OTA BURANAA

Mitä sairauksia hoidetaan päivystyksessä? (kuva: leenaraveikko)

Oletko yrittänyt päästä päivystykseen? Minä olen.

Tässä viikolla kävin pyrkimässä päivystykseen lääkärin vastaanotolle, kun kuukauden kestänyt räkätauti äityi vasemman posken ja päänpuoliskon pakotukseksi. Itsetehty diagnoosi: poskiontelotulehdus. Minua onnisti, ilta oli rauhallinen ja odotusaulassa oli 0 (nolla) odottajaa ennen minua. Pääsin siis sutjakasti hoidon arvioon. Siihen se sitten loppuikin.

– Ota buranaa ja panadolia ja varaa huomenna aika terveyskeskukseen, sanoi hoitajatar.

Niin just. Hoida tautisi itse. Otin sen buranan, panadolia en, kun ei minulla ollut. Ja päätin aloittaa omalääkärin vastaanoton. Suihkutin nasolia ja valutin suolavettä elefantin kärsästä sieraimiin. Mutta tukossa mikä tukossa. Ei liikkunut vesi mihinkään suuntaan. Huuhtelin ja suihkutin, suihkutin ja huuhtelin. Lähtihän sieltä lopulta lähes kourallinen vihreää luomutuotetta. Jo helpotti.

Edellisen kerran menin päivystykseen vajaa 10 vuotta sitten, kun varpaassani oli paise. Olin lähdössä pitkälle patikkamatkalle ja paise teki kipeää kengän sisällä. Lääkäri kysyi (silloin sentään pääsin näkemään lääkärin):

– Miksi sinä tulit? Mikset puhkaissut sitä itse?

Miksikö? Mistäs hitosta minä edes tiesin mikä se patti oli saatikka sitten että mitä sille olisi voinut tehdä. Ok. Nyt on lääketieteen käytännön approbatur osittain jo hanskassa: poskionteloiden punkteeraaminen ja paiseiden puhkominen. Teoriaopintoja olenkin suorittanut ainakin parin kymmenen vuoden ajan kotisohvallani katsomalla sairaalasarjoja: Vuoristosairaala, Holby City, Teho-osasto. Niistä on oppinut kaikkea näppärää, kuten esim. pleuradreenin laiton.

Tällaisia turhia käyntejä olen kokenut myös iäkkään äitini saattajana. Olen siis oppinut, että päivystykseen ei kannata mennä ellet ole kappaleina (onnettomuuden seurauksena) tai sitten muuten oikeasti kuoleman kielissä. Jos menet omin jaloin sisälle, kävelet todennäköisesti saman tien jaloillasi ulos. Ota buranaa.

Tämä stoori opetti minulle myös ennaltaehkäisevää sairaanhoitoa. Älä missään nimessä ota sinkkiä, ainakaan tabletteina, nuhan ensioireisiin. Minä otin, kolmen päivän tehokuuri. Tuloksena oli se, että taudin alkaminen siirtyi kolmella päivällä, mutta sen jälkeen se jylläsi täysillä kuukauden. Ja lopputulema oli poskionteloräkäpesäke. Nuhaan auttaa nenäliina, se riittää. Sillä ohjeella olen selvinnyt kyseisestä taudista aiemmin viikossa. Joku sanoo nuhaa flunssaksi. Minusta flunssa on eri asia, silloin ollaan yleensä oikeasti kipeänä. Mutta ei silti kannata päivystykseen mennä. Ota sitä buranaa.

 

 

Kommentit

 • Reiska

  Juuri noista syistä ihmiset,tai osa kannattaa yksityisiä lääkäriasemia.
  Siellä kyllä yleensä on se sama lääkäri vastassa, mutta rahan ahneudesta johtuen palvelu onkin jo toisenlaista.

 • Leena Raveikko

  Niin, muistelen, että meille Petosella asuville tuli kirje, jossa luki että saamme käyttää yksityistä palvelua siinä missä terveyskeskustakin. Silloin luultiin että sote on tulossa. Täytyypä kaivaa esiin se kirje. Kiitos muistutuksesta.

 • seija sanaleikkimökistään

  Nyt on pakko kirjoittaa minunkin blogi meidän kokemuksestamme. Kysymys kuuluu: Ketä KYSin päivystys palvelee, vain rähinöitsijöitäkö.
  Lainaan otsikkoasi Ota Buranaa 2, jos sopii.

 • Leena Raveikko

  Sopii hyvin, lainaa vaan. Minäkin haluaisin listan millaisissa terveydenromahtamistilanteissa kannattaa hakeutua päivystykseen. Ei tarvitsisi arvuutella eikä haaskata aikaa.

 • NuMa

  Otinpa kerran oikein kunnon kämät jäisissä betoniportaissa. Yön yli kärvistelin ja seur aamuna vasta KYSiin. Lopulta vaksi tuli kysymään, mikäs sulla. Hoito oli järkyttävän nopeata ja tehokasta heti. Valtavan iso kiitos KYSin porukoille, että olen vieläkin hengissä.

 • Leena Raveikko

  Hienoa, että ainakin tapaturmat hoidetaan ja näin hyvin, että potilas jää tyytyväiseksi. Positiivinen palaute on hyvä antaa silloin kun se on paikallaan, kritiikkiä tulee ihan tarpeeksi, joskin sitäkin tarvitaan. Ylipäätään palautetta tarvitaan, silloin tiedetään ollaanko oikealla tiellä.

Kommentointi on suljettu.