YRTTI YSTÄVÄNI

parvekepuutarha

Kun talomme parvekkeet lasitettiin muutama vuosi sitten, on kesäisin kukkien joukkoon päässeet myös yrtit. Basilika, chili,  ruohosipuli, sekä tilli vihertävät ja tuoksuvat kesäparvekkeella. Millähän konstilla saisi tillistä rehevämmän? Anethon graveolos taitaa tarvita jotain, mitä en ole pystynyt/osannut sille antaa. Kyllä se joskus vielä onnistuu, pilli-tilllistä tulee tuuhea ja tummanvihreä. Nyt tämä hontelo, vaaleanvihreä ystäväni ei päässyt kuvaan, mutta kolmeen kalakeittoon se on antanut makua. Ehkä sen elämänkaari on siinä. Uutta vaan kasvamaan.

Huulikukkaiskasvi basilika ja ”turkinpippuri” eli chili ovat kiitolllisia kasvatettavia. Aina onnistuu. Chilissä näkyy jo pieniä kukan nuppuja. Basilika käy hyvin salaatteihin ja pestoon. Sen kerrotaan myös parantavan ruuansulatusta. Ja mikä aromi. Basilika on ihan selvästi naispuolinen yrtti. Ruohosipuli on oiva yrtti. Sitä voi laittaa salaatteihin ja esim. munakkaaseen. Ja se on hauskan näköinen. Ilopilleri.

Yrttien lisäksi parvekkeella kavaa tomaatti, joka on vielä vaiheessa. Alku kesä on ollut vähän viileä, joten tomaatin tarvitsemaa lämpöä ja aurinkoa ei ole ollut tarpeeksi. Kesää on vielä jäljellä, joten odottelen rauhassa aatteen värisiä tovereitani. Paljastinko jotakin? Tunnustan, olen vasemmalle kallellani, niin kuin plebeijin kuuluukin.

Antiikin Roomassa orjat, jotka työskentelivät myös patriisien kokkeina, saattoivat laittaa voimakkaita yrttejä peittämään pilantuneen ruuan makua. Siihen aikaan kun ei ollut jääkaappeja, niin saattoi ruoka päästäkin hieman elttaantumaan. Orjat tekivät ilmeisesti kaikkensa mielyttääkseen patriiseja, jotka nauttivat monen ruokalajin valikoimasta. Herkkusuut.

Penninvenytystä kun aina välillä on tehtävä, niin omien yrttien kasvattaminen auttaa siinäkin hieman. Ja miten mukavaa on omalta parvekkeelta käydä napsimassa esim. basilikaa ja tehdä salaatti. Motzzarellaa, basilikaa, tomaattia, mustapippuria, suolaa hieman ja öljyä. Oliivia tai rypsiä.

Kesä on kaikilla. Toivon.

Mozzarella-salaatti

Kommentit

 • Eino J.

  MUKAVAA! Ehdotus: Millähän konstilla saisi tillistä rehevämmän? … Lapsuuden kasviharrastuksistani on jäänyt mieleen vanhusten neuvo: kukkamulta otetaan lepikosta (on mustaa). Ennen ruukkuun laittamista se ”paistettiin” uunissa (ötökät).
  …. saattoivat laittaa voimakkaita yrttejä peittämään pilantuneen ruuan makua … MYÖS viilentämistarkoituksessa, sillä voimakkat mausteet tuottavat hikoilua, mikä viilentää helteellä …

  • Paula Mehto

   Kiitos kommentistasi. Niin ne olleet kostit monet menneinä aikoina. Olisinkohan sitten laittanut vääränlaista multaa tillille. Muistaakseni laitoin tavallista kukkamultaa sekä yrttimultaa sekaisin. Mustaa multaa on ihan kaupoissa myytävänä ja toinen vaihtoehto voisi olla puutarhamulta. Pitänee kokeilla, josko tilli saisi paremman kasvualustan multaa vaihtamalla.
   Minäkin olen lukenut chilin viilentävästä vaikutuksesta.

Kommentointi on suljettu.