HIPSTERIMATKAILUA

Vanhassa Kevarissa oli hipstereille luettavaakin50-70-luvuilta (kuva: leenaraveikko)

Murkkukuopukseni totesi aikoinaan: Aina sä olet tuommonen: reppu selässä, kumpparit jalassa ja perunat käsissä. Nyt aikuisena hän kiteytti saman nykykielellä: Sä oot aito hipsteri!

Niin just, olen hipsteri ja siitä ylpeä. Kuuntelen vinyylejä, en omista älypuhelinta, viljelen perunaa ja porkkanaa, kierrätän kaiken mahdollisen, valmistan itse kaiken mahdollisen – ja mieluummin käsin –  ja kuljen vaatteissa, jotka tuntuvat mukavilta muotitrendeistä piittaamatta.

Minulla on ystävä, joka myös on hipsteri. Nämä hipsterit tekevät joka kesä pyörämatkan jossakin päin Suomea, tänä vuonna Päijät-Hämeessä. Hipsterit polkivat letit tuulessa viuhuen Lahdesta Kalkkisille, sieltä Pulkkilan harjutietä Kurhilaan, josta takaisin Lahteen. Kilometrejä kertyi n. 150. Tien poskesta hipsterit söivät suunsa sokerisiksi mustikoista, metsämansikoista ja vatuista, bongasivat kukkia ojista (niistä erikoisimpia idän tulikukka, maariankämmekkä, keltainen balsami) ja viljalajeja pelloilta (aito hipsteri erottaa kyllä ohran ja rukiin toisistaan).

Hipsterit ovat huolissaan maaseutumatkailun puolesta. Fillarikartan suosittelemat reitit ovat kerrassaan loistavia, vähäliikenteisiä, useimmat kuitenkin asfaltoituja. Palvelujahan (kauppoja ja kioskeja) niiden varsilla ei tunnestusti ole. Hipsterien tällä kertaa valitsemat yöpymispaikat olivat idyllisiä ja historiallisia. Mutta mikä mahtaa olla niiden käyttöaste? Kummassakaan paikassa ei ollut tunkua, enempi väljänläntää.Vaikka lomakuukausi oli kuumimmillaan.

Kalkkisilla Lomameijeri veden äärellä helli hipstereitä ikkunasta avautuvalla maisemalla ja aaltojen loiskeella (sattui tuulinen yönseutu). Vanha meijeri on totisesti saatu oivalliseen uusiokäyttöön. Kaikki oli suurta, huonekin osoittautui huoneistoksi. Saunaan olisi mahtunut pieni pataljoona.

Kurhilassa hipsterit yöpyivät yli 400 vuotta vanhassa pittoreskissa  kestikievarissa, Vanhan Kevarin aitassa. Yön äänet olivat vähäisiä, vaikka paikka sijaitsi kievareitten tyyliin teiden risteyksessä. Lampaat määkäisivät vain silloin tällöin, kun pihalla oli liikettä. Saunan saimme lämmittää puilla itse. Hipsteripaikka viimeisen päälle.

Hipsterit toivovat tällaisten majoituspaikkojen säilyvän. Hipsterit eivät paljon vaadi, he aloittavat hyvinnukutun yön jälkeen päivän joogalla ja aamu-uinnilla (tosin Kurhilassa siihen oli tarjolla vain ruispelto) sekä lähiruuasta valmistetulla aamupalalla. Sitten he pakkaavat pyöränsä ja suuntaavat taas maantietä eteenpäin. Maanteille mahtuu paljon lisää hipstereitä (ja muitakin) kannattamaan elämyksiä antavaa maaseutumatkailua!

Kommentit

  • seijahamalainen

    Kiitos matkasta tarakallasi pitkin Päijät-Hämettä. Pyöräily lisääntyy ja toivottavasti uusi Pokémon Go peli laajenee niin, että kohta myös maaseutu vilisee poke-maamerkkejä. Kukahan keksii hipstrauspelin? Maaseutu pysyy vireänä vain siten, että myös kaupunkilaiset liikkuvat siellä ja käyttävät palveluja.

  • Leena Raveikko

    Niin, olisi hyvä, jos maaseutu pysyisi virkeänä, mutta kyllä Suur-Kuopion lähiöt: Vehmersalmi, Maaninka, Riistavesi, Karttula ja muut ovat kuolleita alueita. Moniko kuntaliitosta mielivä ajatteli, että liitoksen myötä kalma alkaa tehdä tehtäviään…

Kommentointi on suljettu.