Parasta on tunnustaa tosiasiat ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville”.

Mitä esim. tässä puheen osassa on sellaista mikä laittaa kritisoimaan. Tulee mieleen ovatko nämä kritisoijat edes viitsineet lukea tarkkaan presidentin puheen vai lähtevätkö he vain lauman mukana määkimään ja herjaamaan. Vai onko kyse poliittisesta populismista, jossa halutaan korostaa puolueiden omia näkemyksiä ja linjauksia, ajattelematta lainkaan omilla aivoilla.

Tosiasia on, ettei kaikkia voi ottaa ja siksi tietenkin pahimmassa hädässä olevilla tulisi olla etusija ja siihen tulisi pyrkiä. Nykyisellä turvapaikkapolitiikalla ei tähän päästä. On siis muutettava toimintamallia. Mitä pahaa on siinä jos Eu:n ulkorajoilta sisäänpääsyä valvotaan tarkemmin ja toimintaa tehostetaan? Mielestäni se on pelkästään järkevää myös maiden turvallisuuspolitiikan kannalta.

Vähän liioitellen; nyt kaikki tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa kritisoivat, jättäkää kotinne ovet auki ja toivottakaa kaikki tulijat tervetulleiksi. Onnistuisiko?

Paula Mehto