RUOTSALAINEN LINTUKOTO

Pekka Töpöhäntä tassuttelee yhä Uppsalassa (kuva: leenaraveikko)

Ihastuin Uppsalaan. Sen pikkukaupunkitunnelmaan, joenvarren kiireettömyyteen, tuomiokirkon varjossa uinuviin taide- ja historiakortteleihin, pumppuun, joka on rakennettu päänsä menettäneen kuninkaan kuolinpaikalle, pyöräilijöihin, jotka tuntuivat omineen kaikki väylät. Täällä voisin asua, jossain noista vanhoista entisöidyistä kivitaloista, sisäpihan rappusten päässä olevan oven takana. Yliopisto luo kaupunkiin kultivoidun ja filosofisen hengen, oppirakennuksia siellä täällä.

Vieläkin voi kuulla Pekka Töpöhännän tassuttelevan ylemmän linnakadun seinänvieriä, havaita Monnin ilkeän silmän pilkahtavan aidan takaa. Niin, ja tuomiokirkko on tuossa. Oliko se tuomiokirkon Ulla vai mikä… Pitää lukea kirjat uudelleen. Kas, tuossa on talon kivijalassa pienoismalli, kuin nukkekoti ikkunan takana. Ja siellähän se Pekka onkin, viihtyisästi sisätiloissa!

Ja sitten Carl von Linné, tuo kasviherra, joka laittoi Suomenkin koululaiset kesäisin keräämään kasveja ja etsimään niille latinalaiset nimet, vieläkin muistan capsella pursopastoriksen ja taraxacum officinalen. Kiitos Linnén tunnen vieläkin rikkaruohoja melko hyvin. Herran kotitalo tönöttää oman puiston reunalla aivan kaupungin sydämessä. Puistossa, tai puutarhassa oikeastaan, kukkivat yhä syksyn viimeiset kukat korkeista pensaiksi paisuneista korkeuksistaan. Tunnistin auringonkukan, samettiruusun, kehänkukan kaukaisia serkkuja. Lehtikaali oli yhtä mehevää kuin vielä omalla mökkipihallanikin. Kahvit käyn juomassa omenapiirakan kanssa kadun toisella puolella kasviherran nimeä kantavassa kahvilassa, jossa tunnelma on säilynyt läpi historian. Omenapiirakka tosin oli aivan tuoretta.

Goottilaistyylinen kirkko kohoaa kattojen yläpuolelle moninkertaisiin korkeuksiin, jopa linna omalla kukkulallaan jää sen varjoon. Linna ei edes näytä linnalle, vaan suurelta pinkiltä talolta. Kirkko on sisältä yhtä korkea kuin ulkoa, reunoilla katoliseen tyyliin pieniä kammioita, joissa patsaita ja palasia historiaa. Eteisessä, suoraan pääoven edessä on Linnén hauta, kuin kynnysmatto. Hieno paikka, sisääntulija saa kosketuksen viisauteen kantapään kautta, päälle tallomista ei ollut kielletty.

Illan hämyn ja verkkaisuuden leikkaa poliisiauton ulina ja siniset valot. Idylli särkyy. Sain kuulla, että kaupunki on Ruotsin 4. suurin ja laitamilla on kaupunginosia, jonne poliisitkaan eivät mielellään mene. Se siitä lintukodosta.

Kommentit

 • seija hämäläinen

  Hengästyttävä pikamatka Uppsalaan. Näin tiheän täyteläistä ja kaikkia aisteja hivelevää matkakuvausta saa harvoin lukea. Helekkarin hyvä kirjoitus!

  • Leena Raveikko

   Pikamatka on joskus mukavampi kuin alkuperäinen. Jätin kertomatta sen, että palatessa matka Uppsalasta Tukholmaan (vajaa 100 km) kesti 3 tuntia 3:lla kulkuvälineellä, Bromman lentokenttä oli niin hyvin piilotettu.

 • Ttapani

  Voisiko joku valaista, miksi poliisit eivät uskalla Uppsalan
  tiettyihin kaupunginosiin ?
  Tai Tukholman, Malmön ym kaupunkien tiettyihin osiin?

  • Hippo

   Pelkäävät erilaisia ihmisiä ja kulttuureita. Ksenofobikkoja tuntuvat olevan. Suomalainen toimittaja kävi yhdessä lähiössä ja pohti, että voisi itsekin ehkä asua siellä.

   Siis ei mitään nähtävää hajaantukaa. Monikulttuuri on rikkaus ja ruotsalaislähiöt turvallisiaja tylsiä.

 • Ttapani

  Auts!
  Onko niin, että jos kertoo, mikä niissä lähiöissä pelottaa, räjähtelee ja palaa, niin joutuu ehkä pidätetyksi ja syytteeseen joidenkin kansanryhmien kiihottamisesta?

  • porkkanan juuria

   Niin, minäkin olen uskonut, että poliisit ovat rohkeita eivätkä pelkää mitään. Ja että poliisiin voi luottaa hankalissa ja pelottavissa tilanteissa. Suomessa ainakin. Eri asia on esim. Etelä-Amerikassa, jossa (kuulemma) ainakaan poliisiin ei kannata luottaa (kehen sitten?).
   Tosin nyt viime aikoina näyttää meillä täällä poliisin liipasinsormi olleen hieman liian herkkä…

   • Ttapani

    Milloin poliisin olisi pitänyt Suomessa odottaa laukausta pitempään. Olisiko murhaajakin pitänyt veistä naisen kaulalla pitempään…?

    • Leena Raveikko

     Ei toki. Mutta pienessä maassamme nämä asiat puhututtavat. Itse ampuminen saa ehkä suuremman mittakaavan, kuin syy, miksi aseeseen tartuttiin…

Kommentointi on suljettu.