SIKA SÄKISSÄ

sika-sakissa-2016-paula-mehtoVanha sanonta ”ei pidä ostaa sikaa säkissä” tai ”parempi katsoa kuin katua” ovat ihan hyviä neuvoja. Näitä neuvoja voisi soveltaa myös politiikkaan ja etenkin siihen prosessiin, jota käydään ennen vaaleja ja vaalien jälkeen. Mutta miten saada sika pois säkistä ennen kauppaa? Suostuuko myyjä avaamaan säkin?

Tuuliko huulia heiluttaa?

Monipuoluejärjestelmäämme kuuluu 8 eduskuntapuoluetta, jotka kaikki kertovat meille vain sen, mitä haluamme kuulla, ja juuri ennen vaaleja toreilla ja turuilla. Se mitä vaalien jälkeen tulee tapahtumaan, onkin ihan oma tarinansa. Sitten ei ole enää väliä mitä tuli sanottua ja luvattua, pääasia että ääniä tulee ja sitä niin himoittua valtaa. Valitettavasti politiikka, joka kuuluisi olla yhteisten asioiden hoitoa, onkin poliitikkojen oma temmellyskenttä, jossa pääasia on puolueen menestys ja uralla eteneminen. Siinä unohtuvat kansan vähempiosaiset, jotka taas jälleen muistetaan ”kun aika on” eli ennen vaaleja.

Äänestys hallitusohjelmasta

Miten siis varmistaa, että puheet ja lupaukset eivät ole vain huulten heilumista tuulessa. Yksi askel kohti oikeaa kansanvaltaa – joka on nyt vain sana – on se, että äänestämme hallitusohjelmasta, emmekä henkilöita tai puolueita. Kansalle annetaan vaihtoehdot eri hallitusohjelmista ja puolueet asettuvat hallitusohjelmiensa taakse. Hallitusohjelma toteutetaan suunnitelmien mukaan. Sikaa ei näin tarvitse ostaa säkissä.

Paula Mehto