KUUBALAINEN JOULUSIIVOUS

Kuubassa ei tunneta jouluhysteriaa (kuva: leenaraveikko)

Tökkii tämä joulusiivous. Se pitää ehdottomasti palastella. Huone kerrallaan, minkä jälkeen lasi tai puoli punaviiniä. Silti tökkii. Matot on pihalla ja osa lattioista vielä luuttuamatta. Teen nimittäin joulusiivouksen perinteisesti. Äiti opetti aikoinaan siivoamaan kunnolla.

On pakko pitää pidempi tauko. Unohdun muistelemaan vajaan viikon takaista matkaani Kuubaan. Siirrän kuvat tietokoneelle ja joulusiivous vaihtuukin kuvakansion siivoamiseen. Matka oli pyöräilymatka, sen aikana haravoimme Kuuban länsiosan tiet melko perusteellisesti, osin pyörällä ja osin bussilla (=”vauvalla”) Teitä nimittäin ei ole paljon. On vain niitä asfalttipeitteisiä (paikattuja), jotka aikoinaan Neuvostoliitto sinne rakensi, loput kuppasia hiekkateitä monttuineen. Kaikkia ajettiin euforian vallassa. Pyöräilykilometrejä kertyi puolentoista viikon aikana kolmatta sataa. Persuus ja käsivarret olivat kovilla siinä ryttyytyksessä.

Kuuba on autokatsastajien paratiisi, sanoi joku. Vanhoja mustaa kaasua pöristäviä amerikanrautoja on ajossa vielä kosolti, ei kuitenkaan niin paljon kuin näppäriä äänettömiä hevoskärrejä. Noiden ilmaasaastuttavien museovehkeiden kyytiä matkustaa meiltäkin moni nuori mies (alle 50v) maistelemaan. Hieman tosin pettyvät jytkyttävään menoon.

Kuuba on myös puutarhureiden paratiisi: aina kesä ja lämmin. Nyt oli talvi, lämpötila 25-35 astetta, öisin usein sadetta, ihoa ravitseva kosteus koko aamupäivän. Kaikki kasvaa itsestään: banaanit, papayat, guavet, ananakset, maissit ja muut. Ja monta satoa vuodessa.

Ja Kuuba on myös jouluvihaajien paratiisi. Vaikka uskonnon harjoittaminen onkin nykyisin sallittua, ei se näy millään tavalla. Jouluun valmistautumista ei näkynyt/kuulunut. Ei yhtään joululaulua, ei ostohysteriaa (taloussaarron vuoksi kaikesta on pulaa, kaupoissa on vain vesipulloja ja pesuainetta, ja tietenkin rommia). Keskimääräinen ansiotaso on 20 euroa kuukaudessa, revipä sillä sitten jouluhysteriaa. Ainoa mikä joulusta muistutti, olivat puhalletut joulupukit joidenkin ravintoloiden oviaukoissa ja tarjoilijatonttutytöt turistiravintoloissa. Joulusiivouskaan tuskin erottuu siellä päivittäisestä siivouksesta: sankollinen vettä kivilattialle ja harja huiskimaan kohti oviaukkoa. Kodit ovatkin kätevästi putkimallisia, näppärää! Siivousvesi virtasi iltaisin todella kotoisesti Trinidadin vanhan kaupungin mukulakivikatuja alamäkeen.

Joulua ei ollut matkalla ikävä, sen arvaat. Ihan säikähdin, kun lentoemo Helsinki-Vantaalla toivotti lähtiessämme: Hyvää joulua!

Pahus, on kai lopetettava tämä joulusiivous. Lasikin on tyhjä.

Kommentit

  • seija sanaleikkimökistään

    Aikamoinen harppaus, Kuuban kuumuudesta ja letkeydestä suomalaiseen jouluun ja vuodenvaihteeseen. Kiehuvalta asfalttitieltä pyöräilemään puuterilumeen. Matkailijan paras ominaisuus on olla kotonaan missä päin maailmaa ja missä oloissa tahansa.
    Muuten – Kuubalainen serenadi on mielilaulujani, siinä on lyriikkaa vaikka kenelle jakaa.

  • Leena Raveikko

    tuo serenadi soi korvamatona päässäni lähtiessäni, mutta jostain syystä se matkalla unohtui tyystin. Ei näkynyt sitä akkunaa, jolta punainen sukkanauha heitettiin kiimaisille uroille.

Kommentointi on suljettu.