EI PANDOJA, XIEXIE

Pandoja ei pitäisi riuhtaista irti omasta elinympäristöstään Suomeen Ähtäriin masentumaan. Ei missään nimessä.

Kävin viime syksynä Pekingin eläintarhan pandatalossa, joka oli komiasti rakennettu taannoisia olympialaisia varten (kuten paljon muutakin: kilometrien pituinen lentokenttäterminaali ja valtavia moottoriteitä). Pandataloja oli itse asiassa useita, betonirakennuksia sisäpihoineen, kiipeilypuineen. Mutta pandat olivat täysin apaattisia. Monet vain makasivat. Yksi kiersi kehää pihansa nurkassa loputtomasti, loputtomasti. Yksi vähän virkeämpi nalle kiipesi tikkaitaan pitkin ylhäälle rakennettuun pihamajaansa ja sieltä takaisin, ja takaisin. Eivät pandat virkistyneet, vaikka niille aika ajoin suihkutettiin sumua antamaan niille harhakuva vuoriston aamutunnelmasta.

Ehkäpä kiinalaiset ovat itsekin havainneet pandojensa masennuksen ja haluavat jatkaa vahinkoa, kun rohkeus ei riitä pandojen armeliaaseen eutanasiaan. Jaetaanpa toivonsa menettäneet karhut ympäri maailmaa lahjoina! Lahjathan on otettava vastaan. Pohjois-Koreassakin oli kokonainen maanalainen hehtaarien kokoinen bunkkeri johtajien lahjoille. Kaikki tallessa.

Mutta kon-mari -ideologian innoittamassa maassamme emme kerää mitään turhaa. Lahjoittajan kääntäessä selkänsä voin kiikuttaa saamani turhakkeen Konttiin tai mökkikylämme poistopilttuuseen. Siispä, jos panda(t) meille juhlallisesti lahjoitetaan, voimme käynnistää aivoriihen siitä, mitä niille teemme. Lahjoitammeko vaikka Ruotsin seuraavalle kuninkaalliselle ristiäislahjaksi? Onko sinulla parempi idea?

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Mukavasti pohdittu – kiitos, tuli ajateltua asiaa!

  – – Eläinten luontaiset elinolosuhteet niukkenevat kun luontoa muovataan ihmisen tarpeisiin, peltoja, teitä ja rakennuksia. Joitakin kansallispuistoja ja vastaavia on, mutta lukuisia lajeja taitaa hävitä luonnosta päivittäin.

  + Jos alkuihminen otettaisiin elinpiiristään tähän päivään, mitähän hän mahtaisi tuumia – panikoisi varmaan ja marketissa käynti ruuan suhteen kenties ihmetyttäisi, saattaisi ehkä tehdä hänestä(kin) ahmatin, kun ruoan keräämiseen ei tarvitse nähdä vaivaa … oppia pitäisi saada? ehkä pitää (vain) ”eläintarhassa”
  + Muutaman bandaohjelman olen nähnyt; ruokavalio on niillä varsin yksipuoleinen – syövät sitä mistä tehtiin aikoinaan suksisauvoja? tietoni ovat vähäiset aiheesta

  + + Kierrätys on tätä päivää, kestävää kehitystä.
  – Kirjailijan aihe ja kirjat ovat lukematta, mutta mielsin hänet alkuun markkinatalouden edistäjien leiriin – kun vanhat tavarat heitetään pois, kaapit tyhjennetään, on pakko ostaa uutta. Tosin japanilaisilla on tilanahtautta, joten se luontunee heille hyvin?
  + Muistan pankinjohtaja Sirkka Hämäläisen väitöskirjasta,, että varastot tasaavat hintojen vaihtelua; uusista tavaroista on maksettava päivän ”markkinahinta”, mutta entisestä paidasta saa hyvän silittämällä (paljonhan sitä tosin on monella kotona hukkaneliöitä joutavan tavaran ne täyttäessä)

  • Leena Raveikko

   Kierrättää saa ja pitää kaikkea tavaraa, jota ei tarvita. Mutta mielestäni ei elollisia olentoja, joilla on tunteita ja ajatuksia. Eli kaikkia hämähäkkiä suurempia ei pitäisi kierrättää, ainakaan holtittomasti.

   • Eino J. (maallikkona)

    joskus on todella pohdittu, onko eläimillä sielu – osaa tuota sanoa, mutta näin pääsiäisen tienoilla hyvä lammaspaisti, ja miksei sikanauta-paistitkin ovat makoisia; nahkakengät ja käsineet, mutta …
    – Jotenkin vielä vierastan esimerkiksi sitä että kalakukkoon laitettaisiin hyönteisiä, mutta ehkä vihanneskukko – lanttukukkojahan jo on ollut pitempäänkin – voisi sen korvikkeena toimia – esim. nyhtökukko? tai jotain;
    – tottahan esimerkiksi kotikissat ja -koirat kaupungissa ovat tarpeettomia ja ainakin ne tulisi laittaa verolle; – tuon lisäksi olisi mietittävä rikesakkoa per kerta kun lemmikki ulostaa kadulle tai merkitsee puiston pylväitä (niinhän ihmisillekin määrätään päiväsakot, toki harvoin saadaan kiinni itse teossa) – rahaa kertyisi muutama satonen per päivä kertaa ½ miljoonaa kpl …
    + ehkä Suomella on kuitenkin varaa elättää pari harvinaista pandaa ja tukea kiinalaisia tässä suojeluhankkeessa – mene ja tiedä – Kiinassa taitavat ilmansaasteet olla uhka vähän kaikille

 • Seija Hämäläinen

  Tämmöisiä otsikoita vilahteli nettilehdessä: Pandat lainataan Suomeen 15 vuodeksi.
  Presidentti Xi Jinping ja presidentti Sauli Niinistö allekirjoittivat yhteistyöpöytäkirjan pandojen suojelusta.
  Oikeus jäädytti Ähtärin pandatalon rahoituksen
  Ähtäriin tulevat pandat saavat oman vakuutuksen.
  Kiinasta tulee eläintenhoitajia perehdyttämään suomalaishoitajia.

  • Leena Raveikko

   Koskikohan se suojeluasiakirja näitä lahjapandoja vai ylipäätään pandoja? Minun mielestäni pandoja pitää suojella siellä missä ne asuvat. Siellä ne saavat syödä niitä bambukeppejä (suksisauvoja?) niin paljon kuin karvaiseen masuun mahtuu. Ja ehkä jotain muutakin, jota ovat evoluution myötä omassa ympäristössään oppineet syömään. Meillä ne pandat joutuisivat pian kuitenkin syömään kuivanappuloita, sanokaa minun sanoneen…

 • Eino J. (maallikkona)

  Ok, on jäänyt lukematta nuo pandajutut
  – sinänsähän tuo on erikoinen hanke – vetonaulaksi varmaankin puistoon tarkoitettuja; porot ja kotimaiset karhut on jo nähty? mekin olemme sinne varmaankin liian tavallisia (tai liiaksi poikkeavia kun ploggaamme?)

  – äskettäin oli nimittäin tv-ohjelma jollakin kanavalla, missä pohjoisen Kanadan inuiteja (jäätelöstä tutummin eskimojen heimoja) oli pidetty näytteillä 1800-luvun eläintarhoissa pitkin Euroopan suurkaupunkeja – he kuolivat kaikki isorokkoon
  … toivottavasti pandat pysyvät terveinä …
  – täytyypä lukea myös tuo rahoitusjupakka – kenen rahhoo se on – korkeatasoiset sponsorit ainakin on liikkeellä kun resitentit ovat asialla (ei silti, tuskin tulee käytyä, ellei lainaisi jonkun tutun pikkuipanoita sinne päästäkseen hyvällä syyllä, kuten tässä iässä tulisi tehdä myös päästäkseen tivoliin – että tohtisi )

  • Leena Raveikko

   Minusta telkkari on hyvä vekotin ihmeellisten eläinten tutustumiseen. Se ei niitä vahingoita ja sitä paitsi telkkarista näemme mitä ne TEKEVÄT. Häkkivankeudessa kun ne eivät tee juuri mitään muuta kuin syövät ja nukkuvat.

   • Eino J. (maallikkona)

    Noinpa se on käynyt ihmisillekin kun keräilytaloudesta siirryttiin korkeampaan kulttuuriin ja varsinkin asumaan nukkumalähiöihin – tulitikkupuntteihin – aktiivisuus on monelta jäänyt – tottahan monelle se on lisääntynytkin ja siirtynyt kulttuurin pariin ja eritoten liiketoimintaan; mikä onkin nykyisin se varsinainen suojelun kohde

    – ymmärtääkseni pandat ovat luontaisesti ”laiskoja”, ne kun säästävät vaikeasti hankkimaansa energiaansa turhalta puuhalta, eivät ehkä pelkästään masentuneita;

    ja saattaahan ympäristönvaihdos matkailun tapaan avartaa – kuten on mukava lukea Leenan matkoilta (kallistahan se on mutta varmasti mukavaa)

    • Leena Raveikko

     Olen minäkin kuullut, että homo sapiens, ihminenkin, olisi pohjimmiltaan mukavuudenhaluinen (lue=laiska). Tätä minun on vaikea uskoa. Paitsi tietenkin pikkumukuloita kun katsoo, tuollaisia eskari-ikäisiä, niin kyllä ne jo osaavat mennä siitä mistä aita matalin ja helpoimmin ylitettävä on. Siis tarkoitan, että jotkut ovat. Tai siis, että sellaisiakin on. Kuulemma.

     • Eino J. (maallikkona)

      Hyviä havaintoja kaikki tyyni, kiitos. Enempiä peukkuja en kuitenkaan voi laittaa – laitoin jo yhden aiemmin (kone laskee että olet jo tykännyt)
      – – –
      jos sallit pari riviä:
      + työnjohdon tunnilla kerrottiin vuosikymmeniä sitten eräs esimerkki ”optimointitaitojen” hyödyntämisestä.
      – Tuotantolinjalla uuden työn tekeminen kannattaa antaa työmaan ”laiskimmalle” työntekijälle, koska hän keksii sen kuinka tietty työ tehdään kaikkein yksinkertaisimmin (vähimmin työvaihein) – tämä on työn tuottavuuden kasvattamismenetelmistä eräs vanhin.
      ++ Ihmiset ja eläinkunta ovat kehittyneet oloja vastaaviksi; äsken luonto-ohjelmassa krokotiili omasi kyvyn viettää ”kesäsiestaa” kuumalla ja kuivalla kaudella jopa 5 kk. ja karhuthan nukkuvat samasta syystä talviunia – kuten edellä totesit; tuskinpa ne selviytyisivät muihin oloihin siirrettyinä – lienee tutkittu?

Kommentointi on suljettu.