Jäämarathon tammikuulle!

Jäätä ja talvisäätä luistimilla (kuva: leenaraveikko)

Reppuja, eväitä, luistimia, jääkelkka ja potkuri, kypäriä ja intomieltä jäärata solkenaan. Luistelumaratonrata on avattu! Lapsia, aikuisia, mummoja, pappoja, nuoria kavereineen, pienimmät potkureissa ja vaunuissa. Tunnelma kuin liukkailla tammimarkkinoilla.

Luistimien terät viiltelevät jäätä rytmisesti, rata on suhtkoht tasainen, kaarteissa pikkuisen muhkuraa kuin mummon kintuissa aikoinaan. Vastatuulen puolella hieman viileämpää, etunojaan vaan ja ruoto puskemaan kohti Kallaveden selkää. Kaarteen jälkeen myötätuuli, eikun hihat levälleen ja ilmaista kyytiä sata mertriä. On tämä ihanaa!

Varottelen pikkunassikoita, jotka ovat lähteneet radalle kiekkoineen ja mailoineen. Saattaapi joku mummopahanen kompastua tahattomaan taklaukseen. Hyvä kuitenkin, kun ovat ulos lähteneet. Vasikkasaaren laavulta nousee savukiehkura, eväskassit avattu ja makkarat tuikattu tikkujen nokkaan. Sopiihan se niinkin, tulla lounastamaan ulos viikonlopun kunniaksi.

Pari vuotta sitten luistelin Oravista Linnasaareen ja siitäkin vähän eteenpäin. Niissä maisemissa ylläpidetään Suomen pisintä luonnonluistelurataa. Kokemus oli ainutlaatuinen: kevään keltaisessa mailleen laskevassa auringonpaisteessa luistelujäätä niin pitkälle kuin luistella jaksaa ja vielä pidemmällekin. Ei olisi malttanut pois lähteä, mutta hämärä yllätti. Luonnonjäällä luistellut kyllä tietää, että railoja on joka paikassa ja ne on hyvä kyetä ennakoimaan.

Kuopion maratonrata on siis erinomaisessa kuosissa ja nyt on vasta tammikuu. Helmikuun loppuun ja luistelumaratoniin on toista kuukautta. Ennättävät vielä vesisateet ja plussakelit pilata jään ja sotkea tapahtumankin. Miksei Kuopion lähes ainutta talvista urheilu- ja ulkoilutapahtumaa siirretä suosiolla tammikuulle, silloin jää on vielä kelpoa luistella ja tunnelmakin talvinen? Helmi-maaliskuussa kun kevät on kääntynyt näillä leveysasteilla kesän puolelle jo useampana vuonna.

Kommentit

  • Jute

    Esim.vuonna 2015 ja 2016 olisi jäämarathon jäänyt liian heikkojen jäiden takia kokonaan pitämättä, mikäli se olisi järjestetty tammikuussa.

    • Leena Raveikko

      Kappas. Näin se muisti on rajallinen. Muistan vain nuo viimeisimmät, viimeisimmän maratonin, jossa luistelin luistimet vettä loiskuen sen lyhyen pätkän, joka vielä oli jäljellä. No, nautitaan radasta nyt, kun se on kunnossa!

Kommentointi on suljettu.