TRUMPILLA NÄYTÖNPAIKKA

Pitää kai sitä muutama sana Trumpistakin kirjoittaa, kun se päivää polttaa. Raivostuttavaakin, kaikki yhtä Trumppia, melkein hysteriaan asti.

Ehkä kannattaisi vähän rauhoittua.

USA:n presidentin valtakausi on 4 vuotta ja korkeintaan 8 jos tulee uudelleen valituksi. Jos Donald Trump epäonnistuu, valtakausi jää lyhyeksi. Demokratia on myös sitä, että annetaan mahdollisuus. Niin valitulle presidentille kuin muutoksellekin. Niinhän meitä kansalaisiakin psyykataan kertomalla muutosten aiheuttavan aina vastarintaa, epäilyä ja kritiikkiä, mutta kyllä se siitä, kun tottuu.

Oma maa mansikka – muu maa mustikka

Mitä kaikkea on tullut luvattua Donald Trump? Minua kiinnostaa – ehkä eniten – miten Trump aikoo lunastaa lupauksen parantaa heikoimmassa asemassa olevien Amerikan kansalaisten asemaa. Hän on luvannut työtä ja toimeentuloa. Jos hän onnistuu, paranee myös näiden ihmisten asema suhteessa vaikkapa terveydenhuoltoon. Näytön paikka.

Donald Trump korosti puheessaa, että jokaisella maalla on oikeus ajatella ensin omaa etuaan. Näinhän sen kuuluisi olla. Eikä se tarkoita sitä, että muita ei autettaisi.  Hän piti ”täysin perusteltuina vaatimuksina, hyviä kouluja, turvallisia asuinympäristöjä ja kunnollisia työpaikkoja”. Näytön paikka.

Hän on evännyt itseltään presidentin palkkion ja jäädyttänyt liittovaltion hallinnon henkilöstömäärää, sekä palkankorotuksia. Jäädytykset eivät koske armeijaa, yleistä turvallisuutta eikä julkista terveydenhuoltoa. Miten täällä Suomessa kun pienituloisilta leikataan, osallistuvatko leikkaajat talkoisiin? Ihan äskettäin eduskunta nosti palkkioitaan ja matkakorvauksetkin maksetaan verottomina. Entä mepit EU:ssa? Pitäisikö ottaa löysät pois. Ei poliittinen eliitti  luovu saavutetuista eduistaan. Ei oikealla, vasemmalla eikä keskellä.

Trump rakentaa muurin Meksikon rajalle. Miksi?

Meksiko tunnetaan korkean rikollisuuden maana. Siitä varoitetaan myös maahan muualta tulevia. Ehkä tämä muurin rakentaminen ja maahan saapumisen vaikeuttaminen on yksi keino estää esim. huumeiden ja huumediilereiden maahan tulo. Onko sillä vaikutusta, sekin jää nähtäväksi. Jos Meksiko ei itse pysty toimillaan vähentämään rikollisuutta tai estämään huumekartellien toimintaa, niin kai siihen on sitten voitava vaikuttaa muuten. Ehkä muuri toimii ehkä ei. Näytön paikka.

Jos Yhdysvaltain presidentin vaalit olisivat ajoittuneet lähemmäksi 9/11 2001 tapahtunutta terrori-iskua New Yorkiin ja Washingtoniin, olisi hänen puheensa Amerikan kansalaisten turvallisuuden lisäämisestä maahantulorajoituksilla ja -tarkastuksilla, otettu laajemmin hyväksyttävinä. Terrori-iskusta on nyt kulunut 15 vuotta. Eikö enää tunnu missään?

Vesikidutus

on ollut otsikoissa ja sen takaisin ottaminen käytäntöön, kuulusteltaessa  terrorismista epäiltyjä ja terrori-iskuja suunnitelleita. Obama poisti vesikidutuksen kuulustelujen käytäntönä vuonna 2009, mutta ei kuitenkaan kyennyt sulkemaan Guantamo Bayn vankileiriä, jossa kyseinen kidutusmenetelmä oli käytössä. Trump on maininnut mielipiteenään, että jos CIA katsoo vesikidutuksen tarpeelliseksi, hän tukee käytännön takaisin ottamista.  Yhdysvaltojen 31 osavaltiossa on edelleen voimassa kuolemantuomio. Mitkä syyt vaikuttavat siihen ettei Yhdysvallat luovu kuolemantuomioista?  Jos halutaan kritisoida edellä mainittuja seikkoja tulee kritiikin kohdistua Yhdysvaltojen hallintoon ja sen käytäntöihin. Ei pelkästään Trumpiin. Kidutukset ja kuolemantuomio on ollut Yhdysvalloissa käytössä iät ja ajat. Myös ennen Trumpia.

 

Paula Mehto

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Mustamies

  Eikös tuo presidentti Trumppi oo jo taitonsa näyttänyt, pittääkö hänen pistee Mualima vieläkin enemmän sekaisin ?

  • Paula Mehto

   Tuohon kysymykseen oikeastaan vastasin jo kirjoituksessani. T Paula

 • Mustamies

  Piahan se nähhään, jos presidetti Trumppi ei muuta toimintapojaan !
  Koko Ameriikka on pian sekaisin, niinkuin ”savutuvan” seinäkello !

Kommentointi on suljettu.