AUTUASTA OLLA VALVEUTUNUT NAINEN!

nainen naista ymmärtää tässäkin asiassa (kuva: leenaraveikko)

Nuori äiti tuskaili pukukopilla vähiksi jääneitä yöuniaan. Lapset olivat valvottaneet. Niinpä. Naista valvottaa aina joku, asia tai ihminen.

Ensimmäiset kymmenen vuotta kuluvat huoleti. Nukuttaa hyvin. Mutta sitten alkavat menkat ja joka kuukausi viikon verran yö kuluu pinnallisessa horteessa. Onko suoja pitänyt vai onko aamulla taas lakanassa punainen Euroopan kartta. Ja jos sattuu olemaan kyläpaikassa, alkaa miettiminen miten hävittää tai piilottaa pilattu lakana. Ei kiva.

Ipanat ne vasta osaavatkin valvottaa (jos jätetään raskausaika väliin). Äidin herkkyydellä sitä herää jokaiseen rapsahdukseen ja vähänkin syvempään huokaukseen tai köhäykseen. Onko noustava katsomaan onko joku hätä? Tautiaikana tietenkin valvotaan nukkumatta silmällistäkään. Kyllä tuntui taannoin suloiselle kääntää kylkeä, kun naapurin tuore vauva itki tuntisotalla yöllä. Onneksi ei tarvinnut nousta!

No, sitten valvottavat murkkuikäiset. Missä luuhaavat milloinkin, kun eivät edes yöksi kotiin tule. Ja mitä salaisuuksia sisällään pitävät. Ota niistä sitten selvä. Yöllä pähkäillessä asiat eivät ainakaan selviä. Ahdistus ja unettomuus vain kasvavat.

Kun sitten kunnialla saa päästettyä kersat maailmalle, alkavat varsinaiset huolet. Kun ei enää voi sivusta seurata miten jälkikasvulla elo sujuu, sitä kuvittelee pirut seinille. Heidän seinilleen siis. Yöllä tietenkin. Ja ei varmasti nukuta. Kun eivät ole soittaneet… Miksi eivät…. Miltä se ääni kuulosti kun viimeksi soitin….Ja kauanko siitä on jo aikaakin….

Vihdoin koittaa aika, että voi huokaista: taitavat pärjätä perilliset maailmassa ihan omillaan. Nyt sitä voisi nukkua yönsä kunnolla. Mutta ei. Vaihdevuodet alkaneet! Ja se tarkoittaa sitä, että nukuttaa kyllä sinne aamukolmeen, mutta ei yhtään kauempaa. Leiki siinä sitten reipasta ja virkeää työpaikalla. Kun on valvonut käytännöllisesti katsoen koko naisenelämänsä. Tullut siis valveutuneeksi.

Nuori äiti katsoi minua kauhuissaan. Kiitti kuitenkin lohdutuksesta. 8.3. on kansainvälinen naisten päivä. Onnea meille naisille! ”Hauassa ennättää sitten levätä”, sanoi mummoni. Oikeassa oli.

 

Kommentit

  • seija sanaleikkimökistään

    Voi Leena, Leena! Valveutuneet (ei valvoneet) sukupuolineutraalit ihmiset eivät enää käytä sanoja nainen, äiti, mummo jne. Mitähän sanahirviöitä noidenkin tilalle tulee?
    Ei ole erikseen naisten huolia eikä vaivoja. Ei kai sitä naistenpäivääkään arvaa juhlia enää.

  • Porkkanan juuria

    Höh, Seija! Minä ainakin olen nainen ja poikani poikia. Jokainen saa olla sitä mitä haluaa. Jalansija kaikilla. :)

Kommentointi on suljettu.