MISSÄ ROSKAT?

Heitin pyörälaukkuun muovipussin roskia varten lähtiessäni Petoselta keskustaan. Tarkoituksenani osallistua miljoonan roskapussin kampanjaan. Mutta missä olivat roskat?

Pyöräilyreittini noudatti 5-tietä. Alkumatkasta Petosella oli uskomattoman siistiä, vain yksittäisiä roskia siellä täällä. Jynkän kohdalla löytyi ojasta Bellanrannan suurikokoinen tapahtumamainos (tapahtuma vasta tulossa), toinen samanlainen hieman lähempää keskustaa. Leväsellä hieman siisteys jo lipsui, roskia näkyi siellä täällä, ei kuitenkaan pahasti. Samanlaista lipsumista oli havaittavissa myös Särkiniemessä ja Haapaniemelläkin.

Räikeimmät ”roskat” löytyivät Leväsen risteyksestä, jonka työmaa on valmistunut jo ainakin kuukausi sitten. Tien ja pyörätien välissä retkotti kaapelin näköistä tavaraa iso läjä, joku työmaaopaste ja kaivon kansi. Nämä eivät ole tavallisen tanelin sinne pudottamia vaan ammattimaista huolimattomuutta. Työn kesken jättämistä. Rumalta näytti. Haapaniemellä oli maisemaa pilaamassa vanha kumollaan oleva öljytynnyri muuten roskattomalla aukiolla .

Mutta loppusaldona oli ilahduttava siisteys, mikä on poikkeuksellista näin kevätaikaan. Lienevätkö asialla ovat olleet koululaiset pusseineen valveutuneiden opettajiensa patistamina. Viikonloppuna näin samaisella reitillä kaksi arviolta alle kouluikäistä poikaa täydessä touhussa pusseineen. Toinen keräsi ja toinen huuteli ohjeita kevyen liikenteen väylältä. Selvää työnjohtaja-ainesta.

Siispä, kun meiltä nyt puuttuvat roskat isossakin mittakaavassa, pitää niitä tuoda ulkomailta. Tämän päivän uutisjärkytys on se, että niitä tuodaan Italiasta tonneittain. Ei se mitään, jos Etelä-Euroopassa on roskia ja meillä polttouuneja, niin fiksuahan on yhdistää voimat. Tarina ei vain kerro, kumpi on maksava osapuoli, eli ostammeko roskia sieltä vai myymmekö palvelua.

Tuuli tanssii
mustalla muovikassilla
oopperatalon seinää
musiikki vain puuttuu,
menossa miljoonan
roskapussin kampanja.

Roskatonta vappua blogipalstan lukijoille!

 

 

Kommentit

 • seija.hamalainen

  Siisti juttu. Minä en kerää. Vastaan pistää eriarvoisuuden kokemus; toiset heittelevät ja toiset nöyrästi korjaavat.
  Tyydyn omaan jäteasemaani eli kompostiin. Sitä hoidan kuin omaa silmäterääni.
  Löysin netistä tietoa, että Italian jätteen tuonti on Vantaan Energialle tuottavaa.

 • Leena Raveikko

  Kompostointi, lajittelu ja kierrätys! Siinä mantrani myös. Hyvä jos Euroopan laajuisesta roskienkeruusta saamme rahaa. Talletamme sen varmaan roskapankkiin!

 • Elina

  Yhden pussillisen verran olen itsekin jo osallistunut haasteeseen. Jos sattuu tietämään jonkun tupakoitsijan vakipaikan, kuten lähistölläni luontopolulla, niin kerättävää riittää loputtomiin. Itse ajattelen enemmänkin niin, että en nöyrry keräämään, vaan autan luontoa. Se vähentää asiaan liittyvää harmia, ja oikeastaan tulee aika hyvä mieli seurauksena :)

 • Leena Raveikko

  Niin, luontoa ja sen eliöstöä voi auttaa monin tavoin. Kun kunnioittaa luontoa, on helppo elää sen kanssa sovussa. Jos mertakin olisi kunnioitettu, tuskin Tyyneen valtamereenkään olisi paiskottu sellaista roska- ja rojumäärää kuin on tehty.

 • Matti

  Niimpä oli juttu, että Italiasta aletaan tuomaan jätteitä Suomeen poltettavaksi. Miten olisi Venäjä, mielestäni siellä riittäisi tuontitavaraa, eikä rahtikaan maksaisi paljon , Italiaan verrattuna. Onhan se Venäjä työntänyt jätteitä Itämereen kautta aikoja ja vielä puhdistamattomana. Saattaapa olla, että kohta pääsee Ruotsiin kävelemällä jätetietä pitkin, koska jätesakka on pohjasta meren pintaan asti kasautunut. Ps. Samalla luin juuri uutisen Venäjään liittyen, että Putin ehdottaa Itämeren suojeluun liittyen ympäristömaiden konferenssia, Itämeren suojelimeksi. Mielestäni tämä ehdotus sen takia, että Ukrainan sota unohtuisi. Mielestäni kaikki ehdotukset jotka tulevat Venäjän suunnalta, ovat vain uhkailuja eri muodoissaan, tosiasiassa vain Maapallon tuhoamiseen.

 • Leena Raveikko

  Niin, tuskin miljoonan roskapussin projektia toteutetaan itärajamme takana. Mutta eipä tuonne taida meillä enää olla asiaa omin silmin sitä todeta – tässä elämässä. Niin on Putin maailman muuttanut sairaalla ajatuksenjuoksullaan, taisi olla hänen tavoitteensakin. Ei vain tunnu mikään hänelle riittävän, vain onko se koko maapallo, kuten Matti tässä vihjaa…

Kommentointi on suljettu.