ANIMALIA- HOI!

riepoo tämä helle aidan takana (kuva: leenaraveikko)

Kuopioon on kyhätty kesäturitien houkutteeksi eläinpuisto. Puisto on tässä yhteydessä aivan liian ylevä termi. Osuvampi voisi olla eläinvankila, -putka, -säiliö. Mikä tahansa. Niin on järkyttävä paikka se laaja lauta-aitausalue, jossa viittä vaille kotoiset isokokoiset eläimet (naudat, laamat, vuohet ym.) pakkoviettävät päiviään lauta-aitojen takana mustaksi kalutussa ja auringon kärventämässä ympäristössä. Mielen se saa väkisinkin surkeaksi.

Missä ovat kettutytöt ja animalia-aktivistit. Tulkaa ja vapauttakaa nuo eläinpoloiset! Viekää ne ympäristöön, jossa niillä on muutakin tekemistä kuin odottaa päivittäistä heinätuppoaan!

Kuopion ainoalla leirintäalueella on ehtymätön halu ja visio tulla Kuopion matkailun vetonaulaksi. On kokeiltu mm. huvipuistoakin 80-luvulla. Kuka muistaa Katiskan, lauta-aidatun alueen, jossa oli pari hassua mahansekoituslinkoa eikä mitään muuta.  Ja talvilandian, jossa ei paljon muuta ollut kuin koiravaljakkoajelua mielikuvituksellisen isolla rahatukulla. Rauhalahdella on hyvä sijainti, loistava uimaranta, upea kesäteatteri ja leirintäalueella peruspalvelut kohdallaan. Eikö se riitä ilman näitä absurdeja lisukkeita? Ja sitä paitsi Kuopion kupeessa on jo eläinpuisto, paljon luonnollisemmassa ympäristössään. Matkailijat pääsevät sinne halutessaan varttitunnissa kulkuvälineellä, jolla ovat leirintäalueelle tulleetkin. Vartin päässä on myös Kuopion kaupunki, jossa on lapsiakin kiinnostavaa katsottavaa ja koettavaa: katujuna, museokortteli, hoploppi, Puijon koooooorkea torni. Kaikkea en tiedäkään, kun niin harvoin pääsen esittelemään kaupunkiamme leikki-ikäisille.

Keinotekoiset, äkkiä kyhätyt houkuttimet eivät ilahduta. Pieni on kaunista, tässäkin tapauksessa ainakin minua olisi viehättänyt enemmän muutama kosketusetäisyydellä oleva lammas tai vuohi, joilla olisi ollut nurmikonlyhennyshommaa sopivasti kesän aikana, ja niillä pari kymmenkesäistä paimenta hankkimassa monipuolista kesätyökokemusta. Ai niin, eihän eläintyövoimaa tarvitakaan, kun alueelta löytyy pörräämästä robotti, joka kynii heinää niin kauan kuin akkua riittää.

 

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Hyvä, Leena että toit asian esille. Näissä ”tarhoissa” ihminen itsensä ylentää, alentamalla eläimen näyttelytavaraksi.
  Lasten vanhemmat, viekää lapset katsomaan upeita villieläimiä joita suomenkin luonnosta löytyy vaikka kuinka paljon.
  Luonnossa ihminen ja eläin tuntevat oman arvonsa.

 • seija sanaleikkimökistään

  Hyvä, että kannat vastuuta eläinten olosuhteista. Kumma, että kukaan kävijä tai toimittaja ei ole jo aikaisemmin kirjoittanut tästä paikasta. Löysin vain hehkutusta uudesta paikasta ja sen yrittäjästä.
  Ovatko ihmiset tulleet niin tietämättömiksi ja tunnottomiksi, etteivät ymmärrä mitään eläinten tarpeista, vaikka puhuttelevatkin koiria ”hän”eksi.
  Ymmärrän, että eläintensuojelijat eivät aina saa tietoa esimerkiksi navetoista, joissa eläimet kituvat, koska niihin ei pääse kukaan sisälle, mutta luulisi julkisten paikkojen kiinnostavan heitä.
  Toivottavasti blogisi tavoittaa paljon lukijoita ja syntyy keskustelua.

 • seija sanaleikkimökistään

  Veikko, hyvä että muistutat vanhempia siitä, että ei kannata totuttaa lapsiaan käsitykseen, että eläinten paikka on vankina niille vieraissa olosuhteissa. Vaan että eläimet kuuluvat luontoon eivätkä ole mitään virtuaalijuttuja.

 • porkkanan juuria

  Veikko, olen samaa mieltä. Villieläimet kuuluvat luontoonsa, ehkä Ranualle ja Ähtärille voi sallia ketut ja karhut, kun niiden oma luonto on lähellä, mutta pandat kuuluvat ihan muualle. Korkeasaaren tiikereistä puhumattakaan.

 • porkkanan juuria

  En todellakaan jaksa kuvitella ketä kävijää paikka ilahduttaa. Tosin ei tuolla näkynyt paljon porukkaa olevankaan, kun aidan raosta tirkistelin. Lapset tykkäävät kosketella eläimiä ja aikuiset ajattelevat asiaa jo laajemmin. Paikan ankeus lyö silmille.

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos esittelystä. Täytyypä joskus poiketa + Hyvinvoivan näköinen on tuo eläin teemakuvassasi. Lieneekö peräti lihakarjarotua?
  + Maalla kasvaneena kaupunkilaisena ajattelee ensin, että on hyvä että kotieläimiä on myös kaupunkilaisten nähtävillä, sillä kerrotaan, että kotieläimien kanssa lapsena tekemisissä olleilla ei ole allergioita aikuisiällä. (Tiedä sitten, kuinka aktiivisesti jokaisen tulisi kotieläimiä hoitaa, jotta vastustuskyky saavutetaan.)

  – Niin, tarhan lupaehdot ja suositukset löytyivät Eviran sivulta, linkki ministeriön asetukseen. Varmasti muitakin normeja alalla on .. ViikkoSavo kertoi 22.6., että ”MUUTAMAN hehtaarin kokoisessa eläinpuistossa on parisenkymmentä eri eläinlajia perinteisiä kotieläimiä, muun muassa nautoja, aaseja, vasikoita, erilaisia possuja, lampaita, vuohia, kanoja, kalkkunoita, kissoja sekä kaneja poikasineen.” Eläimet ovat jutun mukaan huomionkipeitä – rapsutettavia – ja pääsevät myös pois näkösältä omaan rauhaansa? (Tarha, tai puisto, näyttää olevan itsellinen yritys Rauhalahden alueen kyljessä.)

 • Leena Raveikko

  Minusta alue ja eläimet muistuttivat enemmän viikonlopun karjanäyttelyä isolla kentällä kuin koko kesän kestävää eläinten (pakko)retkeä ihmisten ihmeteltäväksi. Varjopaikkoja oli toki rakennettu kunkin aitauksen asukille.

Kommentointi on suljettu.