MESSU SIELLÄ MESSUT TÄÄLLÄ

Nämä messut aion jättää väliin - tällä kertaa (kuva: leenaraveikko)

Sunnuntaina olin Turun kirjamessuilla. Koska rakastan lukemista ja kirjoja. Ja kirjahyllyt aarteineen viehättävät minua siellä missä niitä näenkin.

Messut siitä millainen haluan olla. Moisen mainoksen havaitsin ohikulkiessani Helsingin messuhallin seinässä. Melko absurdia. Pitäisikö minun mennä messuille kävelemään ja katselemaan kuinka paljon erilaisia mahdollisuuksia onkaan olemassa olla Leena.  Eikö se, millainen haluaa olla, nousekaan ihmisen sisältä? Pitäisikö ensin rakentaa kuori, sitten tutustua peiliin ja todeta: yes, tällainen haluan olla. Ja muuttua sitten aikaansaadun kuoren kaltaiseksi. Nyt se myrkyn lykkäs!

Kunkin koti puolestaan kuvastaa sitä, millainen sen asukas on. On mielenkiintoista astua tuntemattoman kodin ovesta sisään ja todeta muutamalla silmäyksellä kodin isännän/emännän elämän perusasiat. Ensivaikutelma harvoin heittää.

Kun vuosi sitten muutin, etsin kotiini kirjahyllyä. Samoilu huonekalukaupoissa oli shokeraavaa: kaikki oli valkoista:  tuolista pöytään, sohvasta kaappiin, katosta lattiaan. Ja sitäpaitsi kirjahyllyt puuttuivat tyystin, kuka nyt enää kirjoja kotiinsa säilöisi? (Ainakin minä ja ystäväni.) Hyllyä ei siis löytynyt kaupasta vaan nettikirppikseltä.

Tänä syksynä valkoinen ei enää ole trendikästä. Nyt kodin pitää olla värikäs, isoja kuvioita tapeteissa ja voimakkaat värit kalusteissa. Oletko jo päivittänyt kotisi syksyyn -18? Sisustusmessuilta voisit saada idean poikineen. (Nettikirppikseltä tosin valkoiset kalusteet voisi nyt saada edullisesti.)

En aio mennä messuille katsomaan millaiseksi haluan tulla. Olen tyytyväinen siihen mikä olen. Mutta sen sijaan vastakin aion mennä kirjamessuille nuuhkimaan kirjoja ja kuuntelemaan kirjakeskusteluja. Voin mennä messuille myös saadakseni ideoita siihen, mitä tehdä käsilläni talven pimeinä kuukausina (kädentaitomessut), kuinka hoitaa kasvimaatani (puutarhamessut) tai minne matkustaa (matkailumessut, joilla tosin en vielä koskaan ole vieraillut). Messuja on siellä ja täällä, mutta messut eivät ole mitkään kunnon messut, ellei niillä ole metrilaku- ja kosmetiikkamyyjiä. Avainpaikalla ovensuussa.

Mietinpä tuossa joutessani messu-sanaa. Onhan kirkossakin välillä messu: Tuomasmessu, sielunmessu. Onko kirkkomessu yksikössä ja hallimessut monikossa? Silloin messujen synonyymi on kai markkinat. Vai eroavatko markkinat messuissa siinä, että markkinoilla ei juurikaan keskustella eikä esiinnytä, siellä vain myydään tavaranturhakkeita. Tiedä häntä.