AUTOGEENISET POJAT

Kuva: leenaraveikko

Autot, heille on olemassa vain autot. Siitä hetkestä, kun ovat oppineet esineiden merkityksen ja pyörivien pyörien tarkoituksen, heille on olemassa vain moottorilla kulkevia kaksi- ja nelipyöräisiä. Näin se on. Pienet pojat pullistelevat autotietämyksellään hevosvoimia leikin tiimellyksessä ja sysivät syrjään kaikki muut lelut. He oppivat luettelemaan automerkkejä ennen kuin tietävät mitä ovat potta ja lusikka.

Suotta kuskasin aikoinaan kersojani nukketeattereihin, lasten elokuvakerhoon ja uimarannoille, sillä kokemus, jonka he parhaiten ikinä muistivat jälkeenpäin oli kerta, kun isänsä vei heidän autohajottamolle! Ajatelkaa! Viikkosotalla siitä puhuttiin ja sitä leikittiin repimällä pikkuatoista renkaat ja korit irti. Keväisen pyöräretkemme (suuntautui Lehtoniemeen vedenpuhdistamon pihaan) kohokohta puolestaan oli kun perillä parkkipaikalta yhytimme vanhna trabantin, jolla oli pesusienet tuulilasinpyyhkijöinä. ”Äiti, nyt oli hyvä pyöräretki!” Ja minä tyhmä yritin näyttää heille kevään ihmeitä: puroja ja leskenlehtiä.

Leikki jatkuu aikuistumisen jälkeenkin. Isot pojat ostavat vanhoja letukoita, rassailevat ja katsastavat ne ajokuntoisiksi ja ajelevat niillä Suomen suviteitä ikkunat levällään tukka taaksepäin rasvattuna. Ja ämyrit soivat! Harmi, ettei kattoteline sopinut enää remontin jälkeen paikoilleen, sillä siihen oli köytetty kiinni ikivanhat nostalgiset puusukset sompasauvoineen.

Leikittyäni jälleen viikonlopun 2-vuotiaan kanssa autoleikkejä vuorokauden läpensä olen tyhjä. Mieleen ei tule enää yhtäkään uutta autoon liittyvää asiaa tai tekemistä ajamisen, tankkaamisen, kyydissä kuljettamisen, korjaamisen, kilpailemisen, kaupunkiin/vuorelle/rannalle/mihinhyvviinsä suunnistamisen, auttamisen, sakottamisen ja ryöstämisen lisäksi. Autosanastoni on totaalisen loppunkaluttu.

Entinen esimieheni, mummoksi tultuaan, kysyi taannoin minulta: ”Leena, onko niillä pojilla autogeeni?” On. Ihan varmasti on.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Elä huoli. Olen itse seurannut englantilais-amerikkalaisia autojen tiunausohjelmia ja päätynyt siihen, että tuunatuissa autoissa saattaa hyviin olla kyse näyttämöistä. En usko että teatterikäynnit ovat menneet hukkaan.

 • porkkanan juuria

  Huh, tämä kommentti minua lohduttaa, kiitos. Että ainakin joku asia osui vähintään vähän sinne päin. Se ”riittävän hyvä vanhemmuus” sanonta on kyllä lohdullinen…

 • Jari Holopainen

  Kyseessä voi olla kulttuurigeeni eli meemi. Automeemissä voi ilmetä jopa kuumeen kaltaisia oireita, jotka helpottuvat vasta suoran kokemuksen myötä. Siihen ei välttämättä edes ikä tuo helpotusta.

 • seijahamalainen

  Hieno auto! Mutta vaikka kasvatettaisiin sukupuolineutraaleja lapsia, kyllä autot vetävät puoleensa heitä, joita ennen äspeeännää sanottiin pojiksi.

 • Seija Hämäläinen

  Ja komeita poikia / isoja poikia / miehiä / automiehiä, piti sanomani.

Kommentointi on suljettu.