POTTUPUSSEJA, KIITOS!

pitääkö pottupussit askarrella itse? (kuva: leenaraveikko)

– En ole nähnyt. – Ei ole. – Ei kuulu valikoimiin.

Kumma juttu, nyt niitä ei saa enää mistään. Vaikka kannustetaan viljelyyn ja puutarhanhoitoon. Kun se ruoka loppuu talvella. Ja on niin kallista. Viime vuonna pusseja löytyi ainakin yhdestä puutarhamyymälästä, nyt ei yhdestäkään. Löysin ainoastaan yhden pinon ohuita pusseja, jotka ovat niin suuria, että niihin mahtuisivat pyöräni talvisäilöön. Mitenkäs nyt sitten säilöt potut, ei niitä voi muovipussiinkaan laittaa. Eikä maakellariin avosaaviin. Syövät myyrät ja hiiret kaikki, elleivät ennätä nahistua. Pottupussista saisivat jyrsijät edes vähän kiusakseen paperia hampaankoloon. Mökkinaapuri säilöö pottunsa kaivamalla niille maakuopan ja peittämällä sen. Säilyvät siellä hyvin, kuulemma kevääseen saakka. Mutta talvella niitä ei voi hyödyntää.  Hänellä pottuja ei olekaan sankokaupalla.

Onneksi löysin vielä kaksi käytettyä säkkiä autotallin hyllyltä. Ja yhden juuttisäkin. Ensi syksyksi on ommeltava lisää noita juuttisäkkejä.

Olen muutenkin miettinyt tätä viljelyä. No dig on nyt muotia. Kuulostaa helpolle ja tuottoisalla. Olkien alle siemenet hiekkavakoon ja multaa päälle. Kaikki kasvaa ihan mahdottomasti. Pilpan yhteisöpellolla tätä on käytetty ja porkkanat ovat kuulemma käsivarren mittaisia! Kovin oli kasvimaa rehevän näköinen, kun sitä tässä kurkkaamassa kävin.

Mutta mistä olkipaali? Ja hiekka? Ja onhan siinäkin hommaa, kun se jättisuuri täytekakku pitää keväällä rakentaa. Huh. Taidan tyytyä perinteiseen: käännän maan lapiolla syksyllä nurin. Se on niin mainiota koko kehon kuntoilua, kunhan muistaa vaihtaa jalalta toiselle. Keväällä laitan penkkien väliin sanomalehteä, se jarruttaa rikkaruohojen kasvua ainakin alkukesästä. Kesän mittaan levittelen heinäsilppua pitkin kasvimaata rivien väliin. Jarruttaa se sekin ja pitää kosteutta ainakin jonnin verran.

Minun porkkanani ovat vain puolen käsivarren mittaisia, mutta kyllä ne minulle riittävät.

Mitä tuumivat muut porkkananviljelijät?

Kommentit

 • seija.hamalainen

  Onneksi olkoon hyvän perunasadon johdosta. Mikähän laji lienee tuo tummempi? On se vaan niin muhkeva (korvaa sanan mahtava, jota en käytä) olo, kun on itse kasvattanut ruokaa. Savon Sanomien paperiversiosta saa erinomaisia pottupusseja. Kai jyrsijätkin karsastavat musteen tuoksua.
  Kateviljelyä on tullut kokeiltua. Työlästä. Ainainen riesa, kun se kate maatuu niin pitää uusia. Kun ei ollut olkia, niin raahasin järvestä järviruokoa. Myyrät liikuskelevat mielellään katteen alla ja seassa. Muurahaisetkin kotiutuvat.
  Ruohosilppu kyllä tekee mukavan huopakerroksen kasvimaan käytäville.

 • Leena Raveikko

  Kiitos vinkistä, Seija. Luetuista sanomalehdistä on moneksi: biojätepusseiksi, autotallin lattian kuivaajaksi talviaikaan, tulen sytykkeiksi ja näköjään pottupusseiksikin. Mutta aikamoinen askartelu on edessä, jotta saan lehdistä kootun pussin pysymään kasassa…. Liimalla, niiteillä vai jeesusteipillä…

 • Leena Raveikko

  Tummempi lajike on muuten blue kongo.

 • Kati Rantala

  Terve, juuttisia kahvipapusäkkejä myyvät kahvin pienpaahtimot. Tilaamalla saa siis, jos ompelu ei innosta. Hinnat vähän vaihtelee, poistoja saa edullisestikin, mutta noin 5e/ säkki löytyy kyllä useammalta toimijalta.

 • Leena Raveikko

  Kiitos vinkeistä. Itse asiassa löysin paperisia säkkejä Hankkijalta Toivalasta. Vaikka kyllä ne juuttisäkit ovat hienoja…. Kuten ovat patenttipullotkin mehuhyllyllä…

Kommentointi on suljettu.