PIRULLISTA UUTTA VUOTTA

Pirullista kauneutta Kaunasin Pirumuseosta

Kävin uutena vuonna Liettuassa. Tunnin junamatkan päässä Vilnasta, Kaunasissa on maan ehkä kummallisin museo, Pirumuseo. Kyseisessä rakennuksessa on lasikaapeissa näkösällä n. 2000 erilaista pirua ryhmiteltynä aiheittain: piru ja naiset, piru ja ruoka ja viina, piru ja luonto sekä kasvit ja vaikka mitä muuta. Etsin opaskirjassa mainittua paholaista, joka tanssii polkien jalkoihinsa Hitlerin ja Stalinin, mutta jostain syystä juuri sitä pirua ei löytynyt. Mitä kummallisimpia piruhahmoja oli koottu eri puolilta maailmaa, jokunen tutunnäköinen täältä Suomestakin, Hollolan leijonilta. Kokoelman oli aloittanut taidemaalari Antanas Zmuidzinavicius, pirullinen nimi lausuttavaksi.

Mietin tuota piruasiaa kotvasen. Aika jännä juttu. Piruja on pelätty ja niillä on peloteltu kautta aikojen eri kulttuureissa. Niihin on uskottu. Kovin ovat ne samanlaisia eri puolilla Tellusta: karvaisia, väkäleukaisia ja hännällisiä. Niihin uskominen on värittänyt entisaikojen elämää, saanut ehkä jotkut horjuvat pysymään kaidalla tielläkin. Tulipa mieleen Hugo Simbergin pirut ja kuolemaluurangot, joista osa on päässyt jopa Tampereen tuomiokirkon seinillekin. Mitähän ovat isovanhempamme ajatelleet niitä tarkastellessaan saarnan aikana.

Vaan on piruja ollut todistetusti tosielämässäkin. Kävin nimittäin myös Vilnan KGB-museossa. Tuo vankilamuseo on Baltian maiden suurin, silti tavattoman pieni siihen nähden, että siellä (kerrostalon kellarissa)on pahimmillaan säilytetty, kuulusteltu, kidutettu ja teloitettu jopa 450:tä viatonta ihmisparkaa kerrallaan. Museo lopetti toimintansa vasta maan itsenäistyttyä 1992, siis reilut 20 vuotta sitten. Siis aivan äskettäin! Piruja olivat nuo venäläiset ja saksalaiset miehittäjät; käskynantajilla ja kapiaisilla suurimmat sarvet.

Kuinka ollakaan tämä piruaihe taisi jäädä päälle tässä lumia odotellessa. Ostin Kontista Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi -kirjan, joka oli Finlandia-palkinnon arvoinen v. 2000. Kirjaa lukiessani alan  minäkin uskoa peikkoihin. Ulkonäkö noilla eläimillä on hyvin pirunkaltainen. Nyt vain täytyy selvittää, kuinka onnistuu miesihmiseltä tuo peikon kanssa asustaminen kerrostaloasunnossa, jatkanpa lukemista…

Kommentit

  • Seija Hämäläinen

    Onko Piru Jumalan hulttiopoika? Näin muistan jostain lukeneeni, mutta en löydä lähdettä nyt kun olisin sitä tarvinnut asian tarkastamiseksi.

Kommentointi on suljettu.