OMA VIA VERDEMME

Via Verde, vanhaa rautatiepohjaa (kuva: leenaraveikko)

Espanjassa vanhoja purettuja rautateitä on kunnostettu ulkoilureiteiksi. Idea on kekseliäs. Tasaista kuljettavaa kilometritolkulla, tunneleita ja kiemurtelevaa polkua kapeasti metsissä ja vuorten rinteillä. Ihan huippujuttu! Kävimme Pohjois-Espanjassa etsimässä näitä Via Verdejä. San Sebastianin lähellä oli muutama, valitsimme niistä pidemmän, Andoainista lähtevän n. 20 km:n pätkän. Vuokrasimme pyörät ja eikun matkaan.

Voihan räkä! Vilkasliikenteisen tien vieressä kapella piennarosuudella poljettavaa oli 20 km ennen kuin pääsimme edes tuon vihreän tien alkuun. Meinasi sisu, uskallus ja seikkailunhalu loppua summittaisella kartalla ja kompuroivalla kielitaidolla suunnistettaessa. Matkatoverini oli kauhuissaan hihan vierestä suhahtavien rekkojen ja muiden nelipyöräisten hirvitysten vauhdista. Meillä sentään oli turvallisuus taattu ja omat kypärät mukana, sellainenhan ei pyörävuokraan kuulunut. Parin tunnin alkukipuilun jälkeen pääsimme Via Verden alkuun, a vot! Kamerat esiin ja aistit auki. Ihan oli loistavaa. Lampaita aidan takana, pitkiä tunneleita, joissa vettä ropsui katosta kulkijan harteille, tasainen tie ja aurinko paistoi. Tie noudatteli jokivartta, nousi välillä hissukseen ylös vuorten/kukkuloiden rinteitä. Tällaista tietä olisi polkenut vaikka minne! Mutta meillä oli paluumatkaa samat 20 km:n takaisin pyörävuokraamoon ja vuokra-aikakin läheni jo loppusuoraa. Niinpä näimme reitistä vain vajaat puolet.

Espanjalaisilla ei ole mitään hajua hyvistä kevyen liikenteen väylistä. Tulisivat Kuopioon katsomaan miten sellaisia rakennetaan niin, että eteneminen on turvallista ja sujuvaa. Etelänpojat ovat kyllä tehneet pyöräteitä San Sebastianiinkin, mutta ne loppuvat kuin seinään tuon tuosta. Liikenneympyrät olivat pahimpia. Pyörätie päättyy äkisti eikä näy minkäänlaisia opasteita siitä, miten kaksipyöräisen kanssa matka jatkuu. Piti taluttaa ympyrän yli tai syöksyä autojen sekaan. Ja liikenneympyröitä riitti, niitä oli enemmän kuin meikäläisissä kirkonkylissä yhteensä.

Tuo rautatieulkoilutie on kyllä hieno ajatus. Onhan meilläkin sellainen Via Verde täällä Kuopiossa! Se alkaa Kolmisopen lammen vierestä marketin takaa ja etenee metsään kohti Salonsaarta. Tuo tie on mainio ulkoilureitti ja parkkeeratuista autoista päätellen se on löydettykin. Ruskaretkeilimme jalan siellä viime syksynä ja totesimme reitin varsin kelvolliseksi. Pääsimme Salonsaareen saakka, tietä olisi riittänyt eteenpäinkin, mutta puuduttavat mäet saivat meidät kääntymään takaisin asfalttiteille. Eipä ole tullut aikaisemmin sinne kuljettua, vaikka pätkän sitä taitan kesäaikaan lähes päivittäin mökkikylään mennessäni. Tulipahan kurkattua!