JUUTTAAN JÄNIKSET

Cityjänikset, pelottomia riiviöitä (kuva: leenaraveikko)

Jänikset ovat riesa, kukaan tuskin väittää vastaan. Puutarhurin vihollisia eturintamassa. Reviirisota noitten pomppivien hyväkkäiden kanssa alkoi jo keväällä ja jatkuu yhä. Minä olen merkannut pihani kasvimaan katiskaverkolla ja se hittovie tarkoittaa, että sen saa ylittää vain luvallani. Mutta kovin on ymmärtämätöntä jänisten suku. Aidasta huolimatta loikkivat yli ja söivät kaksi riviä tilliä ja puoli salaattia. Oli pakko heittää harso takaisin tilusteni niskaan, että edes jotain jäisi minullekin.

Suuntaan pellolle, isommille tiluksilleni. Siellä punajuuri on kohdannut totaalisen hävityksen. Harso on revitty ja rei’istä kaivettu herkut esille. Näky on kuin pieneläinten taistelutanner. Porkkanoista ovat popsineet naatit.

On pakko kohottaa panoksia tässä sodankäynnissä. Ostan 90 senttiä korkeat verkot. Nyt eivät pompi yli. Rakennan pellolle myös Jaakon, jänisvahdin kasveilleni. Siellä se päivystää sadonkorjuun loppuun saakka. Jos pysyy pystyssä. Matonkudelaatikosta löytyneet tamineet ovat nimittäin niin raskastekoisia, että kastuessaan kaatoivat kerran Jaakon kumoon. No, sattuuhan sitä, oli perjantai-ilta, ehkä hänkin päätti vähän irrotella.

Verkon reiät ovat sen verran suuria (10 x 10) että niistä pieni elukka mahtuu kyllä könyämään sisäpuolelle. Joku kertoi, että jänikset voivat saada neljä poikuetta vuoden aikana. Siis vielä yhdet minikokoiset tuholaiset ovat tiedossa ennen lumien tuloa. Taidan ostaa haulikon. Taannoin tähän sotaan ostettu ritsa oli nimittäin niin hankalakäyttöinen, etten sillä osunut pöllin päällä olevaan purkkiin, vaikka kuinka harjoittelin. Saati jänikseen.

Naapuri löysi pihastaan päättömän jäniksen poikasen ja kaiveli sille hautaa. Olisi pitänyt surra, mikä lie sen tappanut. Irtijuoksulla oleva kissa? Citykettu, -supi tai -minkki? Mutta kummasti vain ilo läikähti syömmessäni, onpahan yksi tuholainen vähemmän.

Kommentit

 • Seija sanaleikkimökistään

  Otan osaa! Ihan maksasta vääntää, kun harmittaa puolestasi. Ja nuo verkot, eivät nekään ilmaisia ole. Monen porkkanakilon hinta menee muun tappion lisäksi.
  Katso netistä, miten tehdään rihmapyydys. Jospa saisit pupupaistin. Tuhoeläimet paistiksi jäljelle jääneiden porkkanoiden ja palsternakkojen kyydittämänä..

 • Leena Raveikko

  Kalliita olivat verkot, mutta niissä oli merkintä: 15 vuoden takuu. Koskeekohan se jänistuhoja? Tällaista tämä on tämä puutarhaleikki. Taannoin söivät perunat ja porkkanat maan alta, mutta nyt ei ole niitä vihollisia näkynyt. Räksät pistävät poskeensa punaviinimarjat ja saskatonet. Niitä saa sitten sakseilla irrottaa hengettöminä verkosta, siinä menee verkko saman tien. No, lanttua ja naurista ei syö kukaan muu kuin minä, eikä härkäpapuakaan. Maissikin on säästynyt. Eläähän sitä noillakin.

 • Matti

  Tässä joitakin vuosia sitten oli Kuopion Heinälamminrinteen kaatopaikan yläpuolelle laitettu verkko. Lokkien pään menoksi ja siinä osa verkkoon jääneistä roikkuivat jopa viikonlopun yli rimpuillessaan irtipäästäkseen. Ja kuolemahan niille sitten loppujen lopuksi tuli, voimien ehdyttyä. Siinä suhteessa mielestäni verkko käy ainoastaan kalastukseen. Onkohan ihmisillä muitakin tapoja aiheuttaa eläimille kärsimyksiä kuin verkot. Nämä kotipihan marjan kasvattajat voisivat itse vahtia muutaman pensaiden tuotantoaan, etteivät mene vieraiden suuhun.

Kommentointi on suljettu.