PYHÄ VIHA

”Pyhä viha” mitähän sillä tarkoitetaan? Pyhästä tulee mieleen uskonto. Vihasta tunne, kun loukataan tai kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Raamatun kertomuksista tulee mieleen kohta, jossa Jeesus kaatoi kumoon ranhanvaihtajien pöydät. Aikansa anarkisti tämä Jeesus ainakin oli.  Jeesus varmaankin tunsi juuri sitä pyhää vihaa. En silti suosittele ketään heittelemään pöytiä nurin vaikka kuinka tekisi mieli, sillä huonostihan siinä käy. Sinut ”ristiinnaulitaan”. Muuten  kannatan sitä, että ihmiset vaativat oikeudenmukaisuutta, nostavat asioita esiin ja taistelevat hyvien asioiden puolesta. Ja puolustavat heikompiaan. Kun näkisi sen että poliitikot edes joskus aloittaisivat asioiden korjauksen sieltä, missä sitä eniten tarvitaan. Puhetta kyllä piisaa niin oikealla kuin vasemmalla ja keskellä.

Heikoimmassa asemassa ovat pienituloiset ja jos siihen liittyy sairaus tai vammaisuus niin heikoilla olet. Lait on kyllä laadittu turvaamaan yhdenvertaisuus, mutta kun kuntien virkamiehet pääsevät tekemään linjauksiaan niin siinä olet; pöydän takana istuvan virkamiehen armoilla. Hän tietää sinun asiasi paremmin kuin sinä itse – sieltä pöydän takaa. Lait on laadittu usein niin, että ne antavat mahdollisuuden harkinnalle. Ja harkitaahan käytettään mieluusti juuri niin päin, ettei  asiakkaan toive toteudu. Vaikka kyse olisi subjektiivisesta oikeudesta, asia voi viranhaltijan toimesta ja päätöksestä mennä niin, ettei subjektiivinen oikeus pääse toteutumaan. Laki jonka tarkoituksena on voida toteuttaa yksillöllisiä, esim vammaisen näkemystä tukevia päätöksiä, kääntyykin niin, että lakia rikkomatta oikeus ei toteudu.

Studio 55 ohjelmassa käsiteltiin ammatteja joihin narsistit hakeutuvat. Ne olivat ammatteja joissa sai käyttää valtaa. Piiripienipyörii myös kuntien hallinnoissa. Ollaan tuttuja ja kavereita. Korppi ei korpin silmää noki. Nuijitaanko valituselimissä viranhaltijoiden päätökset automaattisesti läpi? Mihin valituselimiä tarvitaan jos lähtökohtana on se, että viranhalijoiden päätökset ovat oikeita ja niihin luotetaan sokasti. Miten paljon narsistisia luonteita on päättämässä asioistamme, kuka tietää?

Tyttäreni sokeutui muutama vuosi sitten. Hänellä on myös useita sairauksia. Elämä on koetellut ja koettelee. Sokeus ei parane ja sairaudet rasittavat elimistöä. Lääkkeitä on paljon. Tunsin voimakasta pyhää vihaa kun Kuopion vammaispalvelu toteutti omaa näkemystään jättäen vammaisen pyynnön toisarvoiseksi.  Subjektiivinen oikeus ei toteutunut viranhaltijan näkemyksen vuoksi. Vaihtoehto päätökselle oli olemassa. Laillinen sellainen, mutta sen ei sallittu toteutua.  Kun tiesin mitä kaikkea tyttäreni oli joutunut elämänsä aikana kestämään, tuntui tämä päätös epäoikeudenmukaiselta. Puhumattakaan siitä miten kielteinen päätös vaikutti tyttäreni mielialaan. Vammaispalvelu ei kuullut, ei nähnyt, ei tuntenut. Pystyykö näin ”aistivammainen” vammaispalvelu oikeasti palvelemaan niin kuin on tarkoitus.

Voimia kaikille jotka taistelevat oikeudenmukaisuuden puolesta ja jaksavat vastoinkäymisistä huolimatta uskoa huomiseen. Rahalla saa, mutta jos sitä ei ole niin asioistasi päättävät ne joille valta on annettu. Jos valtaa käytetään oikein se eheyttää, rakentaa ja voimistaa ei hajoita, tuhoa tai lannista.

Paula Mehto

 

 

 

 

 

 

Kommentit

    • Paula Mehto

      Kiitos kommentistasi Mervi. Hallinto-oikeus on käyty ja nyt korkeimmasta hallinto-oikeudesta odotellaan päätöstä ja toivotaan parasta. Samoin kuin sinulla asia koskee avustamista. Pitääpä käydä lukemassa sinun blogiasi.

Jätä kommentti

*