HUIMAA, HUIMAA

Kuopiossa rakennetaan, kaivetaan, juntataan paaluja, jyrätään betonia ja nostellaan seinää seinän päälle. Kuin viimeistä päivää. Uusia asuntokeskittymiä ilmestyy kuin tatteja syksyllä. Puijokuppee hahmottuu jo betoniseinineen Kuopiohallin, radan ja moottoritien tiukkaan puristukseen. Entisen sairaanhoito-oppilaitoksen tontti on rakennuksenalkuja täynnä, yksi niistä muistuttaa järkyttävää itäsaksalaista lähes kilometrin pituista neuvostomallista hotellia Itämeren rannalla ja nyt keksittiin, että Savilahteenkin tarvitaan oma asumuscampus. Ja eikös Itkonniemellekin ole suunnitteilla jonkinlainen ikäihmisten kortteeri, vai muistanko väärin? Kenelle ihmeessä rakennetaan näin järkyttävän paljon? Mistä riittää asukkaita jokaiseen uutuuttaan kiiltävään kotiin?

Onko rakennusyhtiöillä parempaa tietoa Pohjois-Savon väestöennusteesta kuin tilastotieteilijöillä? Kun tämä väki ei täällä lisäänny radikaalisti. Päin vastoin. Turha meidän on suuria työpaikkojakaan tänne odottaa, pelastuslaitostakin hivutetaan pikkuhiljaa kokonaan Helsinkiin. Finnpulp ei tule, mikä on ihan hyvä asia. Moni toteuttaa työnsä etänä kotoaan käsin pandemian jälkeen ns. hybridimallilla (hyvä oli mm. Antti Tapaninahon kirjoitus tässä taannoin SS:n yleisönosastossa tämän älyttömän vierasperäisen sanan käytöstä). Niin että kyllä asunnot riittävät.  Kyllä me tässä suurin piirtein olemme, me savolaiset. Lapsia syntyy liian vähän ja ikäihmisistä päästään luonnollisen poistuman kautta. Kuopiossa ei ole asuntopulaa, asuntoja on tyhjillään sekä vuokrata että ostaa. Taitaa siis rakennusyhtiöiden kristallipallo olla hieman samea, kannattaisi hieman sitä hioa, ettei tule pahasti takkiin.

Mielestäni kannattaisi panostaa korjausrakentamiseen ja entisöimiseen. Tästä on yksittäisiä hienoja esimerkkejä siellä täällä, mm. Konttisen liiketalo, Turon ja Raninin talot. Mutta tässäkin on omat epäkohtansa. Näiden uusvanhojen talojen kodit ovat  nimittäin sen verran hintavia, ettei niitä tavallisen palkansaajan – tai eläkeläisen – pennosilla osteta. Ovat sitäpaitsi liian hienojakin. Joutuisi ostamaan uuden tyyliin sopivan irtaimiston moiseen kämppään. Pitäisi siis korjausrakentaa kohtuuhintaisia asuntoja tavallisille ihmisille, kaikenikäisille.

Kommentit

 • Arja Hakala

  Viimeinen lause blogissanne, kannatan jo nyt ajatuksena, milloin lie toteutuksessa rakentajilla.

  Mitenhän palo- ja pelastusviranomaiset toimivat korkeissa, 10, 20, 30 kerroksen kerrostaloissa?

  Huimaa jo kuvia kahtoessa.

 • Leena Raveikko

  Korkeat talot eivät istu tänne maisemaan, ovat yksinään töröttäviä hampaita hampaattomassa suussa. Onhan niistä näköaloja Kallavedelle, hyvä markkinalause. En niin tiedä muista eduista.

 • seija sanaleikkimökistään

  Terävää, osuvaa tekstiä aiheesta, joka mietityttää tavallisia tallaajia. Finnpulp ei luovuta, se vaati toukokuussa KHO:lta kieltävän päätöksen purkua.
  Tornitalopylväiköissä näköaloja on vain vain ylimpien kerrosten asukkaille. Ei tosin matalammissakaan naapurin seinää pitemmälle näe. Joskus olin eksymäisilläni sataman seudulla, jossa kaikki on samannäköistä nelikerroksista betoniseinää.

Kommentointi on suljettu.