ASFALTTIMIEHET PUUTARHUREINA

nurmikon rakennus on taitolaji (kuva:leenaraveikko)

Suutari pysyköön lestissään, klisee, mutta käytän sitä silti. Kun se napsahtaa tähän yhteyteen kuin voisilmä puuroon (kas, taas klisee!). Nyt ovat asfalttimiehet alkaneet harrastamaan puutarhanhoitoa ja nurmikon rakennusta. Leväsellä pyörätien varrella on ollut kiinnostavaa seurata erilaisia työvaiheita ojankaivamisesta asfaltointiin ja nyt sitten nurmikonrakentamiseen. Tätä näytelmää on kestänyt pitkälti toista vuotta.

Nyt ovat nuo asfalttien pikiukot tehneet pikanurmikot kahden puolen pyörätietä. Ensin levittivät mullan (ihan kelvollista puhdasta rikkaruohotonta multaa) voikukkien ja juolavehnän päälle. Kevyesti taputtivat paikalleen. Ja päälle sitten siemenet. Voi herran jytkyt! Eihän nurmikkoa näin tehdä! Ensi keväänä sen näkevät, jos viitsivät tulla katsomaan. Mutta ehkä heitä silloin kutsuvat jo muut puutarhahommat toisella puolen kaupunkia. Ihan varmasti juolavehnä ja muut vahvansinnikkäät kasvit (vuohenputket, voikukat, horsmat, ohdakkeet) puskevat ensimmäisenä tuon ohuen multakerroksen läpi ja valtaavat mustan mulloksen. No, onneksi varpusparvet löysivät tästä työmaasta valtavan ateriointipaikan, siinä nuo tirpat nokkivat innokkaasti aamusta toiseen herkullisia siemeniä.

Särkiniemen kohdalle samaisen Leväsentien varteen on toinen puutarhaporukka istuttanut nurmen uuden alkikulkukäytävän penkereeseen, yli 45 asteen kulmassa kohoavaan. Ovat levittäneet mullan päälle kalliin juurimaton, jonka läpi hento heinä jo pilkistelee. Mutta eivät ottaneet tarhurit huomioon sitä, ettei niin jyrkässä rinteessä multa pysy pitelemälläkään tällaisilla sateilla. Niinpä on vesi jo uroittanut rinteen mattojen alta syville ojille ja työntänyt mullat vasta asfaltoidulle kevyen liikenteen väylälle. Voi herran jytkyt toisen kerran! Niinkö ajattelivat metsurin puuhunkiipeämiskengillä kiivetä nurmikkoa trimmaamaan ensi kesänä? Sillä muilla välineillä rinteessä ei taitavakaan tarhuri taiteile. Olisivat pysyneet nämäkin suutarit lestissään ja laittaneet kertalinttuulla rinteeseen kivet. Ainoa pysyvä ja pitävä ratkaisu.

Ja sitä paitsi jättivät homman pahasti kesken. Alikulkutunnelin T-risteykseen johtaa alamäki kolmesta suunnasta ja kaikenlaiset liikennemerkit puuttuvat. Odotan vain minä aamuna siinä ambulanssi vilkuttaa surullisia valojaan.

En minäkään, vaikka jotain puheesta ja suusta ymmärrän, katko työssäni lasten kielijänteitä ja poista huonoja hampaita, vaikka niin mieli tekisikin. Tulisi vain sanomista. Niin kuin tässäkin tapauksessa tuli.

Kommentit

 • seija sanaleikkimökistään

  Nykyään on pyrkimys siihen, että kaikki tekevät kaikkea, näin voidaan vähentää väkeä ja lopettaa kokonaisia ammattikuntia.
  Maisemointihommissa tehdään kaikkialle kivipeltoja, joten puutarhaihmisiä ei tarvita palkkalistoille. Jos johonkin vahingossa istutetaan tai kylvetään jotain, kukaan ei niitä hoida.
  Ja jos asfalttimiehiltä työt loppuu, heidät koulutetaan lähihoitajiksi tai luomutarhureiksi.

  • Leena Raveikko

   Niinpä. Kaikkea voi yrittää tehdä, sehän on kiitettävää omatoimisuutta, mutta ehkä kannattaa pysyä omalla tontillaan eikä mennä naapurin puolelle isottelemaan taidoillaan. Naapuria voi hymyilyttää. Ja sehän ei kerta kaikkiaan käy.

Kommentointi on suljettu.