MEDIA VAIKUTTAA

media vaikuttaa vielä luettunakin: sanomalehdistä saa kasvimaalle peitettä penkkien välille (kuva: leenaraveikko)

Painettu sana on yllättävän tehokas, kun se printataan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Silloin se osuu maaliinsa.

Näin tapahtui 2½ vuotta sitten, kun maakuntamme mahtilehdessä julkaistiin muutama tehokas artikkeli itä-suomalaisesta puheterapeuttipulasta. Tällä reunalla Suomenmaata puheterapiaan pääsee vain ankarasti ja pitkään jonottamalla, vuosi ei ole mitenkään harvinainen aika. Monet saavat tyytyä lopulta lyhyeen terapiajaksoon, jotkut vain omatoimisen harjoittelun tueksi annettuihin ohjeisiin.

Artikkelit herättivät Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen. Ei tarvittu enää kuin virallinen reitti: puheterapeuttikoulutuksen suunnittelu, asian esittely opetusministeriölle ja Itä-Suomen yliopistolle. Vihreä aalto eteni, kerrankin.

Ja nyt ollaan tilanteessa, että puheterapeuttikoulutus todella alkaa Itä-Suomen yliopistossa ensi syksynä. Voimme huokaista: 6-7 vuoden kuluttua terapiaan pääsee tuskattomammin ja nopeammin. Kiitos kuuluu kaikille asiaan myötävaikuttaneille! Media oli todella tehokas sytyke tässä upeassa roihussa.

Mielenkiinnolla seuraan nyt median voimaa sopassa, jossa yritetään torpata vapaaehtoistyö Kuopiossa. Vertaisohjaajat eivät saa vetää vesijumppaa, kun ovat itsekin iäkkäitä. Voi hitto, sanon minä! Kaupungille ei kelpaa ilmainen työ ja kuitenkaan sen omat rahkeet eivät riitä huolehtimaan ikäihmisten fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Ei käy järkeen.

Minunkin pitää muuttaa omia eläkepäivieni suunnitelmia. Olin suunnitellut ulkoiluttavani vapaaehtoisena (vertaisena) vanhuksia, käyväni lukemassa heille mitä haluavat kuulla, vierailevani päiväkodeissa varamummona satuja lukien tai mitä hyvviinsä. Mutta ei tule kelpaamaan. Minähän voin tuupertua itse pyörätuolin kahvoihin, lukea läpiä päähäni enkä sitä, mitä ikäihmisille kuuluu lukea tai saada sairaskohtauksen keskelle lapsilaumaa. Ei käy järkeen ja mahdu tajuntaan. Yleisönosastossa asiaa jo paheksuttiin, hyvä se. Voisihan media tarttua tähänkin aiheeseen ja nostaa vapaaehtois(vertais)työn sille kuuluvalle jalustalle!

Kommentit

  • seija sanaleikkimökistään

    Kaunis ja kotoisa kuva. Pärekoppa täynnä Savon Sanomia.
    Jokaisena aamuna postilaatikolle hipsiessäni ihmettelen, miten etuoikeutettuja olemme, kun saamme tuoreet tiedot aamukahvipöytäämme. Moni ihminen on tehnyt yötä myöten työtä että näin on.
    Sinä Leena olet ollut liikkeellepaneva voima puheterapeuttiasiassa. Sinun ansiostasi media ja sen myötä muut tahot ovat alkaneet toimia ja tulokset alkavat näkyä. Onneksi olkoon!

  • Leena Raveikko

    Kiitos! Sanomalehti on todellakin uskollinen ystävä, tapa, välttämättömyys, jota ilman aamutee on vajaa. Jos ei tuoretta luettavaa ole, on pakko lukea vanha uudestaan tai silmäillä ilmaisjakelulehtiä. Ainoa, mitä niissä kaipaan, on menovinkit. Ei ole menoja, ei tapahtumia, ei ilmaisia eikä juuri maksullisiakaan. Mitä olisi elämä ilman sanomalehteä – lautaselle jäähtynyttä suolatonta kaurapuuroa…

Kommentointi on suljettu.